Sinulla on perusvarma kattila, joka on pääasiassa rautaa ilman muuta tekniikkaa. Se on perusteiltaan varsin huoleton käyttää, kun sen kanssa oppii elämään. Lämmittämiseen tulee hyvä tuntuma kun vielä harjoittelet sitä. Pikkuhiljaa alkaa hahmottaa lähtötilanteen lämmöistä paljonko puuta kattilaan laittaa jne.
Siellä kattilan kierrossa saattaa olla ilmaa, joka jää tuonne putkien yläosaan. Latauspumpulta ei ilmaaminen onnistu. Kun vesi lämpenee ja paine kasvaa, lähtee putken yläosassa oleva ilma liikkeelle kiertoon ja aiheuttaa tuon korinan. Se ei varsinaisesti hajota mitään, joten ei liene syytä suuresti huolestua. Pidemmässä ajassa ilma ruostuttaa ja siksi se pitäisi saada sieltä pois. Meinaa olla niin, että sitä löytyy lisää, varsinkin jos on tehty muutoksia järjestelmään ja lisätty vettä jne. Jos järjestelmä toimii oikein eikä korjauksia ole tarve tehdä, ilmaa ei myöhemmin pitäisi tulla kun se on vedestä poistunut. Kun vesi on hapeton, se ei ruostuta mitään.
Eräs huono seikka on ilmakello kattilan päällä. Sille ei näyttäis olevan sulkuhanaa ollenkaan. Ilmakellot alkaa helposti vuotamaan jossain vaiheessa ja korjausta on mahdoton tehdä ilman paineen laskua järjestelmästä. Tämän toimenpiteen jälkeen on lisättävä vettä, joka taas tuo uutta ilmaa järjestelmään.
Ilmakello on huonossa paikassa kaiken lisäksi. Jos kello on toimiva, toki se päästää ilmaa ulos, mutta huonosti tulee ilmat tuohon kohtaan kattilaa. Mutta älä tee sille mitään nyt talvikaudella. Yleensäkin, jos ja kun järjestelmä toimii, ei kannattane tehdä ylimääräisiä toimia ennen kevätkelien tuloa. Monesti sulkuhanoilla tms on taipumus alkaa vuotamaan karalta tms jos ovat pitkään käyttämättä ja niitä käännellään.
Tarkista muutama tärkeä seikka:
- paljonko järjestelmässä on painetta ns. "kylmänä" ? (eli ennen lämmitystä, olipa nyt +20 tai +40)
Paine kylmänä kertoo että järjestelmässä oletettavasti on riittävästi vettä ja paisuntasäiliön (punainen pyöreä säiliö) esipaine on olemassa. Tuo kylmän järjestelmän paine tulisi olla luokkaa +0,5bar, järjestelmäkohtaisista asetuksista ja lämpötilasta riippuen. Varsinainen paisuntasäiliön esipaineen tarkastus on vuosittain tehtävä toimenpide, siihen ei tässä nyt tarkemmin.
- paljonko paine on kun lämmitys on edennyt, esim. alalämpö alkaa olemaan 70C
Paine kasvaa melko nopeasti noin pienessä järjestelmässä lämpötilan noustessa.
Lorinaa järjestelmään saa aikaan myös se, että paineet on liian alhaiset. Liian korkea paine taas rajoittaa sen, kuinka kuumaksi voit lämmittää järjestelmän. Varoventtiilit avautuu 1,5bar paineessa, alkavat tiputella vettä yleensä jo ennen tuota painetta.