Vuosi on vierähtänyt edellisestä postauksesta. Alkuvuoden aikana tuli asennettua vähän uusia antureita järjestelmään ja homeassistant seuraamaan niitä. Lambdankin sain nyt näkymään HA:n kautta ja yllättävän hyvinhän tuo pysyi tuolla 6-8% haarukassa. 180 asteen kohdalla eli n. 15 minuuttia sytyttämisen jälkeen pääsi jo mitta-alueelle ja heilui siellä 6-8% välillä ja jonkun aikaa myös tuolla 5% alapuolella. Loppupuolella kohdissa 19:54 ja 20:30 jäännöshappi lähti nousemaan ja tämä johtui siitä, että 19:54 puut paloivat epätasaisesti kattilassa (etualalla oli vielä puuta ja taka-alalla hiillosta), jolloin puu esti pinon laskeutumisen ja samaan aikaan takana hiilloksen häivyttyä ilma pääsi virtaamaan ohi polttoaineen. En kuitenkaan kouhinut vaan annoin palaa itsekseen ja aika äkkiähän tuo romahti palaten taas sinne 5% tuntumaan. 20:30 taas oli jo pelkkä hiillos jäljellä ja pesän muotoilusta johtuen sivuilla oli vielä runsaasti hiillosta ja suutinkiven reiän päälle oli palanut aukko, josta ilmaa taas vuosi ohi palotapahtuman. Tässä vaiheessa sitten kouhaisin ja sammutin puhaltimen ja laitoin ilmat kiinni.
Tulipesän pohjaa en tämän ajon yhteydessä ollut putsannut moneen viikkoon, joten ala-primääri-ilmakanavat lienevät aika täynnä tuhkaa häiriten palotapahtumaa. Täytyy putsata seuravaa ajoa ennen ja seurata onko eroa.
Ei oikein vakuuttaisi, jos olisin lambda-kattilaa ostamassa, mutta ehkä hyöty tulee sitten eri puulajien välillä vaihdettaessa? Savukaasujen lämpötila ei kuitenkaan ehtinyt noilla happipitoisuuksilla vielä laskea, joten rahansäästömielessä (valmiina ostetun) lambdan lisäkustannukset eivät maksaisi ainakaan minun käytössäni itseään koskaan takaisin.
Itse kattila on sinänsä toiminut hyvin. Vähän vaivalloiseksi koen puhdistuksen (voisi olla helpompaakin erilaisilla ratkaisuilla), mutta eipä se taida sen kummempaa olla muillakaan tämän hintaluokan kattiloilla. Termovar on jumissa, kun antaa 60-asteista vettä kattilaan, sen takia kiertopumppu käy jaksottaisesti. Pitäisi käyttää auki.