Tunnustelin tilannetta pakkausvanteella varaajan vaipan ja eristeen välistä, ja melko varma nyt olen ettei olemassa olevan lämpömittarin yläpuolella enää yhdettä anturitaskulle ole.
Mutta seuraava kysymys olisi veden kerrostumisesta. Ajattelin laittaa kaksi sähkövastusta syömään aurinkovoimalan ylijäämää. Ylempi vastus on hiukan varaajan puoliväliä ylempänä, ja siihen tehoa ohjataan ensisijaisesti (tehon säätö portaaton). Kun ja jos tällä korkeudella oleva termostaatti on lämpötilaan tyytyväinen, aletaan ylijäämätehoa ohjaamaan alavastukseen. Mutta onko tästä mitään hyötyä verrattuna siihen että olisikin vain yksi vastus alhaalla? Eli miten nopeasti lämpö nousee varaajan yläosaan? Puilla lämmittäessä kerrostuminen alkaa tietysti ylhäältä ja lämpötila ei nouse sitä ylemmäksi kuin minkä lämpöistä vettä kattila sinne syöttää. Sähköastuksilla lämmittäessä tarina lienee erilainen?
Voimala olisi ehkä 7,5 kWp luokkaa, ja enimmillään siitä siten voisi tulla 6 kW lämmitystehoa, joten pitkällä aurinkoisella jaksolla tehoa kyllä riittää pitämään varaaja lämpimänä, tai ainakin hidastamaan sen jäähtymistä. Mutta osaisiko joku kertoa lämmittääkö ylempänä oleva vastus yläosan vettä merkittävästi nopeammin lämpimäksi kuin alhaalla oleva vastus?