Vaikka kosteus saavuttaisi tasapainon niin haihtuvat hiilivedyt varmasti jatkaa häviämistä tehden niistä "ylivuotisia"
Niin, eli puu menettää lämpöarvoaan.
Porukat lämmitti mökkiä ja saunaa viime talvena +40 vuotta vanhoilla koivuklapeilla, jotka tuli kiinteistökauppojen sivutuotteena. Klapeissa oli kyllä paljon sellaista ~1mm halkaisijaltaan olevaa madontunnelia, mutta paino oli kuta kuinkin se, mitä kuivalla koivulla kuuluukin ja kyllä niistä kuulemma ihan yhtälailla lämpöä tuli, kuin tuoreemmistakin puista.
Havupuista pitkässä säilytyksessä varmaan haihtuukin kaiken maailman eetterit ja tärpätit, eli menettää lämpöarvoaan.
Isäukko toi taas traktorin peräkärryllisen sekaklapia tuonne takapihalle joskus huhtikuun puolivälin tienoilla. Ne oli jo muutaman viikon kuivuneet kärryssä pressulla peitettynä tuotantopaikalla. Siitä sitten pinon pinnasta muutaman päivän välein olen kantanut liiterin toiseen puoliskoon pinon. Piruuttaan kokeilin Gannin piikkimittarilla koivuklapia tuosta pinon pinnalta ja tulos 15% joka kuivapainosta, eli jos muutetaan puumiesten märkäpainoon, niin klapin kosteus on 13%. Viime talvena kaadettu koivu. Täällä ei ole satanut pisaraakaan ainakaan toukokuussa, joten aurinko ja tuuli on kyllä tuon pinon hyvin kuivattaneet. Tulevalla viikolla saisi kantaa loputkin liiteriin.
Ei se puu ulkoilmassa sateelta suojattuna ainakaan tuosta enää kuivu, vaikka sitä liiterissä talven yli makuuttaisi. Kyllä se ulkokuivassa säilytetty puu sellainen 17 - 19 % (kuivapainosta) tahtoo olla.