Morjens!
Kun ihan kysyttiin niin tässä vastaus: täyden kiven hormi, pituus noin 6 metriä, tosi ei ikinä mitattu. Muurattu rakentajahurmoksessa -98, jolloin mikään ei lannistanut, halusi tehdä kaiken ja vaikeudet vain lisäsi intoa. Joka kivi viety katolle hampaissa/ taskussa/ käsissä ja muurattu omin kätösin paikoilleen. jos nuyt alkaisin saman savotan niin ehkä panisin heti hapikkaan putken sinne sisään, tosin ei piipussa vielä mitään rapautumaa ole, kunto on 100%.
Ainoa hampaita kiristävä juttu on se kokemattoman rakentajan ongelma, että pohjakuvassa piipun sijainti kattilan vieressä ei huolettanut, olipa vaan astetta kivempi haaste.. perhana, aivan ihme veistoksen sai tehdä, jolla kattila liitettiin hormiin. ja aikamoinen modernin taiteen ilmetymä on sekin virtauselin jonka teen tähän MAGAan... aluksi olin jopa purkamassa koko kattilan takaosaa puhaltimineen ja rakentamassa uusiksi, että saisi puhaltimen ylös ja näkyviin, mutta aika ja jaksaminen panee tarkistamaan suunnitelmaa, eli puhallin jääköön sinne mihin insinööri sen on piirtänyt ja muotoilen vain savukaasujen ulostulon ylössuunnatuksi suorakaiteen muotoiseksi. Nykyinen 160 millinen taakse suunnattu pyöreä putki ei minulla mahdollista mitään liitäntää. Pikkujuttu, pieni rälläkän vinkaisu ja uuden ulostulon hitsaus paikoilleen. Siihen sitten pudotan päälle vanhasta muutellun happoteräs- yhteen joka kiemurtelee piippuun.
Juuri pesin käsistä sitä juoksutetahnaa, kun oli joku haitallisen aineen varoitus purkin kyljessä. Tämä tinaaminen on ihan oma mielenhäiriö. Ssain juuri putkiston kasattua ja aika ala- arvoinen katiska tuli. Koitan panna kuvaakin jossain vaiheessa.
panen kesällä uusiksi koko kattilan putkiston ja järkeistän mm. paisunta- astian yhteen kylmälle puolelle. Silloin -98 kun juottelin ja vääntelin innokkaana pannuhuoneessa, ei ihan kaikkea tullut ajateltua. Nyt on asiat toisinpäin eli määrärahat loppu, mutta hiukan enemmän tietoa..
Tinaamisen syy on yksinkertainen: sillä saan systeemin kasaan. Pannuhuoneeni on pyhä tila ja siellä ei muut touhua!
Eli nyt kärsin vanhoista putkista kasatun + minimäärällä juotettavia osia toteuteun systeemin Raatteen tie-mäisyydestä..
Perkule ja kun piudän itseäni ihan keskiverto- metallimiehenä, niin kyrsiihän se. No, otetaan hyöty irti eli nostetaan rimaa ja tehdään kesällä edustuskelpoinen putkitus. ja sitä rahaahan ei sitten mennyt kuin viisikymppiä sen jälkeen kun kattila on tullut, eli vahinko on vain henkinen.
En tosiaan suosittele tinajuotoksia pannuhuoneeseen, muusta kuin poikkeussyistä.. kesällä sitten joko foscoa + ihan uutta kiiltävää kuparia, taikka maanläheisemmin, ehkä teräsputket, puikkosaumat ja irrotettavat liittimet vaikkapa kartioliitokset ( tässä on jarruna se etten omista R- kierretyökaluja, mitä nyt hydrauliikkahommiin tappeja. )
Mitä enemmän mietin rautaputkistoa, enen enemmän naamani kiiltää innosta. raudalle voi aina kotikonstein jotain, voi tehdälähes mitä vain. Kuparin ja messinkiliittimien kanssa on aina pelko perseessä että jos tulee joku mittavirhe ym.... niin odottele taas että tulee maanantai ja tuttuun lvi- liikkeeseen tinkaamaan ..
