Kirjoittaja Aihe: Atmos DC40GS kattilan rakenne  (Luettu 97846 kertaa)

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #15 : 28.01.2015-19:09 »
Wanhoja atmoskattiloita ei liene meillä, mutta muualla on .Katsoin joskus videon menneen ajan kehityksestä.

Tuolla kuivuudella tarkoitin juuri sitä, että kuivassa tilassa ei ole vesijäähdytystä ja lämpötila voi olla mitä tahansa,- riippuen missä kohteessa kuiva tila on.  Teräksen lujuutta / väsymistä ajatellen lämpötilaerot ovat aina haitallisia. Esim. saunan kiukaasta tämä tulee helposti esille. Vesitilassa oleviin hitsaussaumoihin ja vaippaan ei kohdistu rasitusta ja siten kestää kymmeniä vuosia.

Juttelin  viikonloppunan aiheesta ja siinäkin tuli esille, miten Jämä kattilan päädyssä oleva kuiva tila oli revennyt ajan saatossa ja pölläyttänyt savut ulos.

Niin, pohdin vain atmoksesta,- en muista merkeistä,- koska kattila on tutkimukseni alla. Itseäni kiinnostaa tämä puun kaasuuntuminen ja kaasujen polttaminen ja miten se on milloinkin toteutettu. Aikoinaan muuttelin Jämä YP 140 kattilan erittäin puhtaasti palavaksi kattilaksi ja siitä asti on mielenkiinto ollut asiaa kohtaan.Tulkoon  vielä kerran esille,- ettei atmoskattila ole huono ja erikoisinta tässä kattilassa on erittäin puhdas palaminen. On näyttävästi toteutettu kokonaisuus.
« Viimeksi muokattu: 28.01.2015-19:13 kirjoittanut markkulievonen »

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #16 : 07.02.2015-09:56 »
Niin, olen havainnut netissä, miten moni myy uutta atmoskattilaansa pois, koska on ostanut sen näkemättä ja pettynyt rakenteisiin. Itselle kävi juuri näin.

Mutta,- ettei totuuus unohtuisi, niin atmoskattila on erittäin kilpailukykyinen kattila, jos sen ostaa Virosta.  Esim. tämän aloituksessa olevan kattilan saa pihaan tuotuna 2700€ hintan.

Mutta tilanne olisi kokonaan toinen, jos kattilasta joutuisi maksamaan Atrimarketin hinnan  4400€. Hinta on aivan poskellaan ajatellen kattilan rakennetta. Kattilan suunnittelijan huomio on kiintynyt puhtaaseen palamiseen ja unohdettu savukaasuista  lämmönsiirtäminen varaajaan.
Taas uuden sukupolven rakenteesta johtuen kattilan kestävyydestä ei kukaan osaa sanoa mitään.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #17 : 07.02.2015-10:28 »
Kun tuo on kerran halpa kattila ja palotapahtuma on hyvä niin eikös tuohon diy mieheltä syntys aika helposti jonkinsortin lisä LTO kattilan perään? Täälläkin voorumilla tais joku laittaa vesitakan perään semmosen ja tulokset oli ainaki minun silmään ihan mukavia, niin miksei semmonen vois rokata kattilassaki?
Antas vaan palaa reilulla savukaasun lämmöllä ja puhtaasti -> "ylimääränen" hormiin menevä otettas sitten talteen tuolla lisä LTO:lla..
Hitaasti mutta epävarmasti.

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #18 : 07.02.2015-11:28 »
Minun tapauksessani savukaasujen korkea lämpötila ei ole ongelma, koska hormiin sitoutuvan lämpötila hyödyntyy yli 5m  korkeudelta.

Niin, vesivaipan tuo kondevktio osio kaipaisi. Niin, kukaan sivullinen ei tiedä miten  onkaloinen / virtausvastuksinen on kattilan sisätila. Keväämmällä olen viisaampi mikä on veden virtausvastus entiseen kattilaan verraten. Onko se huomattava vaiko mitätön?

Niin, vesivaipan rakentaminen konvektio osioon ei ole helppo toteuttaa. Tuo paloilman esilämmitys ja sen rakenne on esteenä.

jussi

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 168
  • 1xLU2800 4xpeltimuuri 3xkaakeliuuni 1xLeino liesi
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #19 : 07.02.2015-11:42 »
Niin, olen havainnut netissä, miten moni myy uutta atmoskattilaansa pois, koska on ostanut sen näkemättä ja pettynyt rakenteisiin. Itselle kävi juuri näin.


