[...jos haluaa panostaa varaavaan tulisijaan, mutta ei hyödynnä savukaasujen lämpöenergiaa. Tosin tiilihormin rakentaminen on työläämpää.
[/quote]
Taidan itsekin kallistua tiilihormin puolelle, muistellen vielä viileää viime kesääkin, jolloin saunamökkini piippu lämmitti mukavasti parvea saunan jälkeen. Sen 2-hormisen piipun rakentamisesta parikymmentä vuotta sitten muistan, että tavaraa meni 2000 tiiltä ja nousi pystyyn melko mukavasti kahdessa päivässä kolmistaan. Jos laskee tiilen painoksi 3,2 kg +laasti (kg?) niin tuli piipun + "palomuurien" kokonaispainoksi ainakin 7000 kg ? Tähän tulisi tietenkin vielä jonkinlainen takka. Täytyisi kai sitten vielä vahvistaa alustaakin, joka entisellä piipulla (2 pönttöuunia +kotiliesi) oli vain suuri kivikasa 1900-luvun alkupuolen malliin jota tosin olen vahvistanut kasaamalla laatikon ympärille ja valaen 10-20 cm laatan ja betonilientä kivien väliin.
Muurari otti lähes 20 vuotta sitten markan per tiili mutta ei taida enää nykyään onnistua jos ajattelee, että nämä 2000 mummonmarkkaa olisivat tänään 336 euroa... NIIN monta työtöntä muuraria kun löytyykin. Tiiletkin näkyvät maksavan euron kappale eli jos varaavaa massaa tuleekin, niin kertyy myös hintaa
.
Valmistakka-vaihtoehdoksi Schiedelin kanssa olin ajatellut Tiilerin Lauria 2050 kg, 190 cm +30 cm lisäkorotus eli löytyyhän sillekin kokonaispainoa hintaluokassa alle 3000e mutta tietty 3-4 metrin matkalta lämpö menisi harakoille.