Alavastuksia 3 x 9 kW, joista tosin yksi on ollut toimimaton (viallinen). Pakkasella alamittari laski jo aamupäivällä lukemaan 25...40 C ja lämmitin pesällisen tai hiukan enemmän. Talvella säädin termarin 70 C paikkeille, nyt on 60 C.
Koska yksi vastus on rikki, käy ehkä niin että varaaja ei ehdi lämmetä kunnolla yösähkön aikana. Näkyykö sähkönkulutuksesta onko vastukset päällä koko yösähköajan vai sammuvatko jo ennen aamua? Tämä tosin riippuu pakkasen määrästä.
Puullahan varaaja usein lämmitetään jonnekin 90 asteeseen. Pakkasilla alavastusten termari voisi olla isommallakin kuin 70. Mutta lämpöhäviöiden vuoksi termaria voi halutessa säätää sen mukaan paljonko on pakkasta ja paljonko aikoo puilla lämmittää. Oliko yläosassa lämpömittaria josta näkisi paljonko yläosan lämpötila on silloin kun vastukset sammuu? Lämpö nousee ylöspäin joten ylhäällä vesi voi jopa kiehua kun alhaalla on vielä paljon vähemmän lämpöä. Vesi ei saa kiehua.
Varaaja kannattaisi olla hyvin eristetty niin lämpö ei karkaa ja pannuhuone ei lämpene ”liikaa”. Jonkin verran lämpöä saa karata jottei pannuhuone mene liian kylmäksi. Mutta taas jos ajattelee kesäaikaa niin yhtään ei lämpöä tarvita pannuhuoneen lämmittämiseen joten varaajan eristys saa olla hyvä. Laittaa talvea varten vaikka yhden patterin pannariin jos ei lämpö muuten riitä.
Osa on sitä mieltä että kyllähän se pannarin lämpö leviää osin naapurihuoneisiin. Niin varmasti tekeekin. Mutta kun lämpö nousee ylöspäin niin suurin osa lämmöstä taitaa karata vintille. Ja sitä enemmän karkaa mitä suurempi on pannarin ja vintin välinen lämpötilaero.
Riittääkö tuo 60 tappamaan legionellaa? Mikä on varaajan yläosan lämpötila tuolloin?