Puu-uunisysteemissä pitää olla koko ajan alipaine toimiakseen (ellei ole puhallinta ja ilmatiivistä rakennetta joka ei ole käytännössä mahdollista).
Alipaineen säilyminen kaikissa olosuhteissa on vaikeaa, kuten tämäkin esimerkki osoittaa. Ongelmana on puun kaasuuntuminen, joka on sidoksissa tuloilmaan ja "aktiiviseen" puupanoksen määrään. Tuo yhtälö on taas tavallisessa puu-uunissa hyvin vaikea hallita varsinkin jos yrittää pysyä oikeassa ilmasuhteessa. Kotipaikan yläpalokattilalla tein kokeita löytääkseni oikean tuloilmamäärän, mutta totesin ettei se ole mahdollista ilman puhallinta ja automatiikkaa, jos silloinkaan. Palon alussa ja lopussa ilmaa on aina liikaa, koska aktiivisena on vain pieni osa puupanoksesta, ja tuloilma pitää mitoittaa maksimipalon mukaan.
Oma kokemukseni pellettipolttimen säädöstä tukee em. ilmiötä, jossa olen lambda-anturilla seurannut happijäämää. Siinä pitää saada syttyminen tapahtumaan mahdollisimman nopeasti että päästään käyttämään maksimitehoa mahdollisimman iso osuus polttoajasta. Vakioilmamäärällä tulee ongelma hormin/kattilan maksimitehon alueella, koska täysin kylmällä kattilalla (=20 astetta) sytystysvaiheessa puupanosta tulee helposti liikaa ja syntyvä kokonaiskaasumäärä ei mahdu piippuun kun toisiolämpötilä on vielä alhainen (veto ei riitä). Ongelma on pienempi normaalikäynnistyksessä, kun kattilaveden lämpötila on n. 70 astetta. Vakioilmäärällä kattilan teho jää väistämättä hieman pienemmäksi, tosin sillä ei välttämättä ole merkitystä, ja alkusytytys pitää joka tapauksessa tehdä manuaalisesti.
Tähän tapaukseen voisi sanoa, ettei säätöä voi saada optimaaliseksi mitenkään. Savuton toiminta edellyttää, että kokonaiskaasumäärä mahtuu hormiin alipaineisena. Kokonaiskaasun hallinta on (teoriassa) mahdollista koska syntyvän kaasun määrä riippuu vain ensiöilman määrästä, joten säätö on mahdollista ensiö-toisioilman suhteellisella määrällä. Pienentämällä ensioilman määrää voi pienentää kaasun syntymistä ja toisioilmalla poistetaan savutus. Käytännössä noita vaan on vaikea säätää erillisesti, joten haastetta riittää. Puupanoksen pienentäminen ei todennäköisesti juuri vaikuta hetkelliseen kaasun määrään.