No tämä on kyllä ihan totta.
On se siinä mielessä hukkalämpöä, että pannuhuoneen ei tarvitsisi olla 30-asteinen, sieltähän se tuuletuksen kautta häviää ulkoilmaan pikkuhiljaa. Ehkä kysymykseni oli huonosti muotoiltu; parempi muoto olisi ollut, että mitä etua isosta vesitilavuudesta on verrattuna pieneen. Hiilloksella/palopesässä lämpötila on 1000°C tienoilla, joten teräksen toisella puolella pitää siksi olla vettä jäähdyttämässä, mutta jos palopesä olisi keraaminen (tiiltä/betonia), niin lämmön siirtämiseen veteen riittäisi pelkkä putkilämmönvaihdin, jonka tilavuudeksi riittäisi n. 10 litraa. Toki sitä energiaa varastoituu siihen muuraukseenkin, mutta senhän ei ole pakko painaa 400kg ja senkin lämpöenergian voisi hyötykäyttää paloprosessissa, jos sillä lämmitettäisiin tulevaa paloilmaa.
Kaikki tapaukset on yksilöllisiä. Meillä kattilahuone on tiiliseinäinen ja rajoittuu keittöön/saunan huoneistoon. Varaajaa lämmitetäessä seinät varastoivat lämpöä ja kattilahuoneen lämpötila kohoaa n +40C. Jo lämmityksen aikana + seuraava vrk lämmönsyöttö huoneistoon on huomattavasti alhaisempi kuin normaalisti /huoneistön lämpötila kohoaa. Sama ilmiö on puukiuasta lämmitettäessä. Kattilahuoneeseen rakensin lämmönvaihtimen eli savukaasuista otan lämpöä kattilahuoneen lämmittäämiseen ja kattilahuoneen lämpötila kohoaa n +45C saunomisen aikana. Sama ilmiö lämmönsyötössä. Oma vaikutuksensa on myös 5m matkalta hormin lämmön hyödyntäminen. Huonelämpötilojen lämpötilojen vaihteluherkkyyteen vaikuttaa tietenkin myös talon eristävyys / lämpö hävikki. Hyvin eristetyssä talossa näkyy herkästi ylimääräisen lämpöenergian vaikutus.
Vaikka kattilan savukaasujen lämpötila on korkea +250C - mittaukseni mukaan harakoille menee vain +75C savukaasu. Piiiiiiiitkässä juoksussa on jo merkitystä. Tilanne olisi toinen, jos KH seinät olisi eristetty tai koko huone olisi ulkopuolella talon rakenteiden. Mielestäni kattilahuoneen paras seinämateriaali on juuri tiili. Sen varauskyky ja lämmönluovutus hyötykäyttöön - paloturvallisuuden lisäksi.
Atmoksessa on palopesä kokonaan keramiikalla vuorattu, mutta tää ei estä lämmön siirtymistä teräspintoihin. Kerammikat ovat punahehkuisia lämmitykse aikana.Itse uskon, miten kattilan valmistajat pyrkivät juuri minimoimaan vesitilan, koska liittyy materiaalikustannusiin - kattilan koko.