Hei.
Suunnitelma on seuraava. 1950-luvun kivitalossa on kaikkiaan noin 220m2 ja nykyisellään täysin toimiva vuonna 2005 kokonaan uusittu öljylämmityslaitteisto.
Öljykattilasta on lähdöt niin käyttövedelle kuin lämmityksellekin. Öljystä ei haluta luopua kokonaan käytön helppouden ja luotettavuuden vuoksi.
Kotona ollessa on kuitenkin tarkoitus siirtyä puulömmittäjäksi. Näin ollen olen hankkinut 1800l varaajan, 400l paisuntasäiliön sekä käytetyn Jämä 140 puukattilan. Tarkoitus on asentaa järjestelmä nykyisen öljylämmityksen rinnalle niin, että jatkossakin lähdöt käyttövedelle sekä lämmitykselle ovat öljykattilassa. Molemmille kattiloille on omat hormit.
Toimintamalli on seuraava: kotona ollessa lämmitän puukattilaa, joka lämmittää varajaan. Öljykattilan vesitila on kytketty sarjaan varaajan kanssa, eli kuumin vesi varajaasta siirretään öljykattilan vesitilaan. Tällöin kokonaisvesitila on noin 2000 litraa. Luonnollisesti tähän tarvitaan jokin automaattisulku, joka sulkee ison varaajan pois pelistä, kun ei olla pitkään aikaan kotona ja tuolloin öljykattila lämmittää kuten ennenkin vain omaa vesitilaansa, jolla hoidetaan talon lämmitys. Tuolla sululla estetään se, että öljyllä ei missään tilanteessa lämmitetä varaajaa, eli puulämmitys käytännössä poistetaan pelistä ja jatketaan kuten tähänkin asti.
Mitä raati sanoo tällaisesta toimintamallista, tarkoituksena on siis säästää öljyn hyvät puolet (luotettavuus, tehokkuus ja automaattisuus) mutta kotona ollesssa säästää käyttämällä puuta. Lisäksi öljykattilassa on vielä 6kw:n vastus, joka toimii vielä ylimääräisenä varolaitteena, että talo ei jäädy, jos jotain tapatuukin poissaollessa.