Moi! Tulipas hommattua talo, jossa on puukattila ensisijaisena lämmönlähteenä. LVI-alalta kokemusta on vuosia, mutta puulämmityksen kanssa ei ole tähän asti tullut puuhattua. Siksipä ajattelin kysyä täältä muutamaa juttua jotka nyt heti tulivat mieleen.
Lämmityspakettina siis Jäspi Oval 2500l energiavaraaja ja siihen lämpöä tehdään Jäspi (nähtävästi) YPV 40 kattilalla. Laitteet on peräisin vuosilta 2010-11 joten käyttöikää luulisi olevan runsaasti.
Kattilan menovesiputkessa on Termovar -latauspaketti ja sen käyttöohjeeseen perehdyttyäni jäi ihmetyttämään, miksi latauspaketti on erikseen ohitettu myös säätöventtiilillä? Voiko tällä olla haettu jotain vapaakierto-ominaisuutta? Ymmärtääkseni tuossa latauspaketissa pitäisi tuo vapaakierto olla sisäänrakennettuna?
Latauspaketin pumppua ohjataan savukaasutermostaatilla. Ohjekirjassa sanottiin sopivaksi lämpötilaksi 60-120 astetta. Pumppu kuitenkin pärähtää päälle n. 100 asteen kieppeillä vaikka kattilassa ei tulia olisi ollut moneen päivään. Anturi on viety kattilan savutorven yläpuolelle piipun jatkopalan väliin. Liekö tämä vaurioittanut tuota anturia jos on käynyt liian kuumana? Vai onko sijoituspaikka vain väärä kun yläpalokattiloissa tuo ilmeisesti pitäisi olla savutorven alapuolelle asennettu? Tästä syystä esim. eilen kävi niin, että aamulla kun kävin katsomassa niin pumppu pyöri vielä aamullakin vaikka tuli oli sammunut jo illalla.
Kattilasta on vedonsäätäjä rikki ja minulla jo uusi siihen on olemassakin, mutta jos irrotan tuo vanhan vedonsäätäjän palasen, taitaa minulla tyhjentyä varaajan yläosa kokonaan tuon kyseessä olevan reiän kautta, kun kattilasta varaajaan menevässä putkessa ei ole sulkua? Onkos tähän mitään kikkavitosta miten tuon saisi vaihdettua ilman että näpit palaa ja lattia kastuu?
Kattilan päällä olevassa kiehuntayhteessä on kuulasulku sekä sen päässä tulppa. Pitäisikö tässä olla varoventtiili?
Kattilan jäähdytyskierukkaan ei ole myöskään liitetty mitään, eli ei ole kiehunnanestoventtiilejä tai -anturia. Onkohan nämä välttämättömiä?
Siinäpä nyt nuo ensimmäiset, lisää varmasti seuraa jos täältä tulee hyviä neuvoja
Piipun nuohous kerran vuoteen ja järjestelmän ilmaukset tarvittaessa, mitä muuta huoltotoimenpidettä kattilalle/laitteistolle kannattaa tehdä jotta se säilyisi mahdollisimman hyvässä kunnossa?
Onnistuin myös pari kuvaa lataamaan liitteeksi.