Tervehdys! Toivottavasti täältä löytyisi apua, kokemuksia & vertaistukea

Meillä on nyt kolmatta talvea käytössä Ariterm 35+ vuosimallia 2012 ja ongelmat alkaa olla
ylipääsemättömiä

Puita poltetaan pannussa vain talvikaudella, muut ajat pelittää pellettipolttimen kanssa ongelmitta.
Palo on sanalla sanoen holtitonta, savukaasujen lämpötila tuppaa karkaamaan täysin käsistä & pannu savuuttaa
enemmän tai vähemmän jatkuvasti, teki niin tai näin.
Tehtaan tekniseen tukeen ollaan oltu yhteydessä ekan kerran viime keväänä, nokipalon jälkeen loppui usko...
Ensio ja toisioilma luukkuja on pidetty käyttöohjeen mukaisissa arvoissa, ensio ilma 3:ssa & toisio 5:ssa,
holtitonta paloa on jarrutettu tiputtamalla savukaasuimurin kierroksia. Alimmillaan imuri on ollut vain 10%:ssa että savukaasut on saatu lähemmäs 150 astetta.
Viime talvena kuitenkin jatkuvan imurin räpläämisen jälkeen saatiin lopulta nokipalo piippuun, vaikka nuohoojan käynnistä oli vain n. 4kk.
Piippu on 200m teräsputki, pituutta n. 7m, joten vetoa riittää omasta takaa mitä ilmeisemmin jopa liikaa.
Tehtaalta ilmoitettiin että kattilan mukana tulleessa käyttöohjeessa on virhe, ensio & toisioilma luukkujen säädöt pitääkin olla päinvastoin!!?? (kuulemma aiemman käyttiksen arvot oli saatu aikaan labra testeissä, uudet nyt sitten käytännössä, aika outoa että yhtäkkiä päätetään muuttaa noi täsysin päinvastoin).
No ei kun kokeilemaan, seurauksena ennennäkemättömän sankkaa savuutusta!
Muutama turhauttava testi näin ja useampi puhelu tehtaalle, lopulta teknisen tuen Lahtinen tuli itse paikanpäälle, totesi että putkiasennukset on niin kuin pitää, samoin kuin kaikki muukin. Teki itse tulen, väänteli ilmaluukkuja & imuria aikansa, eikä vain saanut pannua pelittämään. Totesi lopulta itsekkin että uuden käyttiksen säädöillä savuuttaa aivan hullunlailla. Nosti kädet pystyyn & poistui paikalta.
Tässä samalla vaihdettiin Termovarin latauspumppupakettiin 80 asteen termari sielä aiemmin olleen 72:n tilalle, tehtaan käskystä. (kokemukset tästä korkeampiarvoisesta termarista on sitten tarina erikseen).
Tämän käynnin jälkeen kevät oli jo niin pitkällä että ruuvattiin pellettipoltin kiinni ja sovittiin Lahtisen kanssa että palataan asiaan syksyllä kun puupolttokausi taas alkaa.
Koska syksy oli poikkeuksellisen lämmin siirryttiin puun polttoon vasta juuri ennen joulua, samat ongelmat jatkuivat kuin ennenkin.
Loppiaisen jälkeen taas aloin soittelemaan tehtaalle, mielenkiintoista kyllä Lahtinen ei enää vastannut puheluihini, muuta kuin vasta sitten kun soitin toisesta numerosta :p
Mitään uutta hänellä ei ollut kerrotavanaan...
Ainut tukkimaton porsaanreikä järjestelmässä oli piipun alipaine, lopulta pitkän hakemisen jälkeen onnistuttiin löytämään mittari jolla sen voi mitata.
Tehtaan ilmoittama 40Kpa alipaine saavutettiin imurin ollessa 33%:ssa ja ensio & toisioilma luukkujen ollessa 3 ja 5.
Savukaasujen lämpö tällöin vaihtelevasti 200 asteen tietämillä.
Sitten testattiin sama kääntämällä ensio & toisioilmaluukut päinvastoin, alipaineet kohdillaan, savukkaasut ylhäällä & piipusta tuutin täydeltä tumman maitokahvin väristä savua

