Molekyylin uloimmalle elektronikuorelle halutaan 8 elektronia, koska se on vakaa. Kun otetaan 1 atomi hiiltä ja 2 atomia happea, hiiliatomista otetaan kummastakin happiatomiin 2 elektronia yhteisiksi neljän jo siellä olevien lisäksi. Näin hiilidioksidimolekyylissä on 8 elektronia ulkokuorellaan.
Noin se menee.
Elektronikuoret eivät ole mitenkään kiinteitä "ratoja" tai paikkoja missä elektronit mennä vipeltää. Puhutaankin todennäköisyydestä tai paremminkin että keskimäärin tietty määrä elektroneja on jollain tietyllä etäisyydellä ytimeen nähden.
Kun ainetta lämmitetään niin elektronit alkavat kiertää isompaa kehää ja ovat löyhemmin sidoksissa ytimeen, samalla niiden energia ja nopeus kasvaa. Hiili ja happi eivät reagoi keskenään ennenkuin niiden elektronit ovat riittävän kaukana ytimistään. Vasta sitten on mahdollista että ne hyppäävät yhteiselle kehälle. Tuossa siis selitys sille että tarvitaan "sytytysenergiaa" jotta reaktio lähtee käyntiin.
Kun aineiden ytimet menevät virekkäin, pääsevät eletronit kiertämään pienempää kehää ja luovuttavat samalla "ylimääräisen" energiansa, joka vapautuu lämpönä ympäristöön ( sillä ehdolla että ympäristö ei ole liian kuuma, jolloin elektronit eivät voi luovuttaa energiaansa ).
Edelliseen perustuu myös se että kun ainetta kuumennetaan riittävästi niin elektronit karkaavat liian etäälle ja silloin esim vesi voi hajota alkuaineiksensa.
Puun sisältämät happi, hiili ja vety ovat sidoksissa toisiinsa. Jotta puu saadaan palamaan, tarvitaan energiaa näiden sidosten rikkomiseen. Puussa noita aineita on monessa muodossa mm kiinteänä, nesteenä ja kaasuna. Kaasut irtaantuvat helposti ja palavat suht pienellä kuumennuksella. Puu voi palaa esim nuotiossa melko matalassakin lämpötilassa mutta usein lämpö ei riitä rikkomaan kaikkein "sitkeimmässä" muodossa olevia yhdisteitä ja silloin syntyy paljon savua.