No on tuota kokoa talolla, ei se ihmekään jos 18 kw talvella ei riittänyt. Itse vm -49 140 neliön rintsikassa laskeskelin noin 10 kw tehontarvetta kovilla pakkasilla.
Pähkäilin vähän tuota varaajajuttua. Sinänsä se on fiksusti rakennettu muttei puulämmitystä varten vaan pelletille/öljylle jolloin hysteressi (= vaihteluväli missä lämpötilassa kattila lähtee päälle ja missä sammuu) saadaan nopeasti aikaan kun kattilan yläosaa vain lämmitetään - kertoohan mainoskin että sillä lämmitetään vain yläosa. Sama vaikutus kun auringolla järveen, pintalämpötila nousee mutta pohjalla on kylmää. VILP/MLP kierrukan ei tarvitse pitää koko varaajaa lämpimänä ja voivat toimia puolivälissä optimaallisemmalla hyötysuhteella, yläpuolella voi pitää yhtä sähkövastusta joka lämmittää käyttöveden. Sitten tuo aurinkolämpökierrukka on alimpana, yleensä kun aurinko lämmittää ei lämmintä käyttövettä tarvita ja silloin se lämmittää koko varaajaa - suurempi reservi.
1 Jos liität aurinkokierrukan kattilalle lähtevään putkeen ottaa se varaajan yläpäästä lämmitä vettä jonka hukkaa aurinkokierrukassa ennen kattilalle menoa.
2 jos laitat sen kattilalta tulevaan putkeen lähtee kattilalle joka tapauksessa kuumaa vettä varaajan yläpäästä
3 jos laitat suoraan putket aurinkokierrukalle ja lämmität koko varaajan sen kautta. Tässä tosin häviää varaajan kerrostuneisuus (niiden kuvassakin on kerrostuminen kuvattu hyvin eri väreillä) kun koko vesimäärä lämpenee tasaisesti. Kun varaajassa on 60c pohjalla lähtee myös 60c vesi kattilalle. Toinen asia onko aurinkokierrukka tehty tarpeeksi suuripinta-alaiseksi eli ehtii hukata 15kw tehoa veteen? Alussa varmaan hyvin jos varaajan pohjalla on 30c mutta lämmetessä? Varaajaa alapäästä lämmittäessä koko vesimäärä lämpenee (vertaa kattila liedellä). Toisaalta noilla neliöillä mitä asunnossasi on kaikki lämpö menee käyttöön samantien. Karkea arvaus nyt nollakelilläkin noin 6 kw (kun itellä noin 3 kw)
4 kuten Eko jo kertoi, pitempi putki, silloin varaajassa vesi kiertää ja niin kauan kun varaajassa on viileää vettä pohjalla sitä saa
käyttöön kamiinalle. Ehkä sisäputki reikään jonka alapää on sivusta halkaistu ja se pohjalle asti (tai sitten linjaan osuu joku sähkövastus tai kierrukka edessä ettei mene pohjalle). Tosin pienempi putki kuristaa vähän joten riittääkö siinä tarpeeksi vettä virtaamaan?
Kysyisin suoraan Termaksilta mikä onnistuu parhaiten, sieltä löytyy varaajan suunnittelijat joilla on nämä asiat hanskassa
vähän OT - mikäli polttopuut saat hyötyliikunnan hinnalla ja intoa riittää niin talvisajan sähkönkulutuksen hinnalla kuolettanet parissa vuodessa suuremman varaajan ja kattilankin. Onkos tuo kamiina sillein avarassa tilassa että 5 kw säteilytehokin haihtuu hyvin huoneeseen eikä tule tukalat oltavat vaikka pitempään lämmittää?