Aika vahva väite jonka tueksi haluasin nähdä jotain dataa.

En ole Atmokseen, Agrimarkettiin tai Ricaan mitenkään sidoksissa tms mutta hiukan tuntuu raskaalta yleistykseltä. En myöskään omista Atmosta.
 
Pikaisella googlettamisella löysin kaksi joista toinen on sinun.

Markku

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 927
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #20 : 07.02.2015-11:51 »
Olen pannut merkille kyseisen kattilan hinnan alennuksen viimeisien kuukausien ajalla.
Olisiko sittenkin käytön suhteen jotakin ongelmaa havittu.

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #21 : 07.02.2015-13:10 »
>Pikaisella googlettamisella löysin kaksi joista toinen on sinun.<

Tori.fi oli myytävänä DC32GS atmos ja muutama viikko sitten silmiini sattui netissä atmos myynnissä maalämpöön siirtymisen takia. Tämä ei ollut uusi, vaan vähän käytetty.

Sitä vaan ihmettelen, ettei tämän kattilan rakenteesta ole ollut halkaistua sanaa Suomi 24:lla ja täälläkään. Luulisi silmään pistävän mm tämä kuiva konvektio osio ja siitä keskustelun aihe.

Muuten, onko toista kattilamerkkiä, joka toimii kuivalla konvektiolla? Esim. Veda 35  kattilaa on haukuttu lyhyiden tyybiputkien takia ja verrattu sitä atmokseen.Keskustelu käytiin Suomi 24:lla. No, kukaan ei edes maininnut mikä tiulanne on atmoksen suunnittelussa.

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #22 : 07.02.2015-13:26 »
>Olen pannut merkille kyseisen kattilan hinnan alennuksen viimeisien kuukausien ajalla.
Olisiko sittenkin käytön suhteen jotakin ongelmaa havittu.<

Mitä netin kautta olen perhetynyt tämän kattilan käyttäjien kokemuksiin, niin yhteinen  tekijä liittyy veden huonoon kierätmiseen. Rehellisimmät käyttäjät kertovat katkokäymisestä eli varotila on jo aktivoitunut. Niin, tämä katkokäyminen ei ole tarkoitettu normaali tilanteeseen,- vaan  kattilan / tilanteen poikkeavuuteen. Aivan samanlainen mielikuva kuin jossain voimalassa aktivoituu turvajärjestelmä poikkevan toiminnan takia ja vika aktivoitumiseen etsitään ja poistetaan.

Normaali / hyvä  kattila ei käytössä aktivoi tätä turvajärjestelmää,- vaan on varalla toiminnan poikkeavuuden takia.Siis veden kierto tulee olla sellainen, että se mahdollistaa jäähdyttämään kattilan hieman ongelmallisemmassakin tilanteessa.

 Toisaalta kiinnostaa kattila asentaa tulille ennen kevättä ja tutkia ja tiedostaa tämä alue laajemminkin. Jos tällä hetkellä toimiva laitteisto mahdollistu kierrätämään vettä atmoksessa muutaman asteen läämpötilaerolla  termostaattiin ( 83C) verraten, niin kattila on todella ongelmainen alhaisimmissa veden kierroisssa. Niin, turvajärjestelmä / katkokäynti ei ole normaali lämmitystapa. Atmoksen suunnittelija ei taatusti suunnitellut tätä katkokäyttö toimintaa kattilan lämmittämisen tueksi lämmityksen loppuvaiheessa,- vaan poikkeavaan tilanteeseen.

Juhanisto

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 395
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #23 : 07.02.2015-14:23 »
Ei tuo katkokäynti ainakaan minulla ala kun lämmityksen loppuvaiheessa. Silloin kun varaajasta tulee yli +90 asteinen vesi kattilaan. Mistäs olet saanut päähäsi että tuo katkokäynti on jotenkin yleistä. Kattila on nyt vaan niin rakennettu vakio-osilla että ei nosta lämpöjä sinne kiehumispisteeseen. Varmaan on monessa muussakin käänteispalossa näin. Ihan vaan tyhmien käyttäjien takia. Ja kyllä atmos on suunniteltu myös jatkuvapolttoiseksi. Lainaus käyttöohjeesta.

