Kirjoittaja Aihe: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...  (Luettu 93531 kertaa)

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 534
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #15 : 24.01.2015-15:01 »
Noita tee-se-itse mittareita on pitkin pannaria kylvetty sinne ja tänne, täällä on ihan hysteerinen seuranta päällä  ;D

Ja, juu, pellettipolttimes on oma puhallin, sk-imuri on polttimen käyntijaksolla vain 10%:lla, taukotulella nollassa.

Oikeestaan mä en ole ees niin huolissani tosta varaajan lämpiämisestä, välillä lämpee, välillä ei (järjestelmäs on ilmaakin, ja ei toi 80 termari aukee koskaan kunnolla jos pannun lämmöt on vain 82-84), sitä vois ihmetellä sitten kun sais ton palamaan niin ettei tarvi vartin välein käydä räpläämäs jotain  :P

Toi vedontasaaja vaikuttais toistaseksi loogisimmalta vaihtoehdolta...
Saiskos linkin johonkin semmosseen tähän, kiits? Ei hajuakaan millanen on käytännössä...

Kaivelempa ton Erbishin jostain esiin ;)

Varaajan lämpeneminen osoittaa sen että kattilasta siirtyy energia varaajaan... Jos varaajan alaosassa on haaleaa vettä 80c kattilan lämmöillä jäähdytys on rivakampaa kuin 72c termarilla, samoin varaajan ja kattilan välillä kulkee vähemmän vettäkin (jos varaajasta tulee 40c vettä kattilalle 72c termarille sitä tarvitaan 900 litraa tuntiin, 80c vastaavalla 750 litraa 35 kW teholla) ja jos kattilan vesi on jossain 82-84c niin eihän sen ylemmäs pitäs päästäkään kun termari on auki ja varaajan alapään haalea vesi jäähdyttää kattilaa.


vedontasaajista piippuun tuolla on juttua

http://www.puulammitys.info/index.php?topic=737.0
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

repa

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 265
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #16 : 24.01.2015-15:24 »
fa-ta-ta-ta-jytinä johtuu holvaamisesta; jolloin varastopesässä on hallitsematon tuli. Siinä tuli "kerää hiukan voimia" ja sitten tussahtaa toisiotilassa. Tussaus hidastaa paloa kunnes taas tussahtaa. Mitä harvemmin tussahtaa sen kovempi tussaus. Jos tuli on liiaksi karannut varastopesään palaminen on tietty voimakasta mutta ei kovinkaan kuumaa, seurauksena savutusta ja huono huötysuhde, puita menee muttei lämmintä tule.

Holvaamista voi pienentää sopivalla pilkkeiden koolla ja huolellisella ladonnalla. Pyöreät puut kuulemma rullaa paremmin alaspäin.

Pellepelottomat ovat kääntäneet arinaa pystympään ja etureunalle tulitiili tai teräsplatta rajoittamaan ilman liiallista pääsyä varastopesään. Joltain oli ironnut arinan yläpuolella oleva tiili ja tukkinut savusolan.

No joo, siellä olikin huomattu tuo arina juttu.

Ilmoja kannattaa päästellä ulos kun kattila/varaaja on kuuma. Ilmaa kertyy yllättävän paljon ja pitkänaikaa

Maatilallinen

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 88
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #17 : 24.01.2015-15:47 »
Unohda se tehtaan tms. antama ohjeellinen savukaasujen lämpötila. Kyllähän siihen tietysti säätämällä pääsee, mutta jos se tapahtuu palamisen kustannuksella niin siitä on enemmän haittaa kuin kuumemmista savukaasuista. Esimerkiksi minulla Eneka 35 kattilaan valmistaja ilmoitti että savut pitäisi säätää 180-220 välille. Jos tuota yrittää niin ei tule mitään.

Kun palaminen on säädetty kunnolliseksi niin savukaasut pyörii 250-300 tuntumassa :)

Mitä varaajan lämpenemiseen tulee, niin energia ei voi kadota mihinkään. Kuumempi lataustermostaatti ei hävitä energiaa mihinkään, mikä kattilassa on tuotettu. Kylmempää termostaattia ei kannata vaihtaa, ei se kattilassa tuotettua energiamäärää lisää.

