Mielenkiintoinen periaatteellinen keskustelu. Olen ulkopuolinen mutta, onko kumpikaan koskaan keittänyt termostaattia kattilassa. Siinä näkee miten se aukeaa ja sulkeutuu. Jos se on auki ja sen nostaa pois vedestä, se on melkein heti kiinni saati jos sen upottaa kylmään veteen.
Sitten, termostaatti ei tiedä mitään kattilan tehosta. Se mittaa vain lämpötilaa. Jos minä keitän termostaattia hellalla, termostaatin käytöksestä ei voida päätellä lieden tehoa.
On noita tullut useampaakin keitettyä…
Omassa kattilassani oli myös alun perin juurikin poistopuolella 82C termostaatti, joka korvattiin menopuolen sekoituksella turvallisuussyistä. Tuossa ei ollut takaisinkierrätystä, mutta tämä ei muuta termostaatin toimintaperiaatetta.
Ja jotta keskustelu ei jää liian periaatteelliseksi, otetaan esimerkki markkulievosen antamin tiedoin.
Markku kertoo, että termostaatin avautumisväli on 82-87C, dT 5C. Yksinkertaistukseksi ajatellaan, että avautuminen/vedenkierronmuutos on välillä lineaarinen ja täysin kiinni asennosta täysin auki.
Ajatellaan, että varaajan alaosa on 30C asteessa ja pumppu kykenee joka tilanteessa pumppaamaan markun ilmoittaman 4000l/h.
Kun kattila on lämmennyt 82C alkaa termostaatti avautumaan jos energiaa veteen siirretään. Jos kattilan kuumana pitämisen energiaa ei huomioida, 0kW teholla termostaatti pysyy kiinni eikä varaajaa ladata. Jotta termostaatti olisi täysin auki-asennossa pitäisi kattilan tuottaa veteen energiaa 266kW teholla. (kierto suoraan varaajan kautta jolloin kattilaan menee 30C ja venttiilille pitää päätyä 87C jotta se pysyy täysin auki. dT tällöin 57C ja kierto 4000l/h. (4,2 x 4000 x 57 / 3600 = 266kW)
Kiinni asento tarkoittaa täten 0kW tehoa ja täysin auki asento vähintään 266kW tehoa. Sama auki-kiinni väli tarkoittaa asteissa 82-87C, eli 5C vaihtelua.
Yhden kilowatin ero termostaatin aukenemassa/lämpötilassa tarkoittaa täten 5 / 266 ~ 0,019C asteen eroa.
Jos joku pystyy viisarimittarista tällaisen eron lukemaan, nostan hänelle hattua. Kattila-automatiikan kohdalla reagoiminen näin pieneen lämpötilaeroon hukkuu varmasti mittaustarkkuuden virhemarginaaleihin.
5kW tehon muutos näkyisi termostaatin lämpötilan/avauman kohdalla 0,09C asteen lämpötilanmuutoksena, jonka havaitseminen/ tähän reagoiminen on yhä mielestäni huippusuoritus.
EDIT: typoja