Rintamamies ok-talo kyseessä johon on v.1981 tehty n. 90m2 laajennus ja peruskorjaus n.90m2 vanhempaan perusosaan. Pihassa verstas rakennus n70m2 jonne menee maanalla kanaali pannuhuoneesta. Seinillä tuvassa vesikiertoiset patterit. Sauna osastolla vesikiertoinen lattialämmitys.
Kattilana Arimax (mallimerkinnästä ei tietoa) alapalokattila vm. 1980 joka sijaitsee laajennusosassa. Pannuhuone on n. 3,5m x 3,5m ja kattilalle on tehty "monttu" eli kattila hieman lattiapintaa alempana.Kattilan tehoalue öljy 50kw max ja puu 40kw max, lukee kattilan kyljessä. Vieressä 3000l varaaja. Talon oston jälkeen v. 1997 on lämmitetty oikeastaan kokonaan öljyllä ja verstaalle kylmimpään aikaan päästettty sen verran lämpöä että muutaman asteen plussalla pysyy. Öljyä mennyt n. 3000-3500l/v. riippuen talvesta. Joku sanoi että ei paljoa mene ,mutta näillä hinnoilla ei oikein innosta maksaa kallista öljyä. Pari kokeilua on puillakin tehty mutta ei ole juuri kokemusta tästä. Lämpimäksi vesi saatiin ja järjestelmät toimi ihan ok. Järjestelmät on vanhoja eli 1981 vuonna tehty ,mutta ihan kohtuu kuntoisilta nuo vaikuttaa.
Nyt on sitten tutkittu vaihtoehtoisia lämmitystapoja, MLP:ja ,VILP:ja ja ILP:ja. On tullut eteen plussaa ja miinusta ko järjestelmistä, ja maksaahan nuokin jotain. Nyt vaan asiaa tutkittuna tuntuu puulämmitys kuitenkin järkevimmältä ratkaisulta. Omaa metsää ei ole mutta metsän keskellä ollaan maaseudulla ja puuta kohtuullisella vaivalla ja hinnalla ympäriltä saa ja varastotilaa on suuleissa.
Nyt kysyn viisaammilta että miten kannattaisi järjestelmää tuunata? Lähinnä nyt kesän ajaksi on ajatus ,kun luin että ei silloin kannattaisi kattilaa turhaa lämmittää. Eli käyttövedelle on vain tarve. 5 henkinen perhe kyseessä ja veden käyttö on kohtuuden rajoissa pysynyt eli ei luntraajia onneksi ole perheessä vaikka kaksi teini-ikäistä onkin.
Kannattaako laittaa järjestelmän tueksi sähköinen vesivaraaja joku 150-200l? Vai pannuun sähkövastus? Kun mielestäni öljyllä pelkän käyttöveden lämmittäminen ei tunnu enään viisaalta ratkaisulta. Vai mikä olisi järkevin ratkaisu. Pannussa on n. 200l varaaja itsessään ymmärtääkseni ja myöhemmin (v.1990) lisätty lämminvesikierukka öljypolttimen lisäyksen yhteydessä.
Lämmityskauteen sitten neuvoja kaivataan myös. Varaajassa on 3 kerros ratkaisu, onko aina järkevää lämmittää koko varaajan massa vai osa siitä, ja missä tilanteessa?
Paljon on vipuja ja vipstaakeja pannuhuoneessa ,kuin laivan konehuoneessa ja vanhan isännän selityksistä ei saanut kyllä meikäläinen selvää miten vivut laitetaan kun puilla ryhdytään lämmittämään, hekin olivat siis jo jonkin aikaa öljyllä lämmitäneet tupaa. Itse päättelemällä sain kierron varaajaan kyllä puukokeilussa toimimaan ja oikeat pumput käyntiin. Mutta tiedä oliko sitten vipstaakit kuitenkaan parhaimmalla tavalla auki ja kiinni???
Kiitokset vastauksista.