Minulle sattui sähkötapaturma joulukuussa. Olin matkoilla joulukuussa ja laitoin vuosien jälkeen sähköpatterit päälle. Sattui aivan helkkaristi lompakkoon ja koko suun ympäristö kramppasi huulien kiristyessä viivaksi.
Sähkönsiirron tilanne on asiakkaiden kannalta täysin kestämätön. Tulevaisuus näyttää vielä synkemmältä. Katainen tai puoluetoimisto ei ole valmis kuittaamaan laskunlähettäjän nimenvaihdoksesta minulle syntynyttä yli 1000 euron vuotuista lisäkulua (kaksi kulutuspaikkaa).
Periaatteessa paras siirtoverkkojen hallintamalli on osuuskunta, kun päättäjät ja maksajat ovat samoja henkilöitä. Hyvänä kakkosena on yhteiskunnallinen omistus. Yhteiskunnallisen omistuksen ongelmana on se että poliitikot eivät malta pitää näppejään irti hunajapurkista. Kunnalliset energiayhtiöt, vesilaitokset yms. alkavat tulouttaa ”voittoja” ja näin päästään piiloverotukseen.
Minä mietin miten sähkönsiirron onneton tilanne voitaisiin purkaa. Energiamarkkinavirastosta ei siihen ole. Sijoittajat myyvät verkkoliiketoimintaa toisilleen muutaman kierroksen tuplautuvin myyntihinnoin ja näin verkkoon on investoitu myös tuplasti. Tietenkin tuottovaatimus myös kohoaa samalla. Yhdysvalloissa purettiin Standard oil ja Bell system antitrust säännöksillä. Suomessakin kartellit ovat lainvastaisia. Tosin yhtiöiden purkaminen ei suomessa auta tilannetta, koska ison mulkun tilalla monta pikkunilkkiä, ei ole yhtään parempi vaihtoehto. Eli rakenteita pitää muuttaa. Poliitikkojen virhe on niin megalomaaninen, ettei sen korjaaminen onnistu ilman päällekkäistä infrastruktuuria ja kuluja, mutta nykytilanne ja sen jatkaminen on vielä kalliimpaa.
Ensimmäinen erikoinen tilanne on se että kuluttajilta vaaditaan ja on vaadittu liittymismaksua liittymän perustamiseen. Tilanne on melko lailla sama jos ostaisit avaimet käteen omakotitalon, mutta et voi saada itsellesi omakotitaloa. Vaan asumisliittymän, jota et omista ja jonka talkkarin hommat hoitaa liittymän rakentanut taho täysin mielivaltaisella laskutuksella ilman kilpailutusmahdollisuutta. Tuo ei menisi läpi, ja onko se edes kilpailulain mukaista ?
Tosiasiallisesti kuluttajat ovat maksaneet siirtoverkon ensimmäiseen sähkönsiirto alakeskus pömpeliin asti. Näiden johtojen omistus pitäisi siirtää kuluttajille tai vaihtoehtoisesti siirtoyhtiön kuuluisi palauttaa liittymän perustamismaksut. Jokaisella kuluttajalla ei ole erikseen omaa johtoa alakeskukseen vaan ne haarautuvat alemmalla tasolla naapurien välillä. Tähän kohtaan tarvitaan voittoa tavoittelemattomia osuuskuntia ja osuuskuntien peruskirjassa pitää ehdottomasti kieltää yhtiöittäminen. Alakeskuksesta lähteviä johtoja hallinnoi osuuskunta.
Osuuskunta voi ostaa talkkaripalvelut kilpailuttamalla toimijat aivan samoin kuin sähkönsiirtoyhtiöt. Osuuskunta voi myös tuoda alakeskuksen viereen sähköntuottamiseksi energia kontin (Afrikassa ja Intiassa näitä käytetään), vetää johdon valtakunnan runkoverkkoon, ostaa siirtopalvelu sähkönsiirtoyhtiöltä, vetää piuhan energiayhtiöön pitkällä sopimuksella ehkä jopa yhteistyössä sähköyhtiön kanssa, tehdä jonkun osakkaan maille varsinainen energiantuotantolaitos tai ostaa sähkö joltain osakkaalta joka tekee sähköä jonkun sortin tuotantolaitoksella. Varmaan edellä mainittujen keinojen yhdistelmä on oikea ratkaisu.
Suurin ongelma on säätövoima. Osassa sähkönhankinta tapoja säätövoima probleemi voidaan siirtää johtoa pitkin pois osuuskunnalta. Ongelma ratkennee osuuskuntien välisillä siirtojohdoilla, kulutuslaitteiden kauko-ohjauksella ja ääritapauksessa ilmaa lämmittämällä sähkönjakopisteen yläpuolella. Sähköä voi tulla liikaa jos ja kun aurinkopaneelit yleistyvät.
Huoltovarmuus ei varmasti ole nykyisin vaadittua 99,99999% tasoa, mutta siitä pitää tinkiä ja mielellään tingitäänkin, kun vaihtoehtoinen todellisuus on jo täällä. Alun pitäen lankapuhelimilla oli hätäpuheluiden vuoksi joku tällainen vaatimus, mutta nyt ihmiset ovat siirtyneet matkapuhelimiin jotka ovat tässä suhteessa todella huonoja. Ihmiset ostavat Toyotoita vaikka Rolls royce tulee korjaamaan hyytyneen auton tietyssä tuntimäärässä missä päin tahansa maailmaa. Bahco tekee hyviä työkaluja, mutta kansa käyttää Motonetin kiinalaisia jakoavaimia. Kaikkeen tähän on syynsä.