Kirjoittaja Aihe: Varaajan jäähtyminen  (Luettu 5050 kertaa)

JKAVS

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 9
Varaajan jäähtyminen
« : 22.10.2021-08:24 »
Olen nyt toista lämmityssykliä seuraamassa varaajan lämpötiloja. Antureita ei ole kuin ala- ja ylälämpö, joten kovin tarkkoja mittauksia ei saa tehtyä. Mielestäni lämpötilojen laskeminen tapahtuu kuitenkin vähän omituisesti.

Liitteenä on käyrästö. Vaakajakoväli on vuorokausia.
Vihreä on varaajan ylälämpö. Anturi sijaitsee sekoitusventtiilille lähtevän putken kyljessä ehkä 20 cm varaajasta.
Keltainen on alalämpö. Sen anturi on kattilalle lähtevässä putkessa niin lähellä varaajaa kuin sain sen asennettua, käytännössä se on yhteen kohdalla varaajan eristeissä olevan kolon sisällä.
Sininen on kattilasta tulevan latausputken lämpötila. Anturi on n. 1,5 metriä varaajalta ja 2 metriä kattilalta.

Varsinkin toisessa lämmityssyklissä näkyy ylälämmön käyrässä kolme jaksoa kun lämpötila on ollut matalampi. Menoveden säätö vaihtaa klo 21 - 06 väliseksi ajaksi matalampaan säätökäyrään. Käytännössä näillä lämpötiloilla se lopettaa lämmityksen täysin ja sekoitusventtiili menee kiinni. Tällöin virtaus varaajalta lähtevässä putkessa loppuu ja anturi on pelkän lämmön johtumisen varassa. Siitä pudotus näennäisessä lämpötilassa.

Nyt kysymyksiin. Ensinnäkin, onko varaajan kerrostuminen huono? Lämpötilat laskevat epäilyttävän tasaisesti ja alalämpö on vain 10-15 astetta ylälämpöä matalampi. Lämmityskierrosta palaava vesi on kytketty varaajan puoliväliin. Se on kyllä ihan putkimiehen tekemä ratkaisu, joten en ole kyseenalaistanut sitä, mutta nyt tuntuu että onko se kuitenkaan järkevästi tehty.

Toinen kysymys: Miksi yöllinen menoveden lämpötilan pudotus ei näytä vaikuttavan lainkaan varaajan jäähtymisnopeuteen? Kaikkien käyrien kulmakerroin säilyy vakiona yöpudotuksesta huolimatta.

Kolmas kysymys: Mitä on tuo n. kahden tunnin jaksonajalla tapahtuva värähtely latausputken lämpötilassa? Tapahtuuko siellä jotain luonnollista kiertoa? Kattilaan asti lämmintä vettä ei ainakaan kulje, sen näkee mittareista. Kattilan ja varaajan välillä on jonkinlainen latauskytkentä, jonka toiminta ei ole minulle ihan auennut. Voisikohan se päästää vettä läpi?

Varaaja on 2000 l Haato 90-luvun lopulta. En osaa sanoa onko se kuinka hyvin/huonosti eristetty.

Tätä mysteeriä jos saisi selvitettyä. Sinänsä lämmitysjärjestelmä toimii hyvin, mutta johonkin lämpöä taitaa hukkua.
« Viimeksi muokattu: 22.10.2021-08:28 kirjoittanut JKAVS »

markkulievonen

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 207
Vs: Varaajan jäähtyminen
« Vastaus #1 : 22.10.2021-09:32 »
Juu sain viimein kokonaisuuden hahmotettua. Merkittävin virhe on tuo lämmitysveden paluu varaajan puoliväliin ja siten kerrostumista ei ole juuri lainkaan. Paluuvesi tulisi ehdottomasti tulla alas ja näin kerrostuminen on mahdolista. Todennäköisesti  vesi kiertää osaksi myö kattilan kautta. Toki tällä haitalla / tekijällä ei ole merkitystä talon energian kulutukseen, jos kattila / varaaja on samassa tilassa kuin asuintila. Ainoastaan ämmityskertojen määrään. Hyvin kerrostuvassa varaajassa kerrostuma on 200mm matkalla. Alhaalla paluuveden lämpötila - ylhäällä  lämmitetyn varaajan lämpötila.

Paluuveden lämpötilaan vaikuttaa lämmitysverkoston teho +veden virtausnopeus.

markkulievonen

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 207
Vs: Varaajan jäähtyminen
« Vastaus #2 : 22.10.2021-11:59 »
Tarkemmin ajateltuna  nuo käyrien lasku / varaajan jäähtyminen on lähes samanlainen ilmiö  kuin meillä varaajassa kesäaikaan, jolloin sisätilojen lämmitystä ei ole. Lämminvesikierukka varaajassa on hieman yli varaajan keskiosan ja varaajan lämpötila  laskee tasaisesti kauttaaltaan ilman kerrostumista.

JKAVS

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 9
Vs: Varaajan jäähtyminen
« Vastaus #3 : 22.10.2021-16:11 »
Tässä hukkalämpö tosiaan menee hukkaan, sillä pannuhuoneen ympärillä ei ole lämmitettäviä tiloja. Lämpimät tilat on kauempana, vaikkakin samassa rakennuksessa. Kyseessä ei ole asuintalo, joten käyttöveden kulutuskin on hyvin pientä ja satunnaista.