"Kattilaa on mahdollista käyttää jatkuvapolttoisena eli palaminen kestää yli 12h. Mikäli käytetään jatkuvapolttoisena, niin lähtevän veden lämpötila pitää olla 80-90 astetta."
Kattila Atmos DC 32 GS, 38v. vanha 1300l varaaja, laddomat 21 latauspumppu, automix 20, 166m2 lämmintä vuodelta 1978.

miikavir

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 43
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #24 : 07.02.2015-16:59 »
Itsellä kolmas talvi menossa Atmoksen DC32GS kattilalla. En välitä vähääkään niistä ratkaisuista, mitä valmistaja on suunnittelussa tehnyt. Käyttäjänä olen tyytyväinen, että talo lämpeää, on helppo käyttää ja nuohota. Puuta kuluu vanhaan kaksoispesään verrattuna naurettavan vähän. Toki saa kriittinen olla, mutta en ymmärrä miksi olla etukäteen jyrkkänä asioista joista 99% ihmisistä ei välitä ollenkaan.

geswas

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 118
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #25 : 07.02.2015-17:35 »
Täysin samoilla linjoilla miikavirin kanssa.

Alkaa kohta tulla mieleen että onko tarkoitus vaan keksimällä keksiä huonoja puolia kattilasta? Omasta mielestä tää alkaa olla jo hieman saivartelua koko jauhaminen. Pistä se katttila paikalleen ja käytä pari kuukautta ja kerro sitten mitä siitä pitää muuttaa. Itse lisäsin omaani tuon tirkistysreijän sekä säätimen puhaltimelle ja olen kattilan hinta/laatushteeseen erittäin tyytyväinen.

Omani ei ainakaan mene katkokäynnille kertaakaan lämmityksen missään vaihessa, varaaja on ollut parhaillaan 92/92/92 lämmöissäkin.

Oletko tietoinen että atmokselta saa erilaisia termostaatteja juuri tuota varten jos kattilalämpöä halutaan nostaa?

Jos joku myy kattilansa pois kun siirtyy maalämpöön, tarkoittaako se sitä että kattila on ollut huono ja siksi on mennyt myyntiin?

 Jos kattila palaa puhtaasti, nuohouksen tarve on aika olematon ja hankintahinta on puolet suomen kattiloista niin kai se on ihan soiva peli kaikin puolin...

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #26 : 07.02.2015-18:02 »
>Alkaa kohta tulla mieleen että onko tarkoitus vaan keksimällä keksiä huonoja puolia kattilasta? <

Niin, ymmärrän erittäin hyvin kaltaisesi ihmisen käyttäytymisen, jos tilanteeseen liittyy kriittistä pohdintaa. Niin, eihän tässä ole kyseessä asioiden keksiminen tms,- vaan havaittujen tekijöiden,- jotka ovat poikkeavuuksia, niin näiden tekijöiden tuominen esille.

Todellisuus on, miten kattiloiden  yleinen rakenne on menoputki  yleisesti kattilan  päällä / keskikohdalla -  jo syöpymisen estämisen varmentamiseksi ja  veden kierto mahdollisimman vähin vastuksin.  Atmos on tässä poikkeava kattila, jos tutkii sen rakennetta. Samoin  tuo kuiva konvektio ratkaisu, jota moni ei varmaankaan havainnoinut.Itse en miellä tätä saivarteluksi,- vaan suunnittelun epäonnistumiseksi. Ymmärrän toki, miten ongelmallisempaa olisi yhdistää rakenne vesivaippa ja pitää paloilman lämmittäminen korkealla tasolla.

Niin, tarkoitus ei ole mustamaalata atmoskattilaa,- vaan pohtia miksi suunnittelija on päätynyt poikkeaviin ratkaisuihin. Ymmärrän tämän foorumin olevan tarkoitettu juuri asioiden pohtimista varten. Niin, ketä sitten asiat kiinnostavatkaan.

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #27 : 07.02.2015-18:16 »
 >Käyttäjänä olen tyytyväinen, että talo lämpeää, on helppo käyttää ja nuohota.<

Talon lämmittäminen  ja sen helppous on suhteellinen käsite. Jos kevennän  hieman pohdintaamme, niin tiedän tapauksia, joisssa märillä puilla lämmitettyä YP kattilaa pidetään helppona lämmitysmuotona ja omistaja on tyytyväinen lämmitykseen. Paksua karstaa  kaikkialla, mutta silti varaan saa lämmitettyä.

