Kirjoittaja Aihe: Kattila kiinni taloautomaatiossa - valvonta ja optimointi  (Luettu 8337 kertaa)

25mottia/v

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 245
Lorvi, en voi vastaanväittää yhtään kommenttiisi. Hiukankin isompi lämmityssysteemi ja olisi ihan hullua värkätä muun kuin hakkeen kanssa. 
En ehkä osaa maalata, miksi kallistun koko ajan klapinpolttolaitteisiin mutta mahdollisimman hakemaisesti tuotettaviin klapeihin.  Haluan myöhemminkin pitää klapikattilan ja luulen että hakkeen poltto ei olisi ongelmatonta, paitsi ehkä jossain hyvässä alapalossa. 
En aio ( tämä menee jo tunnepuolelle) rakentaa jatkuvatoimista polttoa vaan eräpolton ja varaajan. haluan olla paikalla kun sytytän ja haluan todeta pannuhuoneen sammuneen.  Tiedän että on vesisammuttimet stokereissa ym, mutta silti.

Jos alkaisin rakentamisen alusta, niin laittaisin sen ulkorakennuksen ensin ja sinne lämpökeskuksen. Sen jälkeen olisi helppoa lämmittää millä vain, jopa hakestokerilla.

Olin etsinyt mitä hyvänsä toteutusta puun pieneksi katkovasta laitteesta. Suomessa videoita on julkaissut  Jussi Äystö. Amerikassa on vastaava joku Keith..  ja laitteet on tosi protoja ja pitää käsin syöttää. Kun näin tsekkien laitteen tuli tosi humaus, että tuotahan olen etsinyt jo kauan.
Muruiksi laitto ei ole tavoiteena, vaan pienin mahdolinen jytynen josta voi käyttää kilpukka tai klapi nimeä vielä.
Itse näen etuna supernopean kuivumisen. Kun puun pää on aina lähellä ( lyhyt palikka) työntää kapillaari vedet aina sinne päätyyn ja kyljestähän puu kuivuu paljon hitaammin. Olen valmis uskomaan että 10-15 sentin pätkät sikinsokin säkissä ovat tarpeeksi ilmava rakenne, joka kuivuu hyvin säkeissä korkeaksikin ladottuna, kunhan ei tee mitään kasaa, vaan esim, muurin . Niitä voi sitten muutaman kymmenen sentin välein pinota vaikka minun tapauksessa 3 kpl rinnakkain ja noin miehenkorkuisina. ( siis vaihtoehtona sille tornikuivaukselle)
En voisi kuvitella helpompaa tapaa latoa puita ja hakea puita kun nakata säkki olalle. Tuollaiset kuvissa olleet säkit ovat sen kokoisia että pakkasella voisi mennä 2 säkkiä/ päivä.
Säkkeihin liityy siis muutakin kuin helppo vienti pannariin.  Ne muodostaisivat supernopean pinon teon metsästä tullessa. Ja lisäksi ne ovat jo itsessään varastointijärjestelmä, joka tarvitsee vain hyvän ilmankerron sallivan peiton tai katon.

Mutta tämä on vasta mielessä tutkittua hommaa ( tosin aika paljon pää-tunteja olen siihen laittanut) Päädyin vain semmoiseen missä saisi nykyisen työlään ja huonosgtikin toteutetun halkohommani korvattua ihan erilaisella. Mutta hakelaitteisiin en vain halunnut alkaa.  Runkona olisi se, että täytän kattilan ja lataan varaajaa. 

seppol

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 822
Minä olen käyttänyt kohta neljä talvea näitä pieniä pulikoita. Syy siihen on että uunin palopesä on 30 x30 senttiä. Puiden pitää pääsääntöisesti mahtua kaatumaan arinalle eikä jäädä pystyyn. Muuten ne ei pala kunnolla. Mulla on 10 senttiä korkea lisäarina pystyssä luukun takana ettei puut vieri lattialle. Liekin tehoksi saan n. 10 kW.
Olen vähän tutkinut vanhoja kattiloita ja liekin tehon pitää olla vähintään 100 kW / arinan neliömetri. Jos arinan koko ilmoitetaan neliödesimetreinä. sen pinta-ala on suoraan minimiteho. Jos arina on 1 x 1 neliödesimetriä teho on 1 kW. 3 x 3 antaa tehoa 9 kW.
Yleensä uuneissa on liian suuret arinat suhteessa tehoon ja tarvittavaa lämpötilaa ei saavuteta eikä myöskään täydellistä palamista.

Kehittelen pulikoiden valmistamista ensiharvennusmetsästä. Seassa on myös kuusia jotka on hankalat karsia. Nyt on vuorossa traktorikäyttöinen karsintakone. Suunnittelen ja teen sen kokonaan itse. Osat alkaa olla valmiit. Aloitan metsässä kunhan lumet vähän alenee.

Tsekkivalmisteinen "loukutin" on mielenkiintoinen mutta vaatisi kuljettimen. Oksineen puitaessa haketta tulee liikaa eikä kasa varmaan kuiva kunnolla. Aina on kuitenkin varottava jalostamasta liikaa puuta, joka vain poltetaan. Myös pinoaminen ja mättäminen on jalostusarvon nostamista.

Mulla on myös oma 8,5 tonnin kuorma-auto. Kallis harrastus vaikka romusta tehty. Siinä on nosturi ja tukkipankot joten puiden kuljetus käy helposti. Parhaiten 4 - 5 metrisinä rankoina.

Japi

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 1
Minkälaisilla antureilla ja muilla komponenteilla olette valvonta-automaation toteuttaneet?