Tuollainen harmaa lentotuhka ei ehkä ole ollenkaan palojäämä, vaan puun kivennäisaineita eli oikeaa "tuhkaa", siis ainetta joka ei pala. Tuhkan määrä näytti hyvältä, palotuloksen voi sanoa olleen erinomainen.
Poltan Magassani myös pahvia ja täyteaineellista ( kaoliini, ym. ) paperia jonkun verran ja minulla tuo konvektion yläpää on aika tulvillaan tuhkaa pahimmillaan. Mutta se on vaaleaa, hiiletöntä lentotuhkaa jota ei siis saa palotapahtumaa säätämällä pois.
kattilan malli näissä itäisissä käänteisissä on aika vakiintunut, ehkä hyvä resepti on löytynyt. Oma maga on ihan saman näköinen kun yläluukun avaa. Konvektioputkia on minulla 5 kpl. Tuon ohitusluukun vivut ovat sen verran tiellä, että yksi kierteinen turbulenssi- lehti on kapeampaa mallia siinö keskimmäisessä reiässä. Muuten se ei tulisi ehjänä ulos.
Lentotuhka on osaksi kiviaineista ja fysikaalisilta / kemiallisilta jutuiltaan osaksi kuin klinkkerisementti. Työpaikassani lentotuhkaa sekoitetaan masuunikuonaan ja sementtiin ja valetaan maan alle onkaloihin joihin se ajan kanssa kovettuu. Sitä käytetään siis sementin jatkeena. Kaivoksen louhostuennassa ihan välttämätön aine.
Teinpä innoissani tuubirassin jossa 12 millin teräsakselissa on alapäässä pieniä kettinkipätkiä joita pyöritettäessä keskipakovoima hankaa tuubien seiniin. Ei oikein onnistunut, akseli alkaa vemputtaa ja kesemmällä kokeilen vielä tehdä putkesta uuden jäykemmän.
Toisaalta semmoinen pyöreä oikea tuubiharja voisi olla siltikin paras käsin käytettynä. pora + pyörivä rassi antaa hiet selkään ennenkuin kattila on käyty läpi. kevyt pelkkä harja on varmasti mukavampi käyttää.
Käänteisen kanssa on tuhkaimuri ihan ehdoton peli.
Konvektion tuubiputken pintaoksidin harjaamista/ hoonaamista/ työstämistä pois kirkkaalle raudalle en itse aio tehdä enkä suosittele muillekaan. Ilman teoreettista tietopohjaa ajattelen sitä kuinka nopeasti rauta oksidoituu. varmasti ei saa pidettyä sitä kerrosta pois, pitäisi olla joka päivä hoonaamassa. Antaa sen ohuenohuen kerroksen olla, se estää putken rautaseinää syöpymästä. Kirkas rauta uhraa heti osan pinnastaan muodostaakseen jonkunkaan oksidin, joka riippuu varmaan ympäristön kemiasta.
Joku vanha höyryveturmies osaisi laittaa lisätietoja...
Tähän tuubiputkien savukaasun puolen fysiikkaan ja kemiaan muuten lukisis itsekin mielellään jonkun oikean asiantuntijan mielipiteitä. Onko se pintaoksidi " pyhä lehmä " jota ei saa työstää pois? Vai saako mennä raudalle asti ilman että viilataan myös käyttöikää pois? isojen kattiloiden asiantuntijat ovat myös varmasti tätä miettineet.. Joku tietää... tänne vaan tutkimustietoa jos jollain on.