Tervehdys arvoisat Puulämmittäjät,
Uusi tuleva puulämmittäjä uudeltamaalta ilmoittautuu joukkoon. Pidemmän aikaa olen käynyt lukemassa mielenkiintoisia juttujanne täällä ja myös hieman hahmotellut tulevaa lämmitysjärjestelmää teidän kokemusten / kommenttien tuella. Nyt sitten päätin ottaa itsekin osaa ja hieman kirjoittaa omasta projektista.
Kokemusta on muutaman vuoden ajalta edellisessä talossa olleesta Jäspin yhdistelmäkattilan ja 2000l varaajan lämmittämisestä ja sen perusteella tullut tulokseen että järjestelmän koko tarvitsee olla riittävän iso jotta lämmitysväliä voisi hieman harventaa. Tällä hetkellä painotus on sanalla tuleva puulämmittäjä, koska kyseessä on vanha rintamamiestalo jota laajennetaan ja peruskorjataan samalla vanha osa. Laajennusosan kellariin on tulossa pannuhuone ja pienehkö erillinen puuvarasto.
Lämmitysjärjestelmä on pannun osalta lukittu Orligno 200 60kw malliksi, koska pannu tuli viimeviikolla Kotly:ltä tarvikkeineen. Lambda säädetyn pannun keskusteluja seurailin ja sellaista pohdinkin, mutta päädyin sitten tavanomaisempaan ratkaisuun ajatuksella että ehkä yksinkertaisempi pannu on mahdollisesti pitkäikäisempi?
Lämmityksen jako hoidetaan vesikiertoisella lattialämmityksellä. Kesäajan lämmitys on tarkoitus hoitaa aurinkokeräimillä ja se on tässä hieman päänvaivaa tuottanutkin. Varaajaksi on tarkoitus laittaa 4m3 kokoluokan pönttö. Tuon kokoisen varaajan lämmitys aurinkokeräimillä on haasteellista, joten tarve pienemmälle työsäiliölle on ilmeinen. Työsäiliön osalta on pohdituttanut se että miten koko järjestelmän saa toimimaan järkevästi, ja hankkiakko Akvan solar plus mallin säiliö tai perusmallin säiliö muutamalla lisäyhteellä ja hoitaa lämmönvaihtimella lämmönsiirto keräimiltä säiliöön? Jotain keskustelua täälläkin aiheesta on ollut. Pohdintoja ja keskustelua näissä aiheissa olisi varmasti useampaankin erilliseen aiheeseen.