Tosiaan, kun "modifioin" vanhat kupariputket ja käytin ne tarkkaan hyödyksi.. niin piti vinkkelistä esim. toista sarvea lyhentää ja toista pidentää, niin kolme lisäkarviahan siihen tuli. Voi helkkari, sen pystyy kuvittelemaan, millainen kötöstys tuli, eli suoran putken läpi ei valoa näy.. no joo, tämä on elämysharrastus ja joskus on tehtävä pikku erehdys että saa laatukysymykset kohdilleen. Tällä siis mennään talvi, jonka jälkeen pannuhuone syntyy uudelleen.
On tässä muutakin takana. Aion eristää putkistoa, siirrellä ilmauspisteitä, asentaa antureita, vetää sähköjä , vaihtaa sen paisunnan liitospisteen, muuttaa ilmanvaihdon vesilämmittimen lämmönvaihtimen kierron erilaiseksi ym. Eli korjata kaikki mitä 15 vuoden aikana on havainnut. Aion siis saattaa pannarin sille tasolle että on mukavaa avata ovi ja alkaa lämmityshommiin.
Kiitos vinkistä hiilien suhteen. En odota ongelmia alkuunlähdön kanssa, mutta pannaan korvan taakse tuo grillihiili-juttu.
En kanna huolta lämmön ylituotannosta. Jäspiin sai puskea kaksi kunnon pesää ja kattiloissa on aika lailla yhtä suuren näköiset pesät. varsinkin laskevalla pakkasella varaaja + 13 kuutiota betonilattiaa nielevät uskomattoman määrän lämpöä. On kaksi kuppikuntaa, toiset sanovat että lattian on oltava ohut ja muutoksiin reagoiva...Toiset ilman isompia perusteluja ajattelevat että kun lattialämpö on joka tapauksessa matalalämpöinen , ei isoja hasardeja voi tulla. Minulla on 15 sentin laatta ja joskus tosi harvoin, kun kylmän kevättalven yön jälkeen tulee aurinkoinen päivä, saattaa lämpö sisällä nousta hiukan toivottua enemmän. Onneksi ollaan vilukissoja ja ketään ei harmita jos lämpö käväisee 25:ssä.
Hi- tech fantasioissa on käynyt mielessä, että samalla kun MAGAan tutustuttuani alkaa haluttaa pitää säätöjä on-line-tyyliin kohdallaan ( korpi- lambda asennuksella), niin samalla voisi asennella radiotaajuudella kommunikoivan huonekohtaisen lämmönsäädön. kerran googletin ja hain tosissaan, niin löytyi vaikka kuinka edullisia systeemeitä! Tietoa niiden laadusta ei ole, mutta eiköhän toimiviakin edullisia löydy.. samaan digi-hurmokseen sitten saatan laitella lämpönäytöt ja tilanäytöt omaan takahuoneeseeni ja jotain moottoripeltiä savupiippuun ja korvausilmalle jne...
Eli jotain jätin syötiksi tulevaisuuteenkin, nyt on päätavoitteena saada kattilan savuyhde tehtyä + koko pannari selviteltyä historialliseen ensisytytykseen käänteispalokattilalla. Sillä mennään tämä talvi, on muitakin projekteja, mm. radio- ohjattu pieni telakuormaaja lumitöihin vaatisi loppukirin valmistuakseen ym.. ja sitten tuo polvikin piti leikkauttaa ja se alkaa nyt suostua taas pihahommiin.
MAGA siis tulevan lämmityksen runkona, " keskushyökkääjänä". Kokemuksia kattilan kanssa harjoittelusta laittelen tässä kunhan saan savua irti. Oma deadline on että maanantaina pikku paini kattilan kanssa, eli taas keskellä pannaria, rälläkkä ja hitsauskone soimaan ja jos sen savuputken saa tehtyä, niin ei sitä malta odotella vaan kattila takaisin nurkkaansa, putket kiinni, systeemi vettä täyteen ja pika- opiskelu sille ohjaussysteemille, sekä tulta pesään. Jos tökkii, niin tiistaina sitten ilmoille kevyttä ja kirkasta käänteispalo- savua.