No niiin. Tänään oli taas lämmityspäivä. Puolen päivän aikaan tulet kattilaan, 40/20 lämmöistä lähdettin. Puolitoista pesää koivua se taas vaati, että varaaja saatiin 88/88 lämpötilaan, noin kuusi tuntia kesti lämmitys. Siirsin kattilatermostaatin yläputken kylkeen, eikä enää sammuta kattilaa niin herkästi.
Säädöistä sen verran, että aluksi mentiin ensiöilma tehtaan säädöissä ja toisioilma pienellä. No kattila käynnistyy normaalisti ja palaa iloisesti. Puiden lisäyksen jälkeen säädin ensiöilmaa pienemmälle ja toisioilmaa suuremmalle. Piipusta tuleva savu muuttui tällä asetuksella hieman hentoisemmaksi. Savukaasut edelleen +270. Vilkasin kerran alempaan luukkuun ja siellä näytti todella kuumalta. Savujarrujako sinne pitäisi laittaa lisää, että sais noi savukaasut kylmemmäksi?
Pienellä vaivalla, kun punnitsee puut, saa kokeiluun ja säätämiseen lisättyä huomattavasti "tietoutta".
Kattila voi palaa puhtaasti ja ihan hyvin savukaasun lämpötilan ollessa 270C. Nimellistehoon ja puhtaaseen palamiseen, on kuitenkin päästy mm. puolueettoman, päästönormeja tekevän tutkimustahonkin toimesta noudattamalla valmistajan antamia ohjeita.
Kyseinen kattila koetaan esim. Saksalaisilla foorumeilla erittäinkin hyväksi ja varmaan 90 prosenttisesti Atmoksen ehdottomasti parhaaksi kattilaksi. Itse en näe perusteltuna tyytyä noin huomattavasti valmistajan arvoista eriävään lukemaan.
Se, että kattila toimii noin, tai että monessa muussa tapauksessa ei vaivauduta perehtymään tai näkemään vaivaa säätöjen kanssa, ei ole mikään perustelu 270C savukaasun lämpötilalle. Toki pääsee helpommalla jos säätää ilmat niin, että ne varmasti riittävät, eikä savukaasun lämpötilallakaan ole merkitystä ja jos puut ovat vielä ilmaisia tai ainakin halpoja, eikä ekologisuuskaan kuulu omaan arvomaailmaan, niin mikiäpä siinä.
Saman lämmöksi muutetun energiamäärän voi kuitenkin jakaa lämmönjaon kautta huoneistoon hallitummin, kuin turhaan tiilihormiinkaan ylilämpöä varaamalla. (On eri asia huonontaa palamista savukaasun lämpötilaa "väkisin/ehdoin tahdoin" laskemalla esim. vanhan kattilan kohdalla).
Tuolta löytyy ketju kyseisestä kattilasta, jonka käyttäjä saa omalla perehtymisellään todistetusti (Flammtronikin ja sen kehittäjien neuvojen avulla säädettyä) toimimaan erinomaisesti ja huomattavasti jopa valmistajan testattuja arvoja paremmin. Vaati kylläkin esim. PID arvojen raakaa muuttelua ja hakemista, jonka näkee erona ensimmäisen ja myöhempien graafien muutoksista...
http://f3.webmart.de/f.cfm?id=2902459&t=3902798&r=threadview Savukaasujarruilla voidaan toki leikata virtausta pienemmäksi (lisäämällä virtausvastusta), mutta vedon vaihtelun tuomaan ongelmaan se ei tuo ratkaisua. Itsellänikin on hormissa kattilan vaatimaan nähden aivan liian suuri veto läpi vuoden, joten olen rakennellut konvektioon savukaasujarrut. Ne pitää kuitenkin mitoittaa niin, ettei veto alhaisimmillaankaan ole riittämätön. Lisäksi tuo mainittu vedon vaihtelu mahdollisine mukanaan tuomine ongelmineen jää yhä ratkaisematta...