Yksinkertaistettu tapa laskea ilmakerroin:
Ilmakerroin ~ 21/(21-O2)
Esim. 21/(21-7%)~1,5
Tänä päivänä kattiloita poltetaan kuitenkin 3% ja alle jäännöshappipitoisuuksilla...
EDIT:
Hiukan selvennystä alkuperäiseen kirjoitukseen, koska vaikuttaa, ettei itse ajatus sen taustalla selvinnyt.
Ajatukseni keskittyi ilmamäärien hallintaan, tarkoituksena minimoida tarpeeton ja paremminkin hyötysuhteen kannalta haitallinen ilmamäärä. Ei myöskään ollut kyse pelkästä yli-ilmamäärästä eikä etenkään mistään tietystä ilmakertoimesta.
Riippuen toteutuksesta, poltto vaatii tietyn määrän happea palaakseen puhtaasti. Riippumatta ilmakertoimesta, sekä liialla ensiö-, että toisioilman syötöllä on haitallisia vaikutuksia.
Jos käytetään yksinkertaistetusti esimerkkinä seppol:n polttoesimerkin 1kg kuivan puun polttamista ilmakertoimella 1,5 tai 2.
Käytännön elämässä pitää ottaa huomioon myös polttolaitos joka on mitoitettu rakenteellisesti tietyn kaasumäärän mukaan (palotila, konvektio jne.).
Sanotaan, että kattila on suunniteltu toimimaan ilmakertoimella 1,5, jolloin savukaasua syntyy X ajassa 7531 litraa. Jos ilmakerroin nostetaan kahteen, virtaa kattilan läpi 2298 ylimääräistä, palamisen ulkopuolista ilmaa. ~ 30% tilasta joka on tarkoitettu palamiselle on tarpeettoman ilman täyttämää. Myös lämmönsiirtopinnasta 30% on tarpeettomien ilmamolekyylien täyttämää. Jos ja kun palamisnopeutta ei millään tavoin rajoiteta, kasvaneen kaasumäärän pitää myös virrata 30% nopeammin, jolloin itse palamiselle ja lämmönsiirtymiselle jää 30% vähemmän aikaa tapahtua. Luonnollisesti energiaa kuluu myös tämän ilmamäärän lämmittämiseen.
Nyt jos vielä kaasutukseen käytettävän ilmamäärän hallinta tapahtuu periaatteella ”liikaa ei voi olla”, kaasumäärä kasvaa, ilmakertoimella 2 palamiselle ja lämmönsiirrolle tarkoitettu tila ja aika vähenee suhteessa vielä enemmän. Vaiheittaisten/yksittäisten liikailmojen vaikutukset kertaantuvat lopulta muodostaen jo huomattavan vaikutuksen hyötysuhteeseen.
Kannattaako tuon ylimääräisen, haittaa ja hyötysuhteen alenemista aiheuttavan ilmamäärän esilämmittämiseen/jälkijäähdyttämiseen käyttää resursseja?