Tulisijojen päästörajoja tiukennetaan. Suomalaiset valmistajat ovat osanneet varautua ennalta ekosuunnitteludirektiivin asettamiin pienhiukkasten rajoituksiin.
Tulisijojen ja kiukaiden lämmitys aiheuttaa kolmanneksen pienhiukkaspäästöistä Suomessa. Ympäristöministeriö on miettinyt, millaisia rajoituksia valmisteilla oleva ekosuunnitteludirektiivi aiheuttaisi puulämmitykselle.
Ekosuunnitteludirektiiviin sisältyvät tulisijojen hyötysuhde- ja päästöraja-arvot astunevat voimaan vuoden 2022 alusta.
Tulisija- ja savupiippuyhdistys TSY:n puheenjohtaja Tuomo Järvinen kertoo, että suomalaiset tulisijavalmistajat ovat jo nyt valmiita tiukennuksiin.
– Pienhiukkaspäästöjä saadaan helposti vähennettyä vaihtamalla vanha tulisija uuteen, vähäpäästöiseen tulisijaan. Vaihtoehtoja markkinoilla on jo paljon, Järvinen vakuuttaa.
Selvitysten mukaan huonosti toteutetun puunpolton päästot voivat olla jopa monisatakertaiset hyvään, korkean hyötysuhteen polttoon verrattuna.
Erityisesti Saksassa päästörajat ovat olleet muuta maailmaa tiukemmat jo pitkään sekä hiilimonoksidin (CO), typpioksidin (NOx) että pienhiukkasten suhteen. Kuluvan vuoden alussa siellä astui voimaan säädös, jossa päästörajat ovat jo tiukemmat, kuin mitä ekosuunnitteludirektiivi tulee edellyttämään vuonna 2022.
Esimerkiksi pienhiukkasten päästöraja on 40 milligrammaa kuutiometriä kohden. Saksaan tulisijoja vievät suomalaiset tulisijavalmistajat ovat siten joutuneet valmistautumaan tuleviin päästörajoihin jo hyvissä ajoin.
– Hyvässä tulisijassa CO on korkeintaan 1 500 milligrammaa kuutiometriä kohden ja hyötysuhde yli 80 prosenttia, Järvinen sanoo tiedotteessa.
Suomessa puun pienpoltto on asuntojen lämmityksen kannalta tärkeä energiamuoto. Suomessa lämmittämiseen käytetään noin 2,2 miljoonaa tulisijaa. Pientalojen koko lämmitysenergiasta polttopuu muodostaa noin 40 prosenttia. Polttopuulla tuotetaan noin 15 terawattituntia energiaa, mikä vastaa Olkiluodon kahden reaktorin vuosituotantoa.
Oikeaoppinen puun polttaminen on uusiutuvaa ja puhdasta lähienergiaa, eikä se lisää kasvihuonepäästöjä.
Lähde:
tekniikkatalous.fi