Kun tuli ostettua langaton paistomittari niin pitäähän sitä 18 vuotta vanhaan muurarin muuraamaan leivinuuniin testata. Uunin koko k x l x s 165 x 106 x 120 cm ja ilmansäätö on pelkkä ensiöilma suuluukusta. Piippu yhden tiilen reijällä 7 metriä.
Muurari suositteli ettei polta kun uunillisen kerrallaan. Jos on oikein kylmää odottaa 4-5 tuntia ja polttaa sitten toisen uunillisen. Tosin nyt kun on vesikeskuslämmitys ja tuvassakin 3 patteria on uunin käyttö jäänyt vähille. Yleensä vain suurempien sähkökatkosten aikaan tai kovemmilla pakkasilla on tulet.
8 kg puumäärä - 7 klapia testipäivän panos. Sytytys takareunasta maitotölkillisellä haketta. Uunin pintalämmöt noi 30c paikkeilla (viides varvi tiiliä ylhäältäpäin ja keskeltä uunia mitattu kolmelta sivulta - takaseinä uunista toisen huoneen puolella joten lämmittää joka suuntaan), lämmitetty edellisen kerran 3 päivää sitten ja sitä ennen kuukausi sitten joten se on "kylmä"
0900 30c
0910 87c
0920 85c (liikaa ilmaa? palo pääsi täyteen liekkiin)
0930 100c
0940 96c ilmansäädöt ollut koko ajan täysillä suuluukussa - mielenkiintoista
0942 127c kohensin puita luukku auki, veto pieneni korvin kuultavasti
0945 89c luukku kiinni takas ja vain ilmareijät auki - olkoot suuluukku auki sitten loppuajan
0950 114c
1100 93c
1110 87c
1120 76c hiilet tuhkaluukusta alas ja pelti kiinni
8 kg tunti 20 min = 6 kg tunnissa 1130 uunissa 250c, ulkoseinät 27-30c
1530 uunissa 120c, ulkoseinät 34-43c
1900 uunissa 100c, ulkoseinät 36-44c 8 kg 10 klapia uuniin ja tulta perään
1910 226c luukku kiinni (sen verran kuusta uunissa että roiske käy)
1920 206c
1930 180c ja luukku auki - savukaasut nousi noin 20c
1940 146c
1950 116c hiilet luukusta alas ja pelti kiinni
8 kg 50 minuutissa => 9.6 kg tuntiin 2030 uunissa 240c ulkoseinät 36-47c
---
1800 uunissa 70c ulkoseinät 37-40c 7 kg 5 klapia kuusta joten luukku kiinni ilmaluukku auki
1810 88c - hidas startti - suuria puita
1830 130c
1840 144c
1850 152c
1900 153c 1905 lisää 4 kg 5 klapia
1910 215c
1920 230c luukku auki - nousi noi 20c
1930 210c
1940 163c
1950 127c ja kuuma hiillos
2000 116c ja pelti kiinni
11 kg 2 tuntiin => 5.5 kg tuntiin2100 uunissa 250c ulkoseinät 37-44c
0950 uunissa 110c, ulkoseinät 44-49c, 6 klapia koivua 11 kg puita uuniin ja tulta perään
1000 98c ja luukku auki => 1001 136c
1010 149c
1020 155c
1030 154c
1040 139c 2 klapia 2 kg lisää
1050 158c
1100 155c
1110 132c
1120 115c
1130 104c ja pelti kiinni. Ei savut kuumiksi kerkee
11 kg tunti 40 min => 6.6 kg tuntiin 1300 uunissa 220c, ulkoseinät 43-50c
1600 uunissa 140c, ulkoseinät 46-60c
1700 hellassa tulet ja savukaasut noin 160c paikkeilla kokkaillessa.
2010 uunissa 130c ulkoseinät 46-58c 10 kg koivua 6 klapia uuniin ja tulta perään
2020 195c
2030 213c
2040 185c
2050 190c
2100 184c
2010 166c
2020 144c
2130 127c
2140 119c
2150 110c pelti kiinni ja hiilet luukusta alas. Mittaukset tehty omalta osaltani. Tässä kohtaa näytti tulleen raja vastaan jossa savukaasujen lämmöt alkaa nousemaan eli turha lämmittää näin paljoa. Uunin sisuskalut eivät pysty ottamaan lämpöä vastaan vaan projekti menee enemmän piipun lämmittämiseksi.
10 kg tunti 40 min => 6 kg tuntiin0800 uunissa 100c ulkoseinät 46-54c
Itsellä uunipuiden on syytä olla yli 1 kg painoisia ja uunin sisälämpöjen max 100c jotta savupiippuun menevät lämmöt kestävät kohdallaan. Liian pienillä puilla karkaavat lämmöt turhan korkeaksi. Sama tapahtuu jos keskellä polttoa lisää puita.
Mittauspiste hormipellin reijästä.
EDIT 19.1.2014 - poltin aamulla ja illalla puita, savukaasut meni turhan lämpimiksi kun illalla jo hormin avattua oli 65c mittarissa... tuo toinen kuva