No nyt on taas uusia kokemuksia, kun sain vähän parempaa puuta. Ostin kunnon koivuklapeja muutaman kuution ja johan alkoi tehoja löytymään ja päästään jo lähemmäksi valmistajan lupaamaa "n. 100kWh" latausta, tai oikeastaan jo ylikin, jos laskelmat pitää paikkaansa. Parhaimmillaan olen saanut varaajan lämpötilan nousemaan 53 astetta, mikä tarkoittaa n. 99kWh lämpömäärää näillä spekseillä (4186kJ/kgK*1600kg*53K/3600000s). Tähän jos lisätään vielä varaajasta samaan aikaan lämmitykseen mennyt lämpöenergia (lämpötilan lasku n. 3°C/h = n. 13kWh/2,5h), on todellinen lataus n. 112kWh, joka on jo ihan mukavasti, ei pysty täysiä pesällisiä polttamaan tällä kelillä (-5°C) ja tuolla varaajalla (1500l).
Tein tuossa kenttäkokeita ja seurasin miten kattilan savukaasun lämpötila käyttäytyy ja miten varaaja lähtee lämpenemään (liitteessä). Ala-akselilla siis minuutit, vasemmalla savukaasujen lämpötila ja oikealla varaajan ylälämpötila. Sytytin kattilan taas hiilien avulla, eli ajanhetkellä 0 savukaasuimuri on lähtenyt pyörimään ja pesä on täytetty saman tien täyteen asti (tai ei ihan täyteen, ehkä 90%). Kattilan nuohouksesta on n. 10 lämmityskertaa ja konvektioputkien savukaasujarruista on poistettu alimmat haitat.
18/188/52: Luukku kiinni
36/210/52: Latauspumppu oli lähtenyt päälle
141/214/90: Melkein hiilloksella
170/200/98: Hiillos
Eli tosiaan 20 minuutin kohdalla siellä on jo tuo 190 astetta savukaasuilla lämpöä. Aikavälillä 31-170 eli n. 140 minuutin ajan lämpö on yli 200 asteen ja tällöin kattilan varaus pääasiassa tapahtuu. Ajattelin tämän käyrän tänne jakaa, sillä se on ihan hyvä referenssikäyrä muihin saman mallin kattiloihin ja lisäksi pidän tässä samalla omaa kirjanpitoa kattilan toiminnasta. Täytyy tehdä samanlainen käyrä vielä, kun työnnän kattilan oikeasti täyteen niitä puita, niin tulee käyrä, jossa on otettu "kaikki irti".
Hyötysuhteeseen palatakseni, tällä paremmalla puulla näyttäisi hyötysuhde olevan 84%, eli melko lähellä jo aletaan olla valmistajan lupaamaa 90% hyötysuhdetta. Tämä siis laskettu Jäspin ohjeessa ilmoitetun 32kg latausmäärän mukaan, joka 4,15kWh/kg lämpöarvolla sisältäisi 133kWh energiaa ja jos varaajaan saatiin se 112kWh energiaa ladatuksi (sisältäen kattilan, mutta lämmittäähän sekin pannuhuonetta ja naapurihuoneita kellarissa. Ohjeessahan neuvotaan ne alkutulet tekemään 6kg panoksella, eli kokonaispuumäärä on 38kg, mikä lie sitten varaajaan saadun energian määrä. Täytyy hakea pari kalavaakaa tokmannilta, että saa mitattua noiden puiden painon tarkalleen, saa sitten tarkempia laskelmia. Nuo koivuklapitkin kun on niitä 33-senttisiä, niin sekin saattaa vaikuttaa vielä täytösasteeseen.
Täytyy nyt ne haitat hitsata takaisin noihin jarruihin ja tehdä nuo käyrät nuohouksen jälkeen ilman viimeisiä haittoja ja niiden kanssa.
Tuolle lämpöreleelle tein ohituskytkimen, niin ei tarvitse tökkiä johtoa suoraan puhaltimelle, kun se rele kuitenkin laukeaa, kun yrittää sen varaajan saada sinne yli 90-asteeseen. Nytkin meni 101-asteiseksi, kun vielä vähän hakee tuo puiden määrä tällä koivulla. Pienen varaajan ongelma...
Holvaamisen kanssa en ole huomannut kummempia ongelmia, tuon tämänpäiväisenkin lämmityksen (käyrä) ajan luukku oli tarkoituksella koko ajan kiinni, vaikka se varmaan vähän kasaa jätti sinne varastopesän perälle. En ole katsonut, miten päin puita laitan pesään, eli ei tarvitse olla kuoripuoli alaspäin, kuten täälläkin on väitetty, TOSIN en ole oikein kunnon havupuita polttanutkaan, voihan se olla, että niillä ongelmia ilmene. Otin myös ne terästangot irti toissa päivänä, enkä ole huomannut eroa kattilan käyttäytymisessä.
Noh, tulipahan taas runoiltua