Jos varaaja ei lämpene ja puut häviää pesästä, niin silloin kattila käy huonolla hyötysuhteella eli menee palamattomana piipusta pihalle, mistä kertoo myös terva konvektiopinnoilla.


Palamisteho määritellään ensiöilman säädöllä, ja toisioilma säädetään niin, että syntyneet kaasut palavat loppuun. Eli jos nyt on ensiöilma 5 ja toisioilma 3, ja savuttaa runsaasti, niin käännä toisioilmaa vaan reippaasti suuremmalle. Liekin pitäisi olla valkoisen keltainen.

Savukaasuimurin pyörimisnopeudella ei hirveämmin kannata säätää palamista, vaan ainoastaan kattilan ilmasäädöillä. Säädä savukaasuimuri jollekin nopeudelle ja anna sen pyöriä samalla nopeudella koko palamisen ajan. Itse en ainakaan lähtisi "jarruttamaan" sillä palamista. Siitä saattaa aiheutua tuo jytisevä palaminen ja savujen tulo ilmaluukuista sisälle.

Laita vaikka 40% savukaasuimurille, ensiöilma sanotaan vaikka 4 ja toisioilma 5. Sitten vaan tulille ja kun on vaikka tunnin palanut niin katselee mitä tapahtuu. Savukaasut jos pyörii vaikka 200 tuntumassa ja kattilassa on kunnollinen liekki, niin katso liekin väriä. Jos punertaa niin lisää toisioilmaa, jos sinertää niin vähemmälle.

Jos punertaa ja savuttaa eikä toisioilman lisääminen saa liekkiä valkoisen keltaiseksi, ja paloteho tuntuu olevan kovin suuri niin ensiöilmaa voi olla liikaa. Silloin kannattaa pienentää ensiöilmaa, antaa tasaantua vaikka vartin ja kokeilla uudelleen saako liekin valkoisen keltaiseksi.

Jos ei ole kunnollista liekkiä, ja savukaasujen lämpötila alhainen niin tarkista ettei varastopesä ole holvannut. Mikäli tästä ei ole kyse niin sitten vaan lisää ensiöilmaa, antaa tasaantua ja katsoo sitten uudelleen. Jos ensiöilman lisääminenkään ei auta, niin sitten kokeilee lisätä savukaasuimurin pyörimisnopeutta.

Varo tuon sytytys/ohituspellin kanssa, jos sen avaa täyden palamisen aikana tai jättää sytyttäessä auki ja piippuun menee suoraan jälkipolttopesästä kuuma 800-900 asteinen savukaasu niin tuloksena voi olla nokipalo.

Itsellä kun aikanaan oli ongelmia ja piippu aina pikeentyi niin teräshormin puhdistin jättämällä ohituspellin auki, kattilan täyteen kuivaa koivua ja sitten reipas poltto tulenhoitoluukku auki että ilmamäärä olisi maksimaalinen. Pikinen ja karstainen piippu paloi täysin puhtaaksi tuolla tempulla.

Emäntä

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 192
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #18 : 24.01.2015-15:52 »
Kaikkea kun pitää kokeilla niin eilen tuli tyrkättyä lataajapumppu 1 nopeudelle vähäksi aikaa, silloin kattilaveden lämpö nousi 88 asteeseen, mutta kumma kyllä jymähti siihen vaikka oletin että keittää nopsaan...

Toi tuli tuntuu sitten karkaavan varastopesään tämäntästä, tuo eilinen nyt oli ääriesimerkki, mutta pääsääntöisesti palaminen on sitä ta-ta-taata, vain vähän pienemmällä volumella ilman tollautuksia ensioilmaluukuista, kun nuo savukaasut tosiaan on missä on.
Kun ne saa kuristettua alemmas niin palaminen on rauhallista/tasaista äänensäkkin puolesta, mut sit tulee noita ihan selkeitä holavaamisia jolloin savukaasut voi romahtaa sadan pintaan jos ei ole vieressä kyttäämässä ja huomaa heti missä mennään/ tee jotain :p

Puut on nyt 50 senttisiä, mutta mitä on googlaamalla aiemmin selvinnyt niin parempia kokemuksia on lyhyemmistä puista, eli seuraavista sit niistetään muutama sentti (mikäli toi pannu meillä vielä sit on!).
Pyöreitä puita ei valitettavasti nyt oikein ole, viime talvena oli, mut ei kai sit tarpeeksi kun ei mainittavasti auttanut  ::) Tehtaan edustajan mukaan ylipäätään meidän puut oli liian pieniä, ois pitänyt olla about 12-15cm kanttiinsa...

