Kirjoittaja Aihe: Pohdintaa uunilämmityksen vaihtamiseksi keskuslämmitykseen.  (Luettu 436 kertaa)

Ih684

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 2
Ajatuksena on vähemmän valvontaa vaativa lämmitysmuoto nykyisen leivinuuni, takka ja hella lämmityksen tilalle. Alakerta talossa on noin 130 neliötä 8 tuuman hirsiseinillä ja rossilattialla puolet alasta. Hirret on veistetty 1885 ja sen jälkeen muutama remontti tehty, lattiat on reunoilta viileät talvella. Muutaman huoneen lattiat pitää purkaa ja villoittaa ja tiivistää uudestaan. Ikkunat on -60 luvulta eli uusimisen tarpeessa. Yläkerta on 80 neliötä ja tehty 2014, siellä on yläpohjassa puolen metrin eristeet, uudet ikkunat ja LTO ilmanvaihto, huoneissa on sähköpatterit. Käyttövesi lämmitetään sähköllä. Sähköä kului 2023 vuonna 14300 kwh.
 Nyt alakaa kyllästyttää tuo halkolämmitys koska se on aikaa sitova eli vaatii työpäivän jälkeen sen kolme neljä tuntia että on pellit kiinni. Puuta kyllä riittää ja mukava tehdä mutta lämmitysmuoto pitää saada vähemmän aikaa sitovaksi. Joka päivä on talvella lämmitettävä tai jos et lämmitä niin seuraavana päivänä kyllä huomaa. Puuvaraston yhteydessä pihalla on saman katon alla kaksi aittaa joista toisen ajattelin uhrata kattila huoneeksi. Kattilaksi joku semmoinen että kun sytyttää niin korkeintaan kerran joutuu käymään sitä härräämässä tai mieluusti ei ollenkaan. Varaaja niin iso että pärjää kerta poltolla/vuorokausi. Kanaalia joutuu upottamaan noin 15 metriä että pääsee nostamaan putket taloon sisälle. Sitten pitää patteriverkosto rakentaa mutta tehdäkö se vain alakertaan vai myös yläkertaan? No miksi ei yläkertaan? No kun lämpö nousee isosta porrasaukosta yläkertaan niin pärjäiskö sähköpattereilla/kustannuskysymys verkoston rakentamisessa. Sitten pitää miettiä saako käyttöveden siirrettyä kattilalta talon käyttöön miten helpolla kun vanha sähkövaraaja jää rinnalle sekä vesilinja talolta kattilalle. Tänä talvena aattelin käyttää poltettavat puut puntarin kautta jonkun kuukauden ajan että saa selville paljonko energiaa tuo talo tarvitsee lämpimänä pysyäkseen. Sitten joku insinööri saa laskea toteutuuko minun toiveet.
Toinen edullisempi vaihtoehto on pari ilmalämpöpumppua mutta kovilla pakkasilla joutuu kuitenkin uunit ottamaan käyttöön ja sähkön käyttö lisääntyy pumppujen myötä tietysti. Sähkö ei varmasti ainakaan halpene nykyisistä lukemista yhtään. Mitä ajatuksia foorumilaisilla herää yllä olevasta haaveesta?

Nuukakimmo

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 43
Ei taida kymppi riittää tarvikkeisiin ja siihen työt päälle. Kannattaako laittaa jos jo nyt tuntuu työläältä?  Tarviiko niitä nykytulisijoja vahtia, eikö riitä sytytys-pöyhiminen-pellit kiinni?

Ih684

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 2
Tulisijat on vuodelta 1995 Tulikiven tuotantoa. Leivinuunin (LU3000) vielä jotenkin yhdellä lisäys kerralla saa lämpimäksi mutta takka ja varsinkin hella teettää töitä koska pesä on pieni niin vartin välein saa olla lisäämässä puita ja sitä toistuu vaikka neljä-viisi kertaa ja siihen hiilloksen pöyhintä yms. lopputoimet vie aikaa. Maalämpö ei taida toimia tuossa patterisysteemissä kovin hyvin ja lattialämmityksenä se vaatii kaikkien lattiapintojen purkamisen. Ja kymppitonni ei riitä mihinkään, parikymppiä saa varata tuohon hommaan helposti. Ei oo helppoa ratkaisua...

