Econaturesta tulee sen verran negatiivinen kuva tätä palstaa lukiessa, että pakko on kirjoittaa nyt positiivinen käyttäjäpalaute kyseistä kattilaa koskien!
Eli kolme viikkoa on nyt lämmitetty kyseisellä kattilalla ja en kyllä pysty moittimaan kattilan toimintaa.
Savukaasujen lämpötilaPaljon keskustelua löytyi savukaasujen lämpötilasta, jota itsekin alkuun ihmettelin. Ensimmäisten polttojen aikana savukaasut jäivät 135°C korville, jonka vuoksi päätin suorilta ottaa konvektioelementeistä alimmat haitat pois. Tämä on nyt kuitenkin osoittautunut ehkä vähän turhaksi, kun lämpötila on ollut siellä 200°C tuntumassa melko tasaisesti koko panoksen polton ajan. Syy oli luultavasti liian lyhyt klapi (33cm), jota käyttäessä paloaukon päät tai toinen pää jäi "tyhjäksi" ja joista paloilmaa pääsi vuotamaan ohi viilentäen palotapahtumaa. Koska liiteri on täynnä tuota lyhyempää klapia, kokeilin laittaa klapit varastopesän takaosaan ja pesän etuosaan klapeja poikittain estämään ohivuotoa ja näin se tuntuu toimivan ilman ongelmia. Paloilmasäätimet ovat tehdasasennoissaan ja käytetty puu on pääasiassa kuusta suoraan liiteristä. Tällöin siis savukaasut 200°C tuntumassa ja palotapahtuma kestää sen 2-3h, kuten ohjekirjassakin lukee. Myös savukaasuimurin puhallinpyörä ja konvektiosiivet ovat vaalean ruskean värisiä, mikä viittaa puhtaaseen palotapahtumaan.
Toki pitää olla myös
perusasiat kunnossa, eli kattilan pitää saada paloilmaa, savukaasupuhaltimen pitää pyöriä oikein päin ja hormissa on oltava riittävästi vetoa/pinta-alaa.
HolvausTästä oli etukäteen tietoa, että kattila on herkkä holvaamaan ja huomasin tosiaan saman, kun käytin tuota 33cm klapia niin, että varastopesän pohja ei ollu täynnä polttoainetta (puuta). Tällöin se ohivuoto tietenkin lisääntyy ja savukaasut viilenee. Syy ainakaan tässä tapauksessa ei kuitenkaan ollut kattilassa, vaan käytetyssä polttopuussa. Kattila vaikuttaa holvaavan hieman myös tällä toisella tavalla käytettynä (33cm klapi perällä pitkittäin ja edessä poikittain). Sen huomaa, kun avaa varastopesän palotapahtuman ollessa loppupuolella. Tällöin varastopesässä on luukun alalaitaan asti ulottuva iso "hiilloskasa", jonka pystyy romauttamaan. Sen jälkeen kuulee, miten paloilman virtausnopeus kasvaa. En näe tätä kuitenkaan ongelmana, sillä savukaasujen lämpötila tuossakin tilanteessa on luokkaa 180°C, eli kattila kyllä antaa silloinkin lämpöä ja hiillos romahtaa lopulta myös itsekseen.
Holvaus ei myöskään ainakaan minun tapauksessani ole tapahtunut niin, että puiden päät jäisi palamatta (jolloin se ei ole edes holvausta), vaan nimenomaan puu on palanut panoksen alaosasta ja loppupanos on holvannut panoksen reunoiltaan.
Löytyi myös kommenttia, että kattila on ronkeli puulajin suhteen ja että havupuu on erityisen paha holvaamaan, mutta itse olen nyt lähinnä polttanut kuusta ja tosiaan kattila toimii kyllä ihan halutunlaisesti, eli varaaja lämpenee ja savukaasujen lämpötila on riittävä. En ole huomannut myöskään, että sillä olisi merkitystä, miten päin puun pesään laittaa, vaikka ohjekirja ohjeistaakin laittamaan puun kuoripuoli ylöspäin.
Mielenkiinnolla odotan, miten kattila toimii, kun pääsee käyttämään
polttoainetta, jolla kattila on suunniteltu käytettäväksi.
PikeentyminenTästä oli myös ennakkoon tietoa, että ainakin konvektioputkien jarrut alkaisivat jumittaa putkissa. 3vk on kuitenkin liian lyhyt aika tämän kommentointiin. Tällä hetkellä putket kuitenkin näyttävät vain tuhkaisilta, ei pikeentyneiltä (mikä viittaisi huonoon palotapahtumaan). Palopesässä pikeä on seinämät täynnä, mutta siitä ei liene haittaa.
