Moro vaan kaikille,
Mulla on vanha, muistaakseni 12kW kattila joka on liitetty itsetekoiseen 4m3 varaajaan. Latauspakettia ei ole ja on vanha 3 vaihemoottori, jonka nyt vaihdoin taajuusmuuntajan perään (sillä sain kavitaation pois). Mutta jotenkin tuntuu ettei ole hyötysuhteet ihan parhaat tällä kattilalla (vaikka toki on vanha jne.). Eli monesti tilanne on se että:
Pumppu seis, tulet päälle, odotan että kattilan yläpuoli saavuttaa 55 astetta (jolloin syntyy palotilassa jo kiehumisen suhinoita), venttiili aku ja läpikierto päälle. Siinä sitten toki lämpötila nousee sinne 70 (se kattilassa oleva kuumempi vesi siirtyy mittarin äärelle), mutta alkaa jo pikkuhiljaa tippumaan ja pysyy noin 60 asteisena (tulovesi noin 20-25 astetta). Näin systeemit pyörii kunnes alkaa tulovesi lämpiämään ja lähtövesi onkin sillon 70-80 astetta (en päästä yli 80 astetta).
Nyt tässä ei tietenkään ole termostaattia ja joskus kun tulet alkaa loppua huomaan tietokoneelta (Oumanin antura valvoo latausveden lämpötilaa, ja verkon kautta katselen silloin tällöin) vesi jäähtyy 50 asteeseen, ennen kuin heitän lisää tavaraa. Sitten en jostain syystä sitä kattilaa osaa käyttää sen omalla luukulla. Luukku täysin auki, ja tulet jotenkin liian rauhalliset. Jos alalunkan oven (ei luukun vaan koko oven) jättää noin 2-3cm raolleen silloin tuli on kyllä kunnollinen... Mutta, enkö jo tuolloin heitä ns. harakoille osan lämmöstä?
Mietinkin tässä jos termari olisi säätämässä oiken lämpötilan, ja valvomassa latausveden 70 asteisen, niin onko tämä jotenkin super juttu ja kohottaa hyötysuhdetta?
Yksi työkaveri höpötti että veden lämpötila vaikuttaa siihen miten paljon energiaa ajassa se kykenee varaamaan. Tätä en löydä mistään, pitääkö paikkaansa.
Eli noin 4-5 pesällistä että 4cm3 varaaja on 70 ylhäällä ja 50 alhaalla (160cm varaaja). Kuutioista en ole vieläkään varma, saattaa olla 5cm3 varaaja, kun ei näe kuinka syvälle se menee. 170 korkea, 150cm leveä, ja tiie sitten montako metriä pitkä kun ei näe.