Meillä on projektina keskuslämmityksen rakentaminen. Hankittiin kylmä tila Itä-Lapista ja tähän asti on menty leivinuunilla ja parilla tulisijalla. Vanhaan hirsinavettaan kaivettiin syksyllä lämpökanaali+vesiputket ja lämmitysasioissa päästään viimein eteenpäin. Navetasta olisi tarkoitus lohkaista tila pannuhuoneelle ja hoitaa jatkossa lämmitys sieltä käsin. Tilaa navetassa on periaatteessa n. 70 neliötä, mutta sinne pitäisi mahtua metalliverstas myös. Eli voi ottaa sen verran tilaa kun tarvitsee, mutta mielellään niin vähän kuin mahdollista. Pannuhuoneeseen jätetään kuitenkin varaus tilan puolesta ylimääräiselle varaajalle ja tilaa säilyttää polttopuita 2 trukkilavaa.
Talossa on neliöitä n. 120. Elää vielä vähän kun yläkerta rakentamatta. Navetta pitäis saada lämpimäksi hukkalämmöllä ja pajan puoli jollain patterilla/vesikierrolla (kunhan plussalla pysyy). Jossain vaiheessa tulee pihaan 35 neliöinen työhuone/vierastalo, jota vois myös pitää ylläpitolämmöillä. Neliöitä yhteensä siis n. 200, joista reilu puolet sellaista että pitää talvella tarjeta ilman toppatakkia. Eläimille menee myös lämmintä vettä muutama sata litraa päivässä. Olosuhteiden puolesta täällä on lumi maassa n. 7kk vuodesta ja -15 kelejä on enemmän kuin -5 kelejä. Talo on 40 luvun lopun vennamolainen ja rakenteet muutenkin kauniisti sanottuna hengittäviä. Nykyistä energian kulutusta en osaa kauheasti arvioida ja vielä vähemmän tulevaa. Polttopuita saanee kuitenkin sen 30 kuutiota vähintään varata talvea varten. Sisällä säilytetään leivinuuni ja puuhella nyt ainakin. Niistähän saa apuja lämmitykseen ja sisäsaunaan tulee jatkuvalämmitteinen sähkökiuas. Varaajaan myös sähkövastus ja sähköllä pitäisi pystyä lämmittämään sillon kun pörssisähkö näyttää miinusta tai lähelle nollaa. Jossain vaiheessa tulee myös aurinkopaneeleja tarpeeksi ja niillä pärjää varmaan maaliskuusta lokakuuhun pääasiassa.
Sitten se itse asia. Lämmitys olis talvella tarkoitus hoitaa puukattilalla (käyttövesi ja lämmitysvesi (pattereita ja lattialämmitys nyt ainakin kylppärissä ja eteisessä)). Luin täältä keskusteluja kattiloista ja itselle mieluisin olisi alapalokattila, joka osaisi itse laittaa pellit kiinni ja katsoa ettei vesi ala kiehumaan. Toisena vaihtoehtona käänteispalo ja niistä valinta varmaan kohdistuisi Attack slx 20-25. Ensisijaisesti kuitenkin alapalo, koska välillä saattaa olla tarve polttaa huonompaakin puuta tai muuten vähän epäkuranttia tavaraa. Muutenkin otan mieluummin laitteen, joka on vähän simppelimpi ja kuluttaa enemmän kuin viimeisen päälle älyvehkeen, jonka ohjelmiston kanssa saa tapella. Osassa alapaloista on näemmä toisiopalotila, missä kaasut palavat ja sitä kautta parempi hyötysuhde.
Mitä kattilaa suosittelisitte meille?
- n.6 m piippu riittää (muurataan)
- osaa laittaa itse pellit kiinni kun pesä on sammunut
- lopettaa lämmityksen kun tavoitelämpötila on saavutettu
- iso varastopesä
- toimii 2000-3000l varaajan kanssa
- helppo sytyttää ja helppo huoltaa
- toisipalotila, jälkipolttopesä vai mikä nyt ikinä onkaan
- valmistaja, jonka kanssa voi tarvittaessa hoitaa takuuasioita tai tilata varaosia vielä 5 vuoden päästä
- verollinen hinta 3-5ke pihaan tuotuna
- ei heitä savuja naamalle puita lisättäessä tai sytyttäessä
Saa myös vinkata putkiliikkeitä Kemijärven nurkilta, joka pystyy pannuhuoneen laitteet meille asentamaan. Oli se kattila sitten käänteispalo tai alapalo.