Onnistuukohan liitosten teko varaajaan sitä tyhjentämättä? Märkää työtä se ainakin olisi, mutta ei huvittaisi tyhjentääkään.

Kattilan ja varaajan välisissä putkissa on sulkuja, mutten haluaisi laittaa niitä kiinni, koska pelottaa jos en muistakaan avata. Lisäksi en ole varma onko luonnollinen kierto kuitenkaan kovin tehokasta tässä, koska molemmat putken kiertävät oven päältä kattilan ja varaajan välillä.

markkulievonen

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 207
Vs: Varaajan jäähtyminen
« Vastaus #4 : 22.10.2021-17:24 »
Juu, ei tuo veden kierto kattilassa ole mahdollinen. Ajatus tuli mieleeni kun  kattilaan tulevan putken lämpötila ei  laske jyrkästi. Uskon miten putken vaakasuoruus mahdollistaa varaajan lähellä olevan veden liikkumisen putkessa ja siten lämpimänä pysymisen. Varaajan alaosahan  ei viilene juuri lainkaan yläosaan verraten.

Putkimuutos vaatii kyllä varaajan tyhjentämisen, en ainakaan ole kuullut miten se muutoin onnistuisi. Teoriassa, jos varaajaan saisi alipaineen ja ensimmäinen asennettava osa on sulkukappale / suljettuna.

Varaajan tyhjentäessä ja täytettäessä uudelleen happi poistuu yllättävän nopesti, jos saa ilma/ happikuplat pois kierrosta lämmityksen yhteydessä.


JKAVS

  • Newbie
  • *
  • Viestejä: 9
Vs: Varaajan jäähtyminen
« Vastaus #5 : 22.10.2021-19:53 »
Jos varaajaan asentaisi ensimmäisenä venttiilin aukinaisena? Virtaus voisi ehkä olla sen verran vapaa, että venttiilin saisi kierteille. Sitten sen voisikin jo sulkea ja kiristää loppuun. Uhkana olisi varmaan se, että vesi huuhtoisi hamput ja kitit mennessään ennen kuin liitoksen saa kiristettyä. Kannattaisi varmaan kokeilla. Olisipahan tyhjeneminen hyvässä vauhdissa, jos se kuitenkin on tarpeellista ;D

markkulievonen

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 207
Vs: Varaajan jäähtyminen
« Vastaus #6 : 22.10.2021-20:35 »
Niin, ei tuossa varaaajan alaosassa ole kummonen paine ja kierteen sitensaaa helposti aloitukseen. Tietysti tilan tulee olla, johon vettä saa valua, jopa kymmeniä litroja. Varaajassa lie 2" kierre tai 1 1/2"

Mielestäni hana kanattaa olla kiinni turhan veden valumisen  lattialle ja  kun alun saa kierteille ja kierteille .....tiukkaan...... asennetun hampun rasvoineen mukaan loppu on jo helpompaa. Uskon, miten jo puoli kierrosta kierteellä veden valuminen on  jo olematonta.

No ,  jos yrität niin kannattaa toimia kuin Formula 1 renkaiden vaihdossa - useammat kädet ja tarkoin  etukäteen suunniteltu mitä kukin tekee.

Alipaineen saaminen varaajan yläosaan  olisi hyvä tai ainakin paineeton.

Harri2

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 320
Vs: Varaajan jäähtyminen
« Vastaus #7 : 24.10.2021-16:09 »
Kytkennät onnistuu varaajaa tyhjentämättä. Paine pois ja hanat kiinni, näin olen vaihtanut 2" sähkövastuksenkin. Toki käsiä saa mieluusti olla enempi kuin 2 ja hamput valmiina...
Atmos DC70GSX, 3600l, 180m² vm.-37, 100m² 1/4lämmintä.

korsteeni

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 58
Vs: Varaajan jäähtyminen
« Vastaus #8 : 25.10.2021-09:18 »
vaihdoin 4m³ varaajaan alaosan tulpat > sähkövastuksiin. laitoin kaikki varaajan lähdöt kiinni, laskin kuumavesihanasta vielä jonkin aikaa jotta vielä jäähtyi ja muuttui alipaineiseksi niin vaihtaminen oli helpompi. kyllä siinä kuitenkin on nopeasti toimittava ja kaikki valmiina vieressä ja varaajan läpötila 30° tuntumassa
kyllä siinä kuitenkin vesi lentää hetkellisesti, ei siinä varsinaisesti painetta mutta pulpaus antaa aikamoisen syklin
yhdessä vastuksessa ei ollut kuin 3 kierteen verran jenkaa, se ei pitänyt kahdesta yrityksestä huolimatta. jätin sen pois kun kyse oli aurinkosähkön eri variaatioiden testaamisesta
kartiojenka kyllä pitää

aluksi suunnittelin että laitan imuvaunulla alipaineen mutta jäi se konsti kokeilematta kun vaihto onnistui muutoin

http://korsteeni.fi/talo/index.shtml