Niin, pieni yllätys minulle oli kun 36kg puun polttamisella veteen siirretty energia määrä oli 125kwh. Kattilan hyötysuhde on siis n.85%, jioka ei ole huono puhdistamattomalla kattilalla. Hukkalämmöstä päätellen luulisi olevan matalampi.
Todellisuudessa taas palamishyötysuhde / savukaasujen palaminen on reilusti yli 90% koska hyödynnettyä hukkalämpöä on huomattavasti.Niin, ja ilman lambda ohjausta.Kattilan suunnittelija on painottanutkin hyvään palamishyötysuhteesdeen.
Tämä hukkalämmön osuus on vaikea määrittää,- mutta helppo hyödyntää.
Lähtökohtanahan on aina , miten palamishyötysuhde tulisi saa mahdollisimman korkeaksi. Reilusti yli 90%.
Kuten on useampaan otteeseen täälläkin todettu, kattilasta varaajaan siirtyvän energiamäärän arvioiminen ilman kunnon energiamittaria on kovin epätarkkaa, eivätkä nämä lukemat kerro totuutta.
Tämä on siinä mielessä poikkeuksellinen foorumi, ettei tieto kirjoittajien keskuudessa tunnu lisääntyvän. Vuodesta toiseen keskitytään keskustelemaan yleisesti tiedossa olevista samoista perus asioista jolloin energia ja aika kuluu netistä ja foorumiltakin monesti aikaisemmin kirjoitettujen ja hyvinkin yksinkertaisten perustietojen toistamiseen, sen sijaan että tieto lisääntyisi.
Edellytyksenä hyvälle kattilan hyötysuhteelle ovat mahdollisimman puhdas palaminen ja tämän jälkeen tehokas lämmöksi muunnetun energian kerääminen.
Ymmärtänet täten, miten huonolla palamishyötysuhteella ei voida saavuttaa hyvää kattilahyötysuhdetta?
Tässä vaiheessa pitäisi myös olla selvää, ettei hyvä palaminen ole lambdan tai muunkaan automaation aikaansaamaa. Kattilan rakenne määrittää palamisen tason jne. Lambdalla voidaan toisioilmamäärä pitää jatkuvasti optimaalisella tasolla, mutta paremmassa toteutuksessa puhtaan palamisen vaatima ilmamäärä voidaan asettaa alhaisemmaksi.
Palamishyötysuhteesta kertoo palamatta jäänyt materiaali, eli päästöt. Ilmoitettu hiilimonoksidipitoisuus savukaasuissa kertoo hyvin palamisen tehokkuudesta (palamattomat hiilivedyt korrellaatio) joten tästä on olemassa jokaisen puolueettomasti testatun kattilan kohdalla oikeita lukemiakin.
Nyt jos tutkit esim. tuolta aikaisemmin linkittämältäni sivustolta mitattuja CO-pitoisuuksia ja vertaat näitä ylistämäsi GS40 Atmoksen arvoihin,huomaat hyvin pian, että mainostamasi panostus huikean korkeaan palamishyötysuhteeseen ei ole tuottanut tulosta. Itse asiassa, taitaa alkaa olla nykypäivänä haasteellista löytää ylipäänsä käänteispalokattiloita (muutama laaduton varmasti löytyy) joiden palamis- ja tai kattilahyötysuhde olisi yhtä alhainen kuin 40kW GS Atmoksen.