Jos keskustelussa on tarkoitus edetä, on huomattavasti rakentavampaa yrittää ymmärtää systeemin toimintaperiaate, kuin miettiä hetkellisiä ja tapauskohtaisia lukemia yksittäisen käyttäjän kohdalla. Noita yksityiskohtia voidaan puida loputtomasti, mutta toimintaperiaate ei lukemista riippumatta toiseksi muutu. Mitä yksinkertaisempana ja muuttumattomampana esimerkki pidetään, sitä helpompi toimintaperiaatetta on hahmottaa.
Olemmeko laisinkaan samaa mieltä termostaattiratkaisujen periaatteellisesta toiminnasta? (liitteen kuva)
1. Olipa termostaatti missä vaan, veden dT:n täytyy kattilan läpi virratessaan kasvaa jos vakiovirtaukseen enemmän energiaa sidotaan (suurempi teho)?
2. Periaatteellisesti termostaatti pyrkii kohdallaan ylläpitämään avautumislämpötilaansa? (avautumisalue olematon)
3. Jos termostaatti sijaitsee kattilaan menevässä putkessa pysyy kattilaan virtaavan veden määrä/lämpötila vakiona/termostaatin arvossa? Suurempi teho/veteen siirtyvä energiamäärä näkyy kattilasta poistuvan veden lämpötilan kohoamisena?
4. Jos termostaatti sijaitsee kattilasta lähtevässä putkessa pysyy kattilasta lähtevän veden määrä/lämpötila vakiona/termostaatin arvossa? Suurempi teho/veteen siirtyvä energiamäärä näkyy kattilaan virtaavan veden lämpötilan laskuna?
Oletko kohdista 1-4 samaa mieltä ja jos et missä erimielisyyttä esiintyy?
Veden lämpötilat kattilassa ja kattilan tehon ymmärrän näin. Kattilan teho ,- joka syntyy siis kaasujen palamisesta on minun tapauksessani vakio. Lämpöenergiaa siirtyy veteen n 40kw tunnissa. Taas veteen siirtynyt lämpöenergia, niin tämän veden lämpötila vaihtelee juuri tuon pumppausilmiön johdosta.
Siis kattilan teho ei vaihtele,- vaan veden lämpötila.
Se on totta, miten minun tapauksessani, varaajaan syötetään tasalämpöisempää vettä kuin Laddomat laitteella. Laddomatissa syötetyn veden lämpötila ei vaihtele kovinkaan paljoa, mutta ymmärtäääkseni taas varaajaan syötetyn veden lämpätila vaihtelee,- riippuen kierron / pumpun tehosta.
Minulla taas syötetyn veden lämpötila vaihtelee,- mutta ei varaajan menevän. Riippuen varaajasta tulevan veden lämpötilasta. Jos on varaajasta tulevan veden lämpötila +25C, niin termostaatti ei näköjään aukea kuin hitusen eli varaajaan syötetyn veden lämpötilan muutokset ovat erittäin vähäiset.
Niin, mitä hitaammin ves kiertää kattilassa Laddomat järjestelmäössä, niin sitä korkeampi on varaajaan menevän veden lämpötila ja jos veden lämpötila haluttaisiin termostaatti lukemiin,- kuten auton moottorissa, niin se vaatisi erittäin tehokkaan pumpun.
Niin, jos tarkkoja ollaan, niin Laddomat järjestelmä ei ole hyvä tässä atmoksen GS kattilassa. Kattilan ylälämpö tulisi pitää +80C hujakoilla, jos mielii vältellä katkokäyntiä,- tehdas asetuksin.