Ihan hyvä piirros toiminnasta, mutta muutama epätarkkuus. Toiminnassa olevan +78C termostaatin lävitse virtaavan veden lämpötila on aina suurempi kuin ilmoitettu. Kyseessä on siis avautumislämpötila. Todelliseen lämpötilaan vaikuttaa lämmönlähteen teho ja virtausnopeus.
Esim. jos piirroksessa olevan kattilan teho on 35kw, niin veden virtausta nostamalla varaajaan menevän ja kattilaan palaavan /sekoitetun veden lämpötilaero pienenee. Kun pohdinnan alla on varaajan lämmitäminen puukattilalla, niin veden kierto / määrä tulee tärkeäksi kun varaajasta alkaa lämmityksen lopussa tulla kuumaa vettä. Minun tapauksessani veden kierto on sillä tasolla, että kattila saa huoletta toimia täydellä teholla lämpötilojen eron ollessa hieman alle 10C:tta.
Samoin lämmityksen aikana varaajaan menee n.84...85C vesi ja kattilaan tuleva sekoitusvesi on +70C kieppeillä. Latauspumpun valmistajan mukaan veden siirto on 5m3 / h.
Joskus aikoinaan pumpun teho oli vain alle 2m3 / h, niin silloin lämpötilaerot olivat suuria ja kattilan kiehunta herkällä tasolla.
Kysymys herää, mikä tällaisten kirjoitusten tarkoitus mahtaa olla?
Piirroshan oli tarkoitettu havainnollistamaan laddomatin toimintaperiaatetta. Hatusta vedetyillä, mahdollisimman yksinkertaisiksi valituilla numeroilla sinällään ei ole mitään merkitystä. Kuvan oli tarkoitus olla mahdollisimman helposti ymmärrettävissä...
Jokainen peruskoulun käynyt pystyy myös järkeilemään, että jos virtaus kaksinkertaistetaan, kattilatehon pysyessä muuttumattomana, täytyy dT:n kattilan yli puolittua. Jokainen pystynee myös päättelemään vaikutuksen varaajakierron virtaukseen, lämpötilaeroon sekä ymmärtämään, että varaajaa yhä ladataan 35kW teholla
Nämä ymmärrettyään, jokainen pystyy tosielämässä, esim. termostaatin lämpötilaan ja kierron virtausnopeuteen vaikuttamalla, saamaan järjestelmänsä toimimaan itselleen "sopivalla" tavalla.
Voisi kuvitella, että tällaiset asiat olisivat itsestäänselvyyksiä, kuten tehon, energian jne.kin määritelmät näistä asioista kiinnostuneiden keskuudessa...