”Suomessa on melkein kolme miljoonaa tulisijaa. Valtava kapasiteetti on loistava mahdollisuus käyttää halpaa puhdasta energiaa, ja sitähän meillä riittää. Mutta takankin voi sytyttää oikein tai väärin.
Puulämmityksen suosio kasvaa: Suomessa käytetyn polttopuun määrä on kasvanut viidenneksellä viimeisen 15 vuoden aikana. Melkein jokaisessa uudessa omakotitalossa on takka. Kovilla pakkasilla klapikauppiaat joutuvat myymää ei-oota ja rakennustyömaiden ylijäämäpuu noudetaan hanakasti jätelavoilta parempaan talteen.
Puu on yllättäen kaikkein tärkein lämmön lähde omakotitaloissa, maatiloilla ja vapaa-ajan rakennuksissa. Sen osuus lämmitysenergiasta on jopa 40 prosenttia, kun sähkö ja öljy jäävät molemmat 20 prosentin tuntumaan. Useimmiten puulämmitys on toissijainen lämmitysmuoto. Tyypillisesti se täydentää sähkölämmitystä.”Näin esittelee puulämmitystä ympäristö- ja tiedetoimittaja Jussi Laitinen uudessa kirjassaan: Pieni suuri energiakirja (Into Kustannus Oy 2010). Olen mielenkiinnolla lukenut netistä keskusteluja puulämmityksestä ja tulisijoista. Jossain vaiheessa huomasin, ettei netissä ollut omaa keskustelufoorumia puulämmitykselle ja tulisijoille. Monille muille lämmitystavoille löytyy netistä omat keskustelufoorumit. Katsotaan onko tämän kaltaiselle sivustolle tarvetta. Pelletit rajasin aiheista pois, koska pellettilämmittäjillä on ollut jo pitkään oma
keskustelupalsta.
Johtuuko sitten energian hinnan noususta vai ympäristöarvoista, mutta puulämmityksen suosio ja puun käyttö lämmityksessä on kasvanut. Myös tulisijamarkkinat ovat huomanneet asian. Tulisijoja on kehitetty entisestään paremmiksi ja niistä on tullut puhtaammin palavia. Niihin on saatavilla esimerkiksi palotapahtuman ohjausjärjestelmiä ja jotkut mallit ovat liitettävissä vesi- tai ilmakiertoiseen lämmitykseen. Toki vesikiertoinen takka ei ole uusi keksintö. Nyt niitä on vaan uudestaan alettu markkinoida. Eräs syy voi olla että ne sopivat ilmeisen hyvin yhteen uusien matalaenergia- ja passiivitalojen kanssa. Savukaasujen hyödyntämiseenkin on tullut markkinoille uusia tuotteita. Kauppiailla on talteenottopiippuja ja savupiippuvaraajia. Hybridilämmitysjärjestelmiä on kehitetty ja monilla takkavalmistajilla onkin vaihtoehtoja eri lämmitysjärjestelmien yhdistämiseen. Puulämmityksen sanotaan sopivan hyvin yhteen lämpöpumppujen ja vaikka aurinkokeräimien kanssa.
Myös perinteisen puukeskuslämmityksen mahdollistavia puukattiloita on kehitetty. Ne palavat puhtaammin ja hyötysuhteita on saatu nostettua. Nykyaikainen puukattila reilun energiavaraajan kanssa on jo melko vähätöinen lämmitysmuoto. Vanhaa puukaasutin tekniikkaakin on kehitetty ja tulossa on tuotteita joilla voidaan lämmittää taloja. Puukaasutin on mielenkiintoinen tuote, koska sillä voidaan lämmön lisäksi tehdä myös sähköä.
Puulämmitys on uusiutuvaa energiaa, eikä se kuormita ilmastoa vaan sitä pidetään hiilidioksidineutraalina. Puun poltossa syntyy kuitenkin pienhiukkaspäästöjä. Hiukkaspäästöjä voi kuitenkin vähentää valitsemalla tulisijan joka tuottaa vähän päästöjä. Myös lämmitystavoilla voidaan vähentää päästöjä merkittävästi. Tärkeimmät asiat ovat: poltetaan vain kuivaa puuta, sytytetään oikeaoppisesti päältä, säädetään paloilman määrä sopivaksi ja pidetään piippu ja tulisija puhtaana.
Hiukkaspäästöjen hallintaan on myös kehitteillä hiukkassuodattimia. Kohta voi olla jo saatavilla myös pientaloihin sopivia hiukkassuodattimia, jolla hiukkaspäästöjä saadaan ratkaisevasti vähennettyä.
Sivuston tarkoitus on myös kerätä talteen puulämmityksen tietotaitoa. Tieto on varmasti tarpeen, jotta Suomen kolme miljoonaa tulisijaa palaisivat puhtaasti, turvallisesti ja pysyisivät kunnossa. Varmasti myös uusien talojen rakentajat hakevat tietoa erilaisista takoista ja tulisijoista tai itse puukeskuslämmityksestä.
Tervetuloa keskustelemaan puulämmityksestä ja tulisijoista.
Sivuston ylläpito: puulammitys Ö gmail.com