Jra

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 235
Tulisijat on vuodelta 1995 Tulikiven tuotantoa. Leivinuunin (LU3000) vielä jotenkin yhdellä lisäys kerralla saa lämpimäksi mutta takka ja varsinkin hella teettää töitä koska pesä on pieni niin vartin välein saa olla lisäämässä puita ja sitä toistuu vaikka neljä-viisi kertaa ja siihen hiilloksen pöyhintä yms. lopputoimet vie aikaa. Maalämpö ei taida toimia tuossa patterisysteemissä kovin hyvin ja lattialämmityksenä se vaatii kaikkien lattiapintojen purkamisen. Ja kymppitonni ei riitä mihinkään, parikymppiä saa varata tuohon hommaan helposti. Ei oo helppoa ratkaisua...
Kyllähän maalämpö patterilämmityksenkin kanssa toimii, varsinkin kun se voidaan suunnitella ja tehdä matalalämpöjärjestelmäksi. Vanhoissa patteripiireissä tosiaan tarvitaan usein niin kuumaa menovettä, että sitä ei kannata lämpöpumpulla tehdä.
Eli mitoitetaan patteriverkko niin, että tarvittava menoveden lämpö ei ole liian korkea. Ja muutenkin jos uutta patterilämmitystä tekee, niin kannattaa ehdottomasti tehdä siitä mahdollisimman matalämpöinen, niin voi tarvittaessa laittaa lämpöpumpun ja onhan siitä klapikattilan kanssakin hyötyä että matalampi menoveden lämpö riittää. Varaajastakin saadaan enemmän energiaa hyötykäyttöön, kun se voidaan päästää viileämmäksi.
« Viimeksi muokattu: 27.09.2024-17:09 kirjoittanut Jra »

jussi

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 167
  • 1xLU2800 4xpeltimuuri 3xkaakeliuuni 1xLeino liesi
Mulla on ollut vähän samaa pohdintaa.
Nyt lämmitys hoituu 3:lla uunilla päivittäin + 3 kpl ilp:jä. Lisäksi on hella ja useita uuneja joita lämmitetään harvemmin.

Puussa olen päättänyt pysyä, puuta saa suht edullisesti ja sitä pystyy varastoimaan.

Pannuhuoneen rakentaminen on aika arvokasta, varsinkin jos tekee virallisen kaavan mukaan.
Olen päätymässä vesitakkaan ja varaajaa.
Puun lisäys onnistuu päiväaikaan,  pääasiassa etätöissä ja kohta jo eläkkeelle.

Ensin tulisi lämpimänkäyttöveden lämmitys ja ison puutyötilan lämmitys kiertoilmapuhaltimella.
Myöhemmin patteriverkoston rakentaminen.

Lattialämmitys olisi ollut järkevää mutta en ala (enää) aukomaan lattioita.
Ja joutuis vielä lankkulattiat korvaamaan jollain laminaatilla.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 522
Täällä vastaava projekti tuli tehtyä/teetettyä 20 vuotta sitten. Suorasähkö + leivinuuni vaihtui puukeskuslämmitykseen, pinta-asennus putkisto kuparilla ja käyttövesi samalla lämpenee nykyisin puulla. Pannuhuone tuli elintasosiiven jatkeeksi. Silloin mietin etteihän tää ittensä koskaan maksa takas mutta asumisviihtyvyyden takia tuli tehtyä eikä oo tarvinnu katua kun puunpoltto hoituu nykysin paikassa mihin pääsee kottikärryillä äärelle.

Laittaisin käyttövesivaraajalle kanaaliin oman tulon varaajalta, siinä se lämmittää käyttöveden kuumaksi tai ainakin haaleaksi ja sen voi sitten sähköllä "priimata". Yläkerran tekisin samalla, jos puilla meinaa lämmittää niin miks'ei sitten koko taloa. Puiden punnituksen ku tekee yhtenä paukkupakkaspäivänä niin se on noin 1% vuoden puukulutuksesta. Tosin sinulla oletettavasti vähän vähempi kun käyttöveden lämmitys ei vielä ole siinä mukana. Sähkö varalle lämmitykseen jos vaikka on reissussa niin vastus hoitaa veden lämmitystä sen aikaa.

Kulutus on varmaan suht suurta talossasi, oletko miettinyt haketta vaihtoehtona? Yks kerta päivässä puumäärä tuossa kokoluokassa voi olla lähemmäs 100 kg puuta pakkasella, sen kokoinen kattila + varaaja ei oo ihan perus "okt kokoluokkaa".
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.