SavuttaminenYksi huono puoli kattilassa on se savuttaminen, kun varastopesän luukun avaa. En tiedä käytänkö kattilaa väärin, mutta sytytyspanoksen polton jälkeen varsinaista täyttöä tehdessä savuja kyllä pukkaa melko runsaasti pannuhuoneeseen, ennenkö saa niin paljon puita hiilloksen päälle, että ne estää savun virtaamisen ulos päin. Savua tulee sitä vähemmän, mitä vähemmän pesässä on palavaa hiillosta, mutta sitä huonommin varsinainen panos myös syttyy. Ajattelin tehdä luukun yläpuolella huuvan, jonka liittäisin pellin kanssa konvektio-osan huoltoluukun kanteen, jolloin savukaasuimuri imisi savua sitä kautta piippuun.
Puhaltimen ohjausTuo imurin sammuttavan termostaatin tarkoitus on jäänyt myös hieman epäselväksi, miksi se ylipäätään on olemassa ja miksi se on säädettävä? Kuitenkin kattilassa on 98 asteessa lämpörele, joka sammuttaa imurin estääkseen kattilan kiehumisen. Olen joutunut ohittamaan ohjauksen vetämällä suoran piuhan puhaltimelle, kun ohjaustermostaatti sammutti puhaltimen jo silloin, kun varaaja oli 80-asteinen ja näin ollen jäi varaajan kapasiteettia runsaasti käyttämättä. Termovar on säädetty suurimmalle tuotolle, eli pitäisi saada kyllä riittävän viileää vettä. Tämä ongelma liittyy kuitenkin enemmän liian pieneen varaajaan (tai kyllähän tuolla pärjää, mutta saisi olla isompikin. Nyt 1500l).
SytyttäminenSytyttämisen kanssa oli alussa haasteita, mutta nyt olen sytyttänyt kattilan heittämällä varastopesän pohjalle sikin sokin ohuita keppejä varastopesän täyttöluukun alalaitaan asti, siihen päälle vähän tuohta ja vanhan öljysäiliön tyhjennyksestä jäi öljyimeytettyä kutterinlastua, joka palaa aika iloisesti, kun kourallisen ripottelee keppien päälle
Mutta en ole ihan niin hienosti saanut syttymään, kun tuossa Jäspin videossa. Ehkä kuivemmalla puulla syttyisi herkemmin.
KäyttöKattilan peruslämmittämiseen on nyt mennyt "aktiivista" aikaa 15-20min päivässä, sisältäen polttopuiden haun liiteristä ja muut käyttötoimenpiteet. Toki tässä alussa on tullut rampattua vähän väliä tarkkailemassa kattilaa, mutta tavoite on päästä tuohon 15 minuuttiin, kunhan käyttö vakiintuu. Toki tässä pitää huomioida myös ajoittainen nuohoustarve, polttopuiden teko jne. Nyt on riittänyt yksi pesällinen päivässä, kun pakkasta on ollut 10-15 astetta. Kovalla pakkasella tuo varaaja jää turhan pieneksi.
Käytetty kokoonpano-Econature
-Termovar 72°C termostaatilla
-Varaaja 1500l
-Lämmitettävä pinta-ala n. 80m² + pannuhuone, rakennus vm. 1962
VianhakuTässä nyt vielä kootusti näitä mahdollisia syitä, jos savukaasujen lämpötila ei nouse riittävän korkealle
1. savukaasuimuri pyörii väärin päin
2. korvausilma ei riitä kattilahuoneessa
3. hormi liian pieni (liikaa vastapainetta)
4. Hormi vetää liikaa (puhaltimen kuorma kevenee ja paloilmaa virtaa enemmän sisään)
5. liian lyhyt polttopuu (primääri-ilmaa "vuotaa" varsinaisen primääripalotapahtuman ohi paloaukon reunoilta tai reunalta)
6. puu liian kosteaa
Loppukaneetti+Kattila toimii valmistajan lupausten mukaisesti
+Lämmittäminen helppoa; varastopesän täytön jälkeen kattila hoitaa homman loppuun itsenäisesti
+Käyttöönotto oli suhteellisen helppoa, kun löytyi oikea tapa pesän täyttöön
+Valmistaja vastannut aktiivisesti kysymyksiin
-Savuttaminen
-Varastopesän luukun kätisyyttä ei pysty muuttamaan suoraan
-Ohjekirja ei riittävän seikkaperäinen esimerkiksi näiden mainitsemieni havaintojen suhteen
-Mukana tullut konvektioputkien putsausharjan varsi on hanurista, kun heiluu ja väpättää, kun yrittää työntää putkiin. Hankalakäyttöinen. Täytyy katsella, jos löytyisi parempi vaihtoehto, yläpuolella oleva tila rajoittaa.
Kirjoitan tämän siksi, että itsekin foorumin kommenttien perusteella aloin miettimään muiden kattiloiden ostamista, mutta onneksi päädyin kuitenkin tähän. Kattila kun toimii odotusten mukaisesti ja annan aika paljon painoarvoa varaosien saatavuudelle, jonka uskon Jäspin kanssa olevan varmimmassa päässä (verrattuna esim. eurooppalaisiin kattiloihin). Ja mukava tukea suomalaista työtä. Näyttää siltä, että foorumilla mainitut ongelmat ovat olleet käyttäjäperäisiä