Niin, ihan vakavasti pohtien. Kävin katsomassa livenä Veda 35 kattilan ja erikoisesti sen tuubiputkia. Jos kattilan  puhdistuksen helppoutta pohditaan, niin tämä Veda kattila on ylivertainen helppoudessaan. Jos ei halua puhdistaa tuubiputkia käsin harjaa  heilutellen, niin porakonneella puhdistaen ei ainakaan rasitu.  Atmoksessa on jo hieman hankalampaa.Mutta, eihän tässä atmoskattilassa liene puhdistettavaa, koska konvektio pinnat ovat savukaasu lämpötilassa.
Tällä hetkellä käytössä olevassa kattilassani KAIKKI metelliosat, jotka ovat irti vesivaipasta ovat valkean,- ohuen karstan peittämänä ja karsta ei lisäänny vaikka puhdistaisi osat kerran vuodessa. Liittyen juuri tuohon korkeaan lämpötilaan.
« Viimeksi muokattu: 07.02.2015-18:18 kirjoittanut markkulievonen »

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #28 : 07.02.2015-18:34 »
Jos tutkimalla tutkii tämän kattilan rakennetta, joka liittyy palamiseen ja erikosesti korkeaan palamishyötysuhteeseen, niin tällä alueella kattila on ylivertainen.
Happi / ilma tuodaan sinne, missä sen tulee olla ja erikoisesti tämä korkeaan lämpötilaan lämmitetty ilma polttaa tehokkaasti palavat kaasut ja näin kaasujen palamishyötysuhde on saatu korkeaksi.

Samoin palokammio ei ole liian avara. Lie testattu tarkoin kammion  tilavuus. Monasti virheellinen käsite on avara palotila / kammio palaville savukaasujille. Ihanteellinen palamistilanne olisi miten koko kammio olisi täynnä palavaa kaasua ja kaasujen seasssa / sekaan  riittävä happimäärä.

Mutta, miksi atmos ei asenna lasisilmää luukkuihin. Palamisen säätäminen edellyttää juuri palavan kaasun havainnoimisen.


AnssiKo

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 1 377
Vs: Atmos DC40GS kattilan rakenne
« Vastaus #29 : 07.02.2015-21:42 »
Jos tutkimalla tutkii tämän kattilan rakennetta, joka liittyy palamiseen ja erikosesti korkeaan palamishyötysuhteeseen, niin tällä alueella kattila on ylivertainen.
Happi / ilma tuodaan sinne, missä sen tulee olla ja erikoisesti tämä korkeaan lämpötilaan lämmitetty ilma polttaa tehokkaasti palavat kaasut ja näin kaasujen palamishyötysuhde on saatu korkeaksi.

Ylivertainen verrattuna mihin? Yläpaloon? Varmasti. Alapaloon? Mahdollisesti. Muihin käänteispaloihin? Tuskin nyt niinkään selkeästi.

Samoin palokammio ei ole liian avara. Lie testattu tarkoin kammion  tilavuus. Monasti virheellinen käsite on avara palotila / kammio palaville savukaasujille. Ihanteellinen palamistilanne olisi miten koko kammio olisi täynnä palavaa kaasua ja kaasujen seasssa / sekaan  riittävä happimäärä.

Miksi sit samoilla poikkileikkauksilla on Atmoksia erimittaisilla pesillä? Eli eri teho, mut samat leveysmitat? Liekö erilaiset keraamit? Jaa-a.

Mutta, miksi atmos ei asenna lasisilmää luukkuihin. Palamisen säätäminen edellyttää juuri palavan kaasun havainnoimisen.

Miksiköhän niitä myydään sillä hintalapulla ku niitä myydään? No kun ei ole kaikenmaailman lasisilmiä! Eikä markkinat osaa vaatia. Ei siinä yks tai muutamakaan vaatija riitä, kun 98% on tyytyväisiä ilmanki.
60-luvun torppa, Ariterm City 25+ (30 kW nim., 'hifikattila' aka 'torso'), λ-näyttö, puskurina 2.4 m³ modattu puolihybridivaraaja. Hienosäädöstä kahdessa piirissä huolehtii bivalenttisuntit, Ouman EH-800+tsi-sisäanturi ja EXU-800+tsi-sisäanturi. Specu-dataa tarjoaa RasPi, OneWire ja TaloLogger Pi