Jos manuaalisäätösen kattilan haluaa saada toimimaan mitatun hyötysuhteen mukaan joudut asumaan pannuhuoneessa säätämässä seoksia. Lambda ohjattu pääsee mitattuun hyötysuhteeseen aina. Jos jätät koko palon menemään itsekseen ilman lambdaa niin hyvä jos luvatusta 92:sta 82 toteutuu. Mutta toki jos muutat asumaan pannariin tai käyt siellä 10 minsan välein niin ei sitä lambdaa "tarvi mihinkään"
Just näin.
Hyötysuhde-testit vedetään manuaalipannuillaki jatkuvalla läsnäololla ja käsisäädöllä, savukaasumittarit kii. Ei mutuna, korvakuulolta ja kertasäädöllä.
Lie jo vaikea ymmärtää. Jos lambda joutuu säätelemään kattilassa palotapahtumaa kaiken aikaa - kattilan suunnittelussa on paljon parantamisen varaa. Hyvin suuntellun ja toimivan kattilan palotapahtuma ei tarvitse jatkuvaa säätelyä. Olipa lambda tai käsisäätöinen käänteispalo kattila.
Punainen lanka kattilan laadusta. Kaasuuntuminen on tasaista koko pesän palamisen aikana ja siten samoilla säädöillä. Pahin tilannehan on, jos pesässä palaminen laajenee pikku hiljaa koko pesän laajuiseksi. Muistuttaen jo YP kattilan toimintaa.
Kyllä se pannu tarvii säätöä, jos edes kohtuulliseen hyötysuhteeseen tähtää.
Puu palaa useammassa vaiheessa, eikä palo käänteispalokattilassakaan mee siististi rintamana. Puulaadun, kosteuden ja klapien koon vaihtelut aiheuttaa säätötarvetta. Kaasuuntuminen ei siis edes voi olla tasaista. Ei sitä korvakuulolla tietty edes huomaa, varsinkaan jos eroa hyvään polttoon ei oo koskaan edes nähny. Toisioilma lähestyy palon lopussa nollaa, noin karkeesti sanottuna. Suurin hyötysuhde-ero tulee ku polton lopussa ei oo turhaa yli-ilmaa lämpöjä hukkaamassa. Liekki sinänsä voi viel olla suht ok, mut kun turha yli-ilma jäähdyttää konvektiota.
Omilla puilla eri settien välillä samalla savujen lämmöllä toisioilman tarpeessa voi helposti olla säätöasteikon mukaan 50% ero. Juu, ei se suunnittelija oo toistakymmentä vuotta sit tienny millasia puita mä tänään polttelen. Edelleen manuaalikattila, mut lambada-mittari on ollu kii jo ties kui monta vuotta. Näkee hyvin miten esim. jäännöshappi putoaa ku pannussa hiilikasa romahtaa kokoon kesken polton. Ja pannarissa käydään säätämässä ilmoja kesken polton, eron näkee selkeesti varaajan lämpötilojen (10 anturia, vajaa 2 1/2 kuutiota) loggauksen kautta. Siitä koht kymmenkunta vuotta dataa.