Mailasin vinon pinon useamman lämmityskerran testiarvoja tehtaalle ja sieltä Lahtinen delegoi ongelman kollegalleen Tarvaiselle.
Tämä syytti ongelmasta jälleen kerran Termovarin latauspakettia, kuten Lahtinenkin aiemmin.
Latauspaketti on nyt tutkittu, väännetty & käännetty niin moneen kertaan Vexven edustajan ohjeistuksellakin, että on täysin varmaa sen täydellinen toimivuus.
Tuon 80:n termarin kanssa on nyt sitten ilmennyt uusi pieni lisäongelma mistä ei 72:n kanssa ollut tietoa...
Eli varaaja lämpiää todella olemattomasti. Esim. nyt aamulla täydellä pesällisellä hyvän kokoista rutikuivaa koivua varaajan pohjan lämpö nousi ainoastaan 16 astetta.
...toki joskus on pesällisellä saatu lämpö nousemaan jopa 36 astetta, mutta emme kertakaikkiaan ole pystyneet hahmottamaan mistä johtuu, mitä olisi pitänyt tehdä toisin.
72:lla termarilla varaaja lämpiää pesällisellä tuon 30 ja risat, aina.
Mutta koska pannun lämpötila on täyden palon vaiheessa on 82-84 asteen tietämillä, niin ei sinällään ihme että varaaja ei lämpiä kun termari ei aukea kunnolla.
Jos savukaasujen antaisi huidella missä sattuu niin kattilan lämpö pysyisi pari, ehkä kolme, astetta ylempänä.
Lataajapaketilta kattilalle palaavan veden lämpötila pyörii keskimäärin 66 asteen tietämillä.
Valkoisen savun määrä on kuitenkin aivan tähtitieteellinen jos savukaasujen antaa olla mitä sattuu & pesällinen puuta humahtaa läpi parissa tunnissa, eikä varaaja sen kummemmin lämpene.
Tässä on nyt sitten menty kuukauden päivät lähes pannuhuoneessa asustellen, imurin nopeutta muutellen mennentullen (sytyttäminen aikalailla mahdottomuus jos imurissa ei ole kunnolla kierroksia), nokipaloa odotellen...
Savukanavat, varastopesä yms ovat tosi pahasti tervan tapaisesta sittaantuneet, viikoittainen nuohous vaatii melkoista voimankäyttöä.
Eilen illalla oli taas jo pikku jännitysmomentit ilmassa kun imurissa oli nopeutta vain 26% ja savukaasut yli 210 astetta, palo melkoista fa-ta-ta-ta-jytinää ja lopulta alkoi tollautella savua sisälle ensioilmaluukkujen kautta

Kaikenkaikkiaan 4 h päivystys pikkiu pelkokertoimineen ja varaajaan saatiin 21 astetta talteen, yksi tunti meni vielä kun oli pakko lisätä hieman puita että saisi varaajan pohjan 70 asteen pintaan & pärjäisi aamuun (juu, täälä on lämmöntarve suuri...).
...ja sitten aamulla taas 3h askartelu pannun kanssa & sama toistuu taas illalla.
Päivästä toiseen 5-6 tuntia asumista pannarissa, ei ehkä mene ihan niin kuin pitäisi

Joten jos täältä löytyy joku jolla vastaavanlainen pannu käytössä niin enemmän kuin iloisena ottaisin kaikenlaisia kokemuksia & vinkkejä vastaan!!
Ja tietty kaikki muutkin jotka tästä lähes romaanin pituisesta sepustuksesta saavat jonkun ahaa-elämyksen, niin please, näppis laulamaan!

Tilanne alkaa olla tällä hetkellä lähinnä epätoivoinen, tehtaalta ei enää allekirjoittaneen puheluihin & mailehin vastata, ja keskellä kylää olevan tuvan sijainnin takia savusukelluksille olisi pikimiten saatava päätös....