Tulipesän koko on suunnilleen 40x36x52 (k x l x s) ja arina noin 25x18, mitat cm. Tulipesä on siis todella suuri ja arina vain noin neljännes koko pohjan pinta-alasta.
En ole edes uskaltanut kokeilla, mitä tapahtuisi, jos koko pesän panostaisi täyteen. Nyt olen vain lisännyt pari kolme isompaa puuta kerrallaan. Jos hiillos on koko pohjan alalla ja siihen heittelee enemmän pikkuklapeja, on savutus vielä pahempaa. Ilmeisesti niistä kaasuuntuu kerralla niin paljon tavaraa, että toisioilma ei riitä alkuunkaan