Kirjoittaja Aihe: Högforss 21 opettelua, verstaskiinteistö  (Luettu 432 kertaa)

Jukkernaut

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 2
Tervehdys,

Tuore puukeskuslämmittäjä ihmeissään. Jonkin aikaa nyt isohkon kiinteistön (800m2) omistaja jossa puukattila sekä 5 m3 varaaja kahdella sähkövastuksella. Alkuun polttelin pesän-kaksi silloin tällöin asiaa paremmin ymmärtämättä mutta nyt foorumin avulla olen yrittänyt perehtyä kattilalämmitykseen syvemmin ja homma alkaa hiukan avautua. Kiinteistö on verstaskäytössä ja sisälämpö 12-14 astetta mikä on hyvä työskentelylämpö, tarvittaessa pienempiä huoneita on nostettu sähköpuhaltimilla lämpöisemmiksi esim. liimausten ajaksi. Pattereissa, varaajassa ja lattiassa kiertävä vesi on vain n. 20 c, mikä siis on riittänyt tuohon 12-14 sisälämpöön nollakelissä ja pikkupakkasella. Varaaja hitsattu neliskanttinen rautasäiliö ja huonosti eristetty, minkä vuoksi mietin kannattaako tuota edes yrittää nostaa 60-80 asteeseen. Lisäksi vieressä on suurin halli, jota pidän n. 11 asteisena, sillä siellä on massiivipuuveneitä, jotka ei saisi liikaa kuivua talven kuluessa. Joulukuussa kiinteistöön kokoon nähden sähkön kulutus maltillista, 4400 kWh, sisältäen saunanlämmityksen sekä harvakseltaan käyvät puuntyöstökoneet. Laitoin sähkövastukset päälle marraskuun lopulla, jolloin päiväkohtainen kulutus n. tuplaatui, mutta joulukuussa olen saanut tuota putoamaan. Puita olen poltellut pesän-kaksi päivässä, n. 20 kg per pesä.

En tuolla vedenlämmöllä taida saada kattilasta kovin hyvin hyötyjä ulos, sillä se ei jaksa pitää veden lämpöä yllä, kun latauspumppu lähtee käyntiin. Vanha termostaatti toimii huonosti, laittaa kyllä pumpun käyntiin ja sammuttaa kun tuli hiipuu, mutta ei lämmityksen aikana mene pois päältä, kun lämmöt laskee. Kun pata on 70-80 astetta menee pumppu päälle, mutta jonkin ajan kuluttua putoaa lähtevän veden lämpö (1) 30 asteeseen. Varaajalta palaava vesi on 20 c (2) ja pannuun menevä jostain syystä vielä viileämpää 17 c (3). Mikähän tuon tekee? Lattiakierrosta palaava vesi on 15 astetta, mutta kytkentä takaisin pannuun on ennen paluumittaria (2) eli pitäisi vaikuttaa jo mittariin nro 2.

Olen säätänyt latauspumpun tehon nyt pienemmälle, aiemmin 51, nyt 18, mutta silti kattila jäähtyy, kun pumppu käynnistyy.

Lattialämpö on kytketty varaajalle meneviin putkiin suoraan, patteriverkostoon on omat lähdöt varaajalta.

Yhdestä pesällisestä pidin kirjaa, 23 kg puita ja sain 5 kuution varaajaan nostettua lämpöä 16 c -> 22 c eli kuusi astetta.
Lattialämmityksen olin kytkenyt pois, mutta patteriverkostoon kiersi koko ajan varaajasta vesi.
Palotapahtuma on minusta hyvä, vetoa on reippaasti ja pesä palaa iloisesti, sytytän päältä. Palokaasut kattilan takaa ennen hormia mitattuna 200-250 c välillä, loppupoltossa n. 150 c

Kysymykset: Näyttääkö kattilan kytkentä järkevältä/oikealta?
Tuossa nelosen kohdalla lienee säätömutteri veden sekoitukseen, voiko sen kääntely auttaa asiaan? Näyttää plussaa vasemmalle ja miinusta oikealle eli vastapäivään kääntäen.
Onko kattilaan menevä vesi liian viileää ja siksi kattilaa mahdotonta pitää kuumana?
Vai hoituuko tämä termostaatin vaihtamisella toimivaan?

Kiitos etukäteen ajatuksista.