Tosta pesän täytöstä on tullut lähinnä jo kirurgin tarkkaavuutta vaativaa, sen verran reippaasti tässä on taisteltu että pesä täytetään eriiiiiiiiiiittäin tarkasti ja huolella  :P
Isäntä kyllä on jo alannut mussuttaan että meikän pitäis heitellä puut pesään huolimattomammin/harvempaan,
nyt epäilee jo että liian huolellinen täyttö on ongelmien syynä  ;D



savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #19 : 24.01.2015-15:54 »
maatilallinen vei sanat suusta :)

Nuilla korkeemmilla savukaasulämmöillä nuohousväli on kuulemma pari kuukautta ja sekin on enimmäkseen lentotuhkan poistoo ja tehoihin ei oo kuulemma vaikuttanu vaikka nuohois harvemminki! Sillä ei loppujenlopuks oo keskimäärin mittään väliä että saatko sinä ne ihan viimeset rosentit puuun energiasisällöstä talteen hakemmalla matalia savukaasuja, mutta ajos tuloksena on noppeesti lämpeevä varaaja, puhdas pannu+piippu ja kaikenpäälle tyytyväiset naapurit kun se savustaminen lakkaakin yhtäkkiä niin eikös tavotteeseen päästy vaikkei ne savukaasut manuaalin mukasia oliskaan, mitä ne hyvin harvoin missään näissä savulaitoksissa on!
« Viimeksi muokattu: 24.01.2015-15:58 kirjoittanut savonhumu »
Hitaasti mutta epävarmasti.

Emäntä

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 192
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #20 : 24.01.2015-16:04 »
Ton pien polttaminen piipusta saattaa olla vaarallista lähinnä siksi että voi kuulemma kuumentua niin että läsähtää läjään, nuohooja tästä varoitteli... Vaikka kerroin että toi on kunnon vahvaa haponkestävää rööriä, ei mitn maksalaatikkosisäpiippua...

Jos otetaan toi ensioilma 4 ja toisio 5 niin ollaan aika lähellä sitä millä tota on nyt enimmäkseen ajettu,
(3-3,5 ja 5), siihen kun laittaa imurin 40% niin ne savukaasut sit on sen 200 ja risat.

Toisioilman säädöllä ei tunnu olevan noissa lämmöissä mitään merkitystä, ja piipusta tolla imurinopeudella tuee savua totdella runsaasti ilman sitä "tyhjää" kohtaa piipunpään hja savupatsaan välissä.
...jos noi savuikaasut saa about 170 tietämille ja imurin 30 kieppeille niin piipun päässä on kohtu rauhallista...

Mutta tosiaan noilla säädöillä ollaan ihan muualla kuin mitä tehdas ilmoittaa, säädöt & alipaine mukaan lukien :(


Viime vuonna loppukevät & nyt pari kolme viikkoa päästettiin aika surutta ilmat piippuun kuumana, mutta tosiaan toi savu perk, ja sit vielä varaajan tämän tästä kylmäksi jääminen...
...jotenkin tuntuu että pahemmaksi on vain menty  ::)

Mua ei niinkään huoleta miten noita puita menee, ainut harrastus on ne itse omasta metsästä pätkiä, joten puita säästääkseni en noita savukaasuja tässä yritä kuristella...
Mä voisin pitää tuola pannussa tulta vaikka ympäri vuodokauden jos sen sais palaan niin ettei oo jatkuavaa savuhaittaa  >:(

*EDIT* Kunpa tosta pannusta pääsiskin jostain näkemään sen liekin! Ikävä on vanhaa pannua jossa sen tsekkaaminen ei ollut minkään sortin ongelma.
***puita olen yrittänyt alata laittaan harvempaan/löysemmin...


