Lainaus käyttäjältä: seppol - 01.06.2013-22:24
Puussa on yli 40 % painostaan happea erilaisissa sidoksissa ja vapaanakin. Se tarkoittaa sitä että kilossa kuivaa puuta on 13 moolia = n. 300 litraa happea. Tämä vapautuu kuumennettaessa ja aiheuttaa palamisen jatkumista vaikka ilmaa ei päästettäisi ollenkaan. Tämä happi riittää polttamaan 26 moolia = 13 g vetyä. Se on lähes 22 % puussa olevasta vedystä. Miten käy nyt sitten yhdisteistä vapautuvan hiilen kanssa? Millä hapella se poltetaan?
Happi ja vety sitoutuneena hiilivetyketjuihin, joita vapautuu puuta kuumennettaessa. Pääosin ne on pfenoleja, kansanomaisesti tervoja. Puuta kuumennettaesa erilaisia hiilivetyketjuja voi olla yli 4000 erilaista, pidempiä ja lyhyempiä, pisimmissä on satoja vety-hiilipareja. Pitkissä ketjuissa on myös paljon happiatomeja sitoutuneena.
Kun lämpötila nousee alkaa pitkät hiilivetyketjut krakkautua eli pilkoontua. Kaasutuskattilassa lopullinen krakkautuminen tapahtuu hehkuvassa hiilikerroksessa, läsnä on hiili, happi ja vety ( toki palamisilman mukana oleva typpi, joka hidastaa ja rauhoittaa rektioiden nopeutta ).
Hehkuva hiili on senverran "röyhkeää" että ryöstää vesimolekyyliltäkin ensin hapen, josta tulee häkää ja sitten toinen hiiliatomi kaappaa 4 vetyatomia ja syntyy metaania. Myös hiilidioksidi hajoaa hiilimonoksidiksi.
Kaikki em. reaktiot kuluttavat energiaa, uutta energiaa syntyy kun hehkuvaan hiilikerrokseen tulee ilmaa, joko puhaltimella tai luonnollisen vedon tuomana. Energian lisäksi myös tuo hiilikerros kuluu ja uutta hiiltä tulee kun puut ovat "kuivatislautuneet".
Toisiopalossa hiilimonoksidi palaa hiilidioksidiksi ja metaani palaa vedeksi ja hiilidioksidiksi eli piipusta tulee vain höyryä ja hiilidioksidia. Liekinväri on sininen ja kuuminkohta on liki 1400 asteinen.
Jos tuolta prosessilta lopetetaan ilmansyöttö, pysähtyy prosessi yllättävän nopeasti. Varsinaista kitupalo-vaihetta ei synny ollenkaan, koska nuo tervaaineet ei pilkoutumatta pääse hekuvan hiilikerroksen läpi eikä mikään voima niitä sinne edes työnnä.
Kaasutuskattilan teho säätyy tästä syystä melko laajoissa rajoissa: palavaa kaasua syntyy samassa suhteessa kuin ilmaa puhalletaan sisään.
No kaikkihan ei mene aina niin kuin römssöössä, monesti hiilikerros on liian ohut tai siihen on palanut ilmi reikä: toisiopesään pääsee pilkoutumattomia hiilivetyjä, jotka suurimmaksi osaksi tietty palaa siellä jos yliilmaa on tarjolla ja ne saadaan sekotettua keskenään. Se kuitenkin alentaa hiukan konvektiolle menevän kaasun lämpötilaa.
Voisi sanoa että kaasutukattilalla on kolme erilaista toimintatilaa: aluksi sytytysvaiheessa se on kuin tavallinen alapalo, sitten käänteispalovaihe ja jos hyvin käy päästään tuohon kaasutuspaloon. Kaasutuskattiloiden arinan pitkähkö paloreikä aiheuttaa sen että noi kolme palamistilaa voi olla yhtäaikaa päällä.
Nyt ei jaksa enempää, sulatellaan nyt ensin tätäkin.