En nyt lähtevää tiedä, mutta kattilan vedenlämpö siinä +80 ja loppupuolella +97 ennen katkokäyntiä.
Termari on vakio 72c ,olen kokeillut 80 termariakin,mut sama katko lopussa,pumppu ei vaan piisaa näihin olosuhteisiin. Meno kyllä pysyy termarin arvossa,sen ylimennes alkaa katko.
2500l/h on tuossakin siirto.
Kerrostuu se hyvin,ei siinä ongelmaa, se tuleekin sit varmaan ongelmaks isommal pumpulla.
Tuo katkokäyntihän on kattilaan rakennettu turvaominaisuus, eikä sen toimimisessa ole mitään huonoa.
Niin kauan, kuin varaajalta tulevan veden lämpötila on reilusti alle lataustermostaatin arvon, kierrättää pumppu vettä kahta putkea pitkin ja valtaosan lyhyttä kiertoa, jolloin myös virtausvastus on pienempi. Leikitään, että tällöin pumppusi kykenee pumppaamaan 2300 litraa tunnissa. Tämä tarkottaisi 32kW teholla n. 12C asteen nousua kattilan läpi. Eli meno 72C, kattilan mittari/anturi 80C ja kattilasta varaajaan 84C.
Siinä vaiheessa kun varaajalta tulevan veden lämpötila ylittää lataustermostaatin arvon, sulkeutuu lyhyt kierto ja kaikki vesi pumpataan yhtä, pidempää ja mutkaista putkea varaajan kautta. Luonnollisestikaan pumppu ei pysty enää samaa vesimäärää siirtämään.
Jos varaajassa vesi kerrostuu hyvin, pitäisi varaajalta kattilalle tulevan lämpötilan lähennellä tässä vaiheessa ensimmäisellä kierroksella kattilalta lähteneen veden lämpötilaa, 84C.
Jo 2300 l/h virtauksellakin kattilan lämpötila nousisi hyvin lähelle kiehumislämpötilaa (84C+12C=)96C, jolloin katkokäynnille meno olisi odotettavissa oleva tapahtuma. Huomioiden pienentyneen virtaaman, katkokäynnille mennään jo huomattavasti aiemmin.
Tällä kaikella ei kuitenkaan ole mitään tekemistä itse kattilan huonon veden kierron/suuren virtausvastuksen kanssa?
Entäpä jos valitsisit sen 80C termostaatin, jolloin kattilaan menee 80C vettä ja sieltä lähtee n. 92C vettä ja mitoitat puumäärän niin, ettei toiselle kierrokselle ja katkokäynnille mennä?