Morjensta pöytään!
Kyselin täältä joskus vuosia sitten vinkkejä puulämmitysjärjestelmään uuteen ok-taloon.
Järjestelmä on ollut käytössä nyt reilun vuoden niin kerronpa tässä hieman toteutuksesta ja kokemuksista jospa niistä olisi jollekin iloa.
Talo 185m2, talli 80m2 jonka yhteydessä pannuhuone noin 11m2. Vesikiertoinen lattialämmitys molemmissa. Taloudessa 8 henkilöä.
Tavarat ostin pakettina Hemeltronilta.
-Kattila Attack SLX25 Profi
-Latauspumppu Oventrop +kiehumisenestoventtiili
- Eristämätön lieriövaraaja 3000L yhdellä kierukalla
-paisari 300L
Hinta oli toimitettuna vähän yli 5000e. Hemeltron hoiti koko homman mallikkaasti. Voin suositella.
Talossa 300L varaaja, jonka kierukassa ison varaajan vesi kiertää. Siinä lisäksi sähkövastus jos puulämmitystä ei käytetä. Talon ja tallin väliset kanaalit tein 100mm eps-levystä roilottamalla niihin putkille urat.
Piipun muurasin itse tiilistä ja sisälle laitoin 150mm haponkestävän jonka löysin torista. Väliin palovillasta ohutta viirua. Piipun pituus kattilan päältä 5m. Joka suhteessa siis alimittainen ohjeisiin nähden, mutta en ole havainnut käytössä mitään ongelmaa. Teräsputken pohjaan tuli kondenssikuppi ja siitä poistoputki lattialle.
Ison varaajan eristin torista ostetulla 80mm uretaanilevyllä. Siihen voisi joskus laittaa lisäeristettä kun lämmittää pannuhuonetta vähän turhan paljon. Putkiin laitoin Bilteman PE-putkieristettä.
Putkityöt tein itse 28mm kuparilla ammattilaisen neuvoilla. Liitokset puristuskoneella.
Tiedonkeruu ja valvonta Loxone-merkkisellä taloautomaatiolla. Varaajien lämpöantureina 1wire-anturit ja savukaasujen mittauksissa k-tyypin anturit. Energiamittauksessa latauspumpun ja varaajan välissä on Techem Pulse -mittari.
Loxone ohjaa varaajien välistä pumppua ja varaajan vastuksia sekä mittaa ja tallentaa tiedot lokiin. Lisäksi se hälyttää kun puita pitää lisätä tai tulet laittaa kattilaan.
Logiikka seuraa varaajan jäähtymistä ja varoittaa ennakkoon kun lämpöä riittää enää 12 tunniksi. Varaus lasketaan logiikassa prosenteiksi niin, että 100% on 90 astetta joka on kattilan max, ja 0% on 45 astetta jolloin vielä voi juuri ja juuri käydä suihkussa.
Puut tulee pannuhuoneeseen sisään asti 1m2 säkeissä pariovien kautta.
Lämmitysrutiini menee nykyään niin, että teen pienet alkutulet ja 15-30min päästä käyn lataamassa pesän täyteen 60cm koivuklapia. Olen testaillut ilmaluukkujen säätöjä aika paljon, ja paras tulos on pesällisellä 170kWh, jolloin ensiö 70% ja toisio 30%, savukaasun pyynti 190.
Olin odottanut hieman isompaa tulosta, mutta pitää vielä kokeilla eri säätöjä.
Näkyvää savua ei tule kuin ihan ohuesti ensimmäisen puolen tunnin aikana. Sen jälkeen vain hajutonta lämmintä ilmaa😁.
Mitattu lämmitysteho pyörii noin 35 kilowatin seudulla.
Yhdellä pesällä molemmat varaajat lämpenee sinne 90 asteen seudulle, joten mitoitukset on ihan sopivat.
Sähkönkulutus oli ennen puulämmitystä suoralla sähköllä noin 21000 kWh, ja nyt vajaa 7000kWh.
Esim:
Lokakuu 2020 1682 kWh
Lokakuu 2022 586kWh
Olen kyllä erittäin tyytyväinen tähän kokonaisuuteen. Vanhoillakin sähkönhinnoilla takaisinmaksuaika on vain 2-3 vuotta, nykyhinnoista puhumattakaan 😄
Lämmityksen mukavuus on kyllä yllättänyt meikäläisen positiivisesti 😊