Tässä olisi tarkoitus ensi kesän aikana siirtyä suorasta sähkölämmityksestä puukeskuslämmittäjäksi.
Kohde on -50 rakennettu hirsirunkoinen 2 kerroksinen omakotilalo ~500m3, talossa on myös -94 rakennettu laajennus(suihku, sauna & khh). Pihassa seisoo -50 rakennettu tiilinavetta (9m*20m). Sinne on nyt tarkoitus tehdä pannuhuone, puuvarasto ja puolilämmintä korjaamo, yms. tilaa (~200m3).
Kanaali talon ja lämpökeskuksen välissä on n.20m.
Lämmönjako tapahtuu alakerrassa lattialämmityksellä ja yläkertaan tulee patterit (nämä on jo osittain talven aikana tehty, muiden remonttein yhteydessä tehty ja loput tehdään kevään aikana). Puolilämpimään tilaan tulee myös lattialämmitys tosin varmaan glykolikierto lämmönvaihtimen kautta.
Suunnittelun lähtökohtana on ollut se että valtaosa klapien logistiikasta hoituu niin että klapiin kosketaan ensimmäisen kerran käsin kun se heitetään pannun pesään. Omasta metsästä klapiksi on toki eri juttu, siihen niitä jälkiä muutamia tulee
Ongelmaksi näyttää nyt vain muodostuvan kattilan valinta, toistaiseksi ehdolla ovat:
Termax natura 40 tai 60 (tai vastaavasti Orlan),
+ iso varastopesä
+ (Orlan) Hinta (ebay)
Jäspi Econature 40
+ Kotimaisuus
- melko kallis
Effecta Lambda 35
+/- Hienoa tekniikkaa (lambda ohjaus)
- Kallis
Ariterm 35+ (vaikka ei kääteispalokattila ollutkaan) oli yksi vaihtoehto mutta tuttavalta saadut kommentit kattilan ongelmista saivat jättämään pois laskuista.
Karkeasti sanottuna Jäspin ja Effectan hinnalla saisi 60kw Termaxin, saatika sitten Orlanin...
Varaajaksi olen kaavaillut vähintään 3000l.
Jos olen oikein ymmärtänyt ei isomman kattila hankinnasta (40kw vs 60kw) muuta haittaa ole kuin hinta ja koko, eli mitän tehokkaampi sitä nopeammin varjaan saa täyteen?!
Toinen mietinnän kohde on se että jos/kun laittaa aurinkokeräimet rinnalle, olisiko viisaampi ottaa iso esim. 3m3 varaaja ja sitten pieni 500l aurinkokeräimille. Vaiko iso esim Akvatermin AKVASAN jossa paikat molemmille piireille?
Mitä muuta kommentoitavaa raatilaisilla kattilavalinnasta ja koko projektista?