« Viimeksi muokattu: 24.01.2015-16:08 kirjoittanut Emäntä »

Erbish

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 141
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #21 : 24.01.2015-16:06 »
Isäntä kyllä on jo alannut mussuttaan että meikän pitäis heitellä puut pesään huolimattomammin/harvempaan,
nyt epäilee jo että liian huolellinen täyttö on ongelmien syynä  ;D




Kannattaa kokeilla tuo harvaan laitto myös.
Itse pinosin alkuun puut niin tiiviisti kuin sain ja silloin alkoi holvaamista esiintyä.
Eli puut suoraan mutta ei valikoidusti, tuo auttoi itsellä tuohon holvaamiseen.
Ariterm 60+ varustettuna jäännöshappi mittauksella/ohjauksella
Sekä toisioilman uudelleen reitityksellä.
Varaajana 5m3 akvaterm.
Lämmitettävää ~800m3.
Talo Vm 2012.
~27pm3 koivua vuodessa.

Maatilallinen

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 88
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #22 : 24.01.2015-17:19 »
Jos otetaan toi ensioilma 4 ja toisio 5 niin ollaan aika lähellä sitä millä tota on nyt enimmäkseen ajettu,
(3-3,5 ja 5), siihen kun laittaa imurin 40% niin ne savukaasut sit on sen 200 ja risat.

Toisioilman säädöllä ei tunnu olevan noissa lämmöissä mitään merkitystä, ja piipusta tolla imurinopeudella tuee savua totdella runsaasti ilman sitä "tyhjää" kohtaa piipunpään hja savupatsaan välissä.
...jos noi savuikaasut saa about 170 tietämille ja imurin 30 kieppeille niin piipun päässä on kohtu rauhallista...

Mutta tosiaan noilla säädöillä ollaan ihan muualla kuin mitä tehdas ilmoittaa, säädöt & alipaine mukaan lukien :(

Entä oletko kokeillut että jos sitten imurin hidastamisen sijasta pienentäisi ensiöilmaa että palaminen rauhoittuu ja savukaasut tippuu vaikka johonkin 190 asteeseen? Jos se ei onnistu, vaan ainoa tapa hidastaa palamista on hidastaa savukaasuimuria niin sitten säätöpelleissä on varmaan jotain vikaa.

Sillä nyt ei ole mitään merkitystä, jos ollaan kaukana tehtaan ilmoittamista säädöistä, jos kattila toimii hyvin.

repa

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 265
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #23 : 24.01.2015-17:28 »
Alkaa jo neuvot käydä vähiin.


Isäntä kyllä on jo alannut mussuttaan että meikän pitäis heitellä puut pesään huolimattomammin/harvempaan,
nyt epäilee jo että liian huolellinen täyttö on ongelmien syynä  ;D


Tuo on helppo ratkaista: sano isännälle etä "lado itte puus, minä lähen tyttöjen kaa iltaa...."



Yksi ajatus tuli vielä mieleen; yritetäänkö siellä sittenkin ajaa yliteholla? Kuumat savukaasut,tussahtelu ja holvaaminen hiukan viittaa siihen suuntaan. Ei se kattila pysty määräänsä enempää polttamaan, siis ainakaan puhtaasti. Maatilallinen sanoikin jo melkein saman.

Huolellisella puidenladonnalla tarkoitetaan sitä että puut on suht tiiviisti mutta ei saa kiilaantua seiniävasten eikä laskeutuessaan saisi aiheuttaa kiilantumista.  Siis ei tiukasti vaan sillai ettei jää isoja holeja väliin. Pika googlaus kertoo että holvaaminen on yleinen ongelma tuolla kattilalla.
« Viimeksi muokattu: 24.01.2015-17:29 kirjoittanut repa »

repa

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 265
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #24 : 24.01.2015-17:39 »
Aika järkyttävää on että kattila ei toimi tehtaan ohjearvoilla ollenkaan, yhtä järkyttävää on että tehtaanmies käy paikalla eikä osaa tehdä mitään paitti puhua paskaa jostain laddomaatin termarista. ??? :'( ;D

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #25 : 24.01.2015-17:48 »
Joka tapauksessa tuo savutus johtuu puun liiallisesta kaasuuntumisesta eli ensiöilmaa on liian runsaasti. Vaikka tehdas säädöt ilmoittaa mitä tahansa, niin parempi olisi kokeilla  kattilan käyttöä erittäin pienellä ensiöilman antamisella ja kohottaa sitä tarpeen mukaan. Liian runsas kaasujen seos alentaa myös savukaasujen lämpötilaa.

 Mutta, mainitsit myös;

>Tämän käynnin jälkeen kevät oli jo niin pitkällä että ruuvattiin pellettipoltin kiinni ja sovittiin Lahtisen kanssa että palataan asiaan syksyllä kun puupolttokausi taas alkaa.<

En tunne kattilan rakennetta, mutta vaikuttaako tuo pelettipolttimen käyttämisen mahdollisuus kattilan säätöihin?

Markku

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 927
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #26 : 24.01.2015-18:24 »
Itse myös lähtisin purkamaan tuota kattilan toimimattomuutta veto-olosuhteista.
200 mm teräsputki ja 7 metrin piipun korkeus vastaa mitoitukseltaan kolminkertaista kattilatehoa joka nyt on.
Vetoa on mitä ilmesemmin aivan liikaa. Savukaasuimuria ei tarvitse käyttää lainkaan.
Ensimmäiseksi olisi syytä vähentää ensioilmaa minimiin ja tarkkailla mitä tapahtuu savukaasun lämmöissä ja savupiistusta tulevan sauhun määrästä ja väristä. Trimmaus tapahtuu edellä kirjoitetuilla ohjeilla lisätä tai vähentää toisioilmaa jne. jne.
Holvausongelmista olisi syytä päästä eroon, valitsemalla poltettavan puun varastopesään sopivaksi.

repa

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 265
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #27 : 24.01.2015-18:45 »
Luin uudestaan tuon aloitusviestin: siellä todettiin vedon olevan 100 Pa. Tämä "veto"käsite on aikalailla väärin ymmärretty suure. Kyse on enimmäkseen siitä kuinka paljon savukaasuja virtaa piipusta läpi. Veto voi olla 100Pa mutta jos ilmaläpät laitetaan kiinni niin virtausta ei ole.

Kattilalle ja palamiselle sopivan ilman/kaasunvirtauksen voi säätää sopivaksi ilmaa kuristamalla, olkoon Pa-arvo mikätahansa, kunhan sitä on riittävästi. Vedontasaimeen turvautuisin vain ääritilanteessa.

Moni "raatilainenkin" on jo todennut että ilmmäärä taitaa olla liian suuri. Teho toki pienenee ja palaminen kestää pitempään samalla varaajan täyttyminen hidastuu. Kuten Pähkäilijä tuolla edellä laskeskeli, ei 2,5 motin varaaja ihan hetkessä täyteen lataannu.

savonhumu

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 383
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #28 : 24.01.2015-18:55 »
Yhden samanlaisen kattilan säädöt: yläläppä 13-15mm auki ja alaläppä 3-5mm ja vaihteluväliä tulee poltettavasta laadusta ilmeisesti.. Laddomat 21-100w vakiotermarilla hoitaa lämmönsiirron ja kuten tuolla aiemmin tuli ilmi niin savukaasuimuri on 50% teholla ja kaasut 190-250 -välimaastossa riippuen mitä poltetaan ja miten kauan!

Kyllä se ruppee jollain säädöillä vielä pelaamaan niinku pittää ::)

Edit: Termari taitaa kuitenkin olla 78-asteinen ja piippu 7m pitkä perus schiedel keraamisella putkella.
Tällähetkellä tulet pannussa: savut 230 ja lataa 87 asteista->piipusta tulee lämpöväreilyä vain ja pakkasta jtn -5

Joskus käyny katolla lämmityksen keskivaiheilla niin piipusta tulevat kaasut ei kuulemma edes haise savulle 8)
« Viimeksi muokattu: 24.01.2015-19:04 kirjoittanut savonhumu »
Hitaasti mutta epävarmasti.

repa

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 265
Vs: Ariterm 35+ 2012, katastrofin edellä...
« Vastaus #29 : 24.01.2015-19:01 »
Kattilan varastopesän tilavuus on 120 l. Sinne mahtuunee normipuuta n. 40 - 45 kg, jonka energia sisältö on n.160 - 190 kWh. 75% hyötysuhteella saanto n.130 kWh.

Jos puita poltetaan 35 kW:n teholla, pitäisi puuta palaa 8 - 9 kg tunnissa, joten 42,5 kg:n pesällisen pitäisi palaa 5 tuntia.

Kun pesällinen on poltettu 2 tunnissa, polttoteho on ollut liki 90 kW.

Ei ihme että kattila hiukan "nikottelee"

savonhumu on oikeassa, kyllä "me" se vielä palamaan saadaan  ;)