Högforssi

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 72
Vs: Högforss 21 opettelua, verstaskiinteistö
« Vastaus #1 : 02.01.2025-14:07 »
Tuo 21 luultavasti on sama kattila , kuin oma 20. Ainakin jotkut varaosasivustot ilmoittavat samaoja osia olevaksi. Toki eroja on kasauksissa kait samojenkin numeroiden sisällä. Eli lohkojen määrä voi heitellä. Omassani 5 tuubia ja pesä noin 65cm pitkä. En osaa sen kummempaa asennuksesta sanoa, mutta omassani perässä vain 1000l varaaja lämmintä omakotitaloa lähes 200m2. Mutta pesällisellä tai kahdella ei taloa paljon lämmitellä. Kilomääristä en tiedä, en oo punninnut. Tänä syksynä tulistanut tai kituuttanut palaturpeella. Tuossa nolla kelissä puita meni turpeen lisäksi todella vähän, mutta nyt -10 asteen kieppeillä pitää lisäillä pelkästään puuta tuon ensimmäisen turve / muutama klapi pesällisen lisäksi. Termostaatti on joskus ollut lähtevän veden putkessa, mutta se kait lakkasi toimimasta kun ensi kerran kiehahti. Ja se tapahtui viimeistään 3. lämmityskerralla, kun ei ollut silloin vielä varaajan ja pannun välissä kiertovesipumppua. Se pyörii mulla aina kun lämmitän, ei siis pätki lämpötilan vaikutuksesta eikä kierrätä kuin latauspaketit. Itte ajatellut, että kattila olisi suuremmalle varaajalle liian tehoton, tosin teho kilpi ei tälläista kerro, mutta totuus mielestäni on toinen. Itte kyllä lämmitän ainakin ylälämmöt johonkin vähintään 90, jotta suihkusta tuloo lämmintä vielä kunnolla vähintään yli 12h kuluttua. Kerroit että sulla veto on hyvä. Ittelläni ei näin ole. Pienet klapit palaa mustaa savua tuottaen , mutta isot halon pätkät rauhallisesti ja savuttomasti. Ei kait tuo nykyhyötysuhteilla mikään kaksinen kattila ole, mutta kait lähes ikuinen ja kaikki puut on palaneet jotka pesäään saa mahtumaan  ::)

Jukkernaut

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 2
Vs: Högforss 21 opettelua, verstaskiinteistö
« Vastaus #2 : 02.01.2025-14:14 »
Ok. Juu, n. 65 cm on pesä. Pitänee uskaltaa lämmittää vähän kuumemmaksi, ennen kun laittaa pumpun päälle. Tänään vähän parempia tuloksia. Oudosti varaajalta tuleva putki alkaa lämmetä kuumaksi, silloin kun pumppu ei ole päällä. En oikein saa tolkkua miten vesi pitäisi kiertää tuossa kattilan päällä. Unohdin mainita että kylmänä paine 0,4 bar, eikä se tuosta nouse lämmittäessa ollenkaan. Pitäisikö nousta vai pitääkö paineastia tuon aina tasaisena?

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 532
Vs: Högforss 21 opettelua, verstaskiinteistö
« Vastaus #3 : 02.01.2025-20:21 »
Tervetuloa foorumille!
Lukemia vähän katselin, sähköä 4400 kWh kuukaudessa ~150 kWh vuorokaudessa. Jos tuolla pannulla sais 2/3 hyötysuhteen aikaiseksi tarviais päivässä polttaa ~220 kWh edestä puuta = 55 kiloa, jos sen 20-40 kiloo poltat nyttenkin niin tuo siihen päälle. Mittareissa voi olla eroja jos yks näyttää 17 voi toinen siinä toinen näyttää 20 ihan hyvin. Kattilassa ei siis ole lataustermostaattia eli lämmöt putoaa samantien kun kylmää vettä tulee kattilalle? Termostaattipesästä se on saatettu poistaa. Normaalisti termari pitää kattilan käyttölämpöisenä ja päästää sen verran viileää vettä ettei lämmöt putoa liikaa.

Vapaakiertoa ei systeemissä ole jos varaajalta tuleva alaputkikin lämpenee ennenkun latauspumppu lähtee päälle. Painetta tarvitaan 0.2 bar peruspaine ja 0.1 bar per nouseva metri. Jos kaikki yhdessä tasossa niin tuo on ihan hyvä paine. Jos lämmität varaajaa pitempään nousee paineetkin sitten ellei systeemissä ole avopaisuntasäiliö jossain. Tuon kokoista varaajaa kyllä saa tehottomalla pannulla lämmittääkin ihan täyspäiväisesti noilla neliöillä vaikka sisälämmöt ei tuon suurempia ole. Huomaat kyllä nouseeko varaajahuoneen lämmöt ylemmäs jos varaaja kuumenee enempi mutta jos se on vähänkin eristetty ei se montaa astetta hallin lämpötilaan vaikuta.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

Pannuhuone

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 3
Vs: Högforss 21 opettelua, verstaskiinteistö
« Vastaus #4 : 02.01.2025-21:39 »
Varaajan vesi kyllä lämpenee vaikka 70-80C  oli termostaattia tai ei putkessa. Nyt kattilassa palava tuli ei lämmitä vettä riittävästi, eristämätön 5000 litran varaaja, iso viileähkö tila, patterit jäähdyttää kokoajan ja polttoaine loppuu kesken. Liian nopeasti poltettu pesä / puumäärä ei ole hyvä.

Lämmitä seuraavan kerran niin paljon ja sopivalla vedolla että lämpö nousee. Tuollaisesta kattilasta ei mitään tietoa tai kokemusta, pesän mitoista ja paljonko mahtuu puuta.   
« Viimeksi muokattu: 02.01.2025-21:51 kirjoittanut Pannuhuone »

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 532
Vs: Högforss 21 opettelua, verstaskiinteistö
« Vastaus #5 : 03.01.2025-14:55 »
Varaajan vesi kyllä lämpenee vaikka 70-80C  oli termostaattia tai ei putkessa.

Normi latauspumppu kierrättää sen helposti 1000 litraa tuntiin vettä jos putket ja kattila eivät paljoa kurista, mikäli siinä vesi lämpenee 60 astetta tarvitaan pannusta 70 kW tehot
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.