>Minulta purettiin hiljattain isohko muurattu puuhella, koska se oli liian hallitsevan iso paikkaansa, lämmittäminen oli 'raskasta', eli lämpesi hitaasti, mutta vastaavasti jäähtyi nopeasti. <
Niin, erikisesti hellan lämpenemiseen vaikuttaa ratkaisevasti puun koko,- ei niinkään rungon massa. Hella lämpenee ensimmäiseksi juuri tasosta ja tämän jälkeen lämpö alkaa hitaasti edestä rungon massaan.
Meillä on käytössä Nunnanuunin vuolukivinen Eeva versio ( uuni + hella),- joka sitoo lämpöä, jos hellaa käytetään pidempään.
Niin, vaikka kyseessä on puulla lämmittäinen lämmitysmuoto ruuan valmistukseen, niin käytännössä tämä on yhtä nopea kuin sähköliedet. Jos/kun puu on sopivaa, niin vesi kiehuu todella nopeasti hellalla. Poltettavan puun tulee olla sopivaa eli syttyä nopeasti / helposti ja erittäin kuivaa. Helposti kaasuntuen. Jos hellassa polttaa vääränlaista puuta koltaan, niin käyttö on tuskien taivalta ja hermoja raastavaa. Tulipesä on todella pieni.
Tietysti tason lämpenemiseen vaikuttaa myös rakenne ja erikoisesti rako ja sen muoto tason alapuolella, jossa palavat kaasut kulkevat kohti hormia. Palava liekki tulee nuolla tason alaosaa ja liekkimeri tulee olla laajuudeltaan tason pituinen ja hyvin hapetettu. (korkea lämpötilaltaan).
Niin, meillä hellasta tuleva lämpö on huomattava eli esim. näillä lämpötiloilla +5......10C varaajasta ei oteta lämmitykseen juuri lainkaan.