Jos hyötysuhdetta tarkastellaan teoreettisesti, vaatii kattilan 90%:n hyötysuhde sen, että
- Poistuvat savukaasut on alle 170°C
- Jäännöshappi on 0%
- Puun kuiva-aine yli 80%
- Ulkoilma +20°C
Kun muutetaan ulkolämpötila -10°C:een, tippuu hyötysuhde n. 88,6%:iin
Kun muutetaan savukaasut 250°C:een, tippuu hyötysuhde n. 85,1%:iin
Kun muutetaan jäännöshappi 5%:iin, tippuu hyötysuhde n. 82,6%:iin
Kun muutetaan jäännöshappi 10%:iin, tippuu hyötysuhde 77,8%:iin
Kun muutetaan puun kuiva-aine 75%:iin, tippuu hyötysuhde 75,7%:iin
Teoreettisesti voidaan tietty miettiä vaikka mitä, ja mm. sähkönsiirron hyötysuhde unohdetaan pääsääntöisesti aina.
En tiedä mistä nuo luvut olet kaivanut, eikä sillä nyt ole sen kummempaa merkitystä. Hyötysuhteeseen vaikuttavat tekijät ovat kyllä tiedossa, ja lukuja voidaan tietysti aina pyöritellä miten halutaan.
Hyötysuhde on muuten vain yksi tekijä, käytännössä esim. Saksassa hyötysuhde jää päästöjä optimoitaessa toissijaiseksi. Esim. tietyssä Atmoksen mallissa savujen lämmön pitää olla 250 astetta, jotta (pakollista!) tarkastusta tekevän kaverin päästömittari saadaan hyväksyntäalueelle.
Jos savukaasujen vesihöyryn saisi lauhdutettua alle höyrystymispisteen, nousisi hyötysuhde em. tekijöiden kanssa 91%:iin.
Olet luultavasti huomioinut joko vain puumassan kosteuden höyryn tiivistyksen tai paloprosessissa muodostuneen höyryn tuossa, et molempia? Kun huomioidaan molempien vesilähteiden höyryn faasimuutos höyrystä nesteeksi, päästään standardinmukaisia mittausmalleja käyttäen yli 100% hyötysuhteisiin. Puupuolella valmiita ok-kokoluokan tuotteita ei tosin taida vielä olla markkinoilla. +100% kuulostaa pöljältä, mutta markkinoilla on ollut jo pitkään mm. öljyä polttavia kondenssi-pienkattiloita, aika mielenkiintoisiin lukuihin menee myös voimalaitosten kattilat ekonomaiseri huomioiden.
Tästä voi sitten miettiä, että kuinka moni saa edes kattilasta otettua sen 80% hyötysuhteen puhumattakaan takasta, jonka paloilman säätö ja palotapahtuma on huonosti hallittavissa. Omalla ei-lambdaohjauksella varustetulla käänteispalolla jäännöshapet huitelee siellä 8-10% haarukassa optimipalon aikana ja ylös- ja alasajon aikana ties missä, kun asteikko loppuu 11%:iin (11%:ssa ilmakerroin on jo 2, eli paloilmaa menee kattilan sisään kaksinkertainen määrä). Econaturea mainostetaan 91% hyötysuhteella, mutta eipä taida toteutua, kuin laboratoriossa.
Jaa-a, omassa vanhassa kattilassa (sigussa) on lambdamitttaus lisättynä, joten jäännöshapesta on tieto. Toinen juttu kuinka usein se ehtii vaikuttaa säätöihin. Savujen lämmöt loggauksen mukaa 175 -185 astetta pl. jäännöshiilten poltto. Ei toi pannu enää ihan mintissä kunnossa ole, arinakivet pitäisi taas vaihtaa. Silti yhdellä poltolla pukkaa noin 70 kWh varaajaan. Helppo seurata, kun varaajassa on kymmenkunta anturia ja dataloggaus 2 min välein. Dataa on muutama giga, varaustuloksen seuranta on pyörinyt käytännössä joka poltolla maaliskuun lopusta 2016. Njoo, loggaus toki on ollut pyörimässä v. 2014 saakka varaajalämpöjen osalta, mutta 2016 taisin jaksaa lopultakin puukottaa Talologgeriin jäsen 'Korsteenin' koodia, ja tietokantaan menee suoraan lataustieto. Mutta joo, pannuun menee pesälliseen noin 20 kg puuta, voit tuosta karkeasti laskea hyötysuhdetta. Tuo on siis järjestelmän hyötysuhde, ei pannun. Polttopuiden kosteus liikkuu 15% molemmin puolin, pannarin lämpö noin 20 astetta.
Ja juuei, ei tuo mun pannu todellakaan ole enää mitenkään nykyaikainen. Hankinta-aikaan, runsas 10 vuotta sitten se oli parasta mitä suomalainen pienkattilatuotanto tuotti, eikä edelleenkään nykyaikaisempaa
suomalaista puukattilaa ole myynnissä. Ulkomaisia, paljon nykyaikaisempia on kyllä tarjoilla ja useammaltakin valmistajalta. Nykyaikaisen kattilan ominaisuuksina on imho hyvän hyötysuhteen lisäksi mm. lambdaohjaus, helppo tai automaattinen tuubien nuohous ja kohtuullisen pieni vesitilavuus. Kyse ei siis ole tippaakaan siitä mitä mulla nyt tuolla pannarissa pöhisee, vaan siitä mitä puu-keskuslämmitys
nykyaikaisilla kamppeilla on. Tyypillinen takka on kaikkea muuta kuin nykyaikainen puulämmitystapa. Tuo lehtiartikkeli ei muuta näe.
Tuohon päälle sitten vielä mahdolliset pannuhuoneen häviöt, niin en hirveästi henkseleitä paukuttelisi.
Huoh. Mihin ne pannuhuoneen häviöt sun mielestä menee, kun pannari on talon sisällä?
Se että laitat ton sun econaturen ja nykyaikaisen puukattilan samaan replyyn on aikalailla se sama ongelma mikä tossa alkuperäisessä lehtiartikkelissakin oli ongelmana. Kapeakatseisuus ja vanhoihin ratkaisuihin jumittaminen ei vie maailmaa eteenpäin, eikä myöskään lyhytnäköinen markkinavoimavetoinen päätöksenteko.
Olen ollut aika lailla tiiviisti seuraamassa 90-luvulta alkaen mm. (pääosin suoran) sähkölämmityksen ja öljylämmityksen 'kamppailua' pientalosektorilla, kaukolämmön soitellessa toista huilua. Tämä siis ei-kuluttajana. Samaten lämpöpumppujen mukaantuloa, ensin maalämpö, ilma-ilma ja lopuksi myös vilp. Toki myös markkina muuttuu, mm. matalaenergiatalojen kautta. Edelleen puulämmityksen mielletään Suomessa jääneen samalle kehitysasteelle kuin ~30 vuotta sitten. Huoh.[/list]