Tervehdys
Aloittelija täällä kirjoittelee, viestin tarkoituksena saada hiukan ideoita miten lähteä toteuttamaan lämmityksen laajennusta (ja säästöä tietenkin).
Lähtökohtaisesti mainittakoon että nyt yksi koko vuosi okt:ssa takana (n. 140 neliöö josta autotalli n. 35 neliöö) ja 1200L sähköovali porskuttelee tallin takaseinällä helisyttäen kukkaron nyörejä viimeistään talvisin. Tästä v*ttuuntuneena olis tarkoitus hiukan miettiä kesähelteillä että mikä olisi hyvä ratkaisu koko vuotuiseen säästöön ja etenkin ensi talven pakkasille. Talossa vesikiertoiset patterit ja märissä tiloissa vesikiertoinen lattialämmitys. Sähkökiuas, eli puusta ei siellä ole hyötyä kovinkaan paljon. 1200L varaajassa käyttövesikierukka. Ohjauksena Ouman EH-80. Sähköä menee n.25tkwh/v, joka ei ole kuin yhden kokonaisen asuinvuoden perusteella laskettu meidän käytössä. Sähköyhtiöllä oli 23tkwh ennuste.
Pyöritellyt nyt ajatusta päässä vilp+puun lisäämisestä tuohon varaajaan. Mutta ennen kuin rupeen asiaa toteuttamaan, kaipaisin kohtalotovereiden ajatuksia tälle idealle.
Eli jos tuohon sähköovaliin lisäisin vilpin, saisin vuoden lämpimään aikaan varaajaa lämmitettyä sillä. Ja kovilla pakkasilla sitten puulla poltella kun vilpin coppi tipahtaa.
Herää kysymys ILP vs. VILP. Eli tässä varaajassahan on käyttövesikierukka. Pohjustan VILPiä sillä että käyttövesi lämpiäis samalla. Mutta onko mielestänne hankintahintaa nähden yks ja sama onko sisällä puhaltamassa ilmalämpöpumppu lämmintä, vai varaajan persiissä VILP. Ouman on tähän mennessä kyllä pitänyt sisälämmön tasaisena, jos lämpöpumpun lisää nyt niin sisäanturit sun muut kikkailut tulee kuvioihin. Ja termarit oon pitäny auki siinä ajatuksessa että kierrossa ei ole tarpeettoman lämmintä vettä. Mutta onko ajatuksia siitä että ilman lämpö pysyisi tasaisempana/raikkaampana tms ilmalämpöpumpun kanssa vrt. että patterit kun hohkaa niin lattia tuntuu silti hiukan kylmältä + silti pitäisi varaajaa lämmittää käyttöveden takia.
Sitten itse puulämmitykseen. Olen siinäkin asiassa, myönnettäköön, ihan lasten kengissä. Onko varaajani hyvän kokoinen ajatellen puulämmitystä? Tai ylipäätäs miten sen määrittelee minkä kokoinen kattila olisi minulle sopiva. Eli mitä luulen tietäväni on se, että tarkoitushan olisi yhdellä poltolla saada pömpeli lämpimäksi. Onko haittaa jos on ylimitoitettu, mikä pitää huolen siitä että vesi ei pääse liian kuumaksi ellei siinä vieressä ole valppaana kokoajan? Ehkä tyhmä kysymys, mutta tälläiset asiat askarruttaa. Sammuttaako nää nykyvehkeet tulen jotenki vai meneekö loppupesällinen hukkaan jne.
Onko olemassa mittareita jolla näkisin helposti että mikä vilpin hyötysuhde on? Täten tämän hyötysuhteen heiketessä pakkasilla voisin katkaista sen käytön ja jatkaa puilla? Tai sitten vaan talvisaikaan poistaa sen käytöstä ja keskittyä puihin kokonaan.
Nyt saa suoraan sanoa onko tosta vilpistä minun tapauksessani mitään hyötyä muuten kuin siinä tapauksessa että laiskottaakin yhtäkkiä? Olen kyllä henkisesti valmistautunut tekemään puiden eteen töitä ja niitä saan jo jonkinverran kun pihalta ruetaan kaatamaan, motivaattorina toimii puhtaasti rahan säästö, ja se että tuossa tallissa kun muutenkin touhuilee niin en pidä sitä yhtään pahana poltella puuta vasemmalla kädellä.
Mites teillä kokeneilla menee, käyttekö kyttäämässä varaajan lämpöjä ja sitten kun on laskenut x lämpöön niin rupeette sytyttelee? Vie varmasti hetken ennenku löytää itselleen sen hyvän syklin? Mitenköhän kauan tommosessa varaajassa pysyy lämpö, eli mikä on polttoväli?
Sitten kattiloista sen lisäksi että mikä sopisi tuohon varaajaan. Mitä täytyy ottaa huomioon paloluokan suhteen kun se on autotalli tiloissa? Mitä varusteita sen liittäminen vaatii varaajaan. Nyt pääsee joku innostunut kertomaan ihan alusta-alkaen aloittelijalle että miten tässä hommassa päästään vauhtiin. Jos iha itelle tekisit, nii mite sää tekisit?
Sen verran olen ottanu selvää kattiloista että Attackia (käänteispalo) on kehuttu ja se lienee ohjaussysteemeineen (lambda) päivineen varmasti minulle hyvä helppouden suhteen, mikäli vaan mahtuu, riippuu miten paljon putkitukset vie tilaa. Tilaaminen ulkomailta ei pelota (
http://www.kureniezen.sk/ kenties?). Myös katsonut Effectaa, ja ammattilainen varmasti löytyisi läheltä kun sijaintini on Salo. Mutta jos soitan ja kysyn sen sijaan että kirjoitan tänne, saan varmastikin myyntipuheita enkä kokemuksia. Hinta tässäkin ratkaisee. Piippu kenties teräksinen katosta läpi kun on tasakatto, ei pitäis olla paha, vai? Ja minkä alan liikkeet tämmösiä tekee, kun tuntuu olevan aika mainostamaton ala tää puulämmitys jostain syystä.
Liitteenä kuva, toivotaan että näkyy:
Eli takana pariovet josta autotalliin sisään. Ja ovi joka kuvassa auki, johtaa takapihalle, siellä tilaa takaseinällä pitää puita auringossa (ja mikäli VILP, niin ulkoyksiköt). Eli puupannun ajattelin sijoittaa oven ja varaajan väliin jossa tuoli + muuta p*skaa tällä hetkellä. Ajatuksena siitä piippu ylös ja pökköä pesään, mahdollista?
Eli ajatuksia otetaan vastaan!
-Jani
edit: lisättäköön vielä että talo kahdessa kerroksessa. ilmalämpöpumppuja tarvitsisi varmasti olla sitten kaksi jos haluaa että yläkertaan lämpö siirtyy. Tätä kustannushintaa ja hyötyä oli tarkoitus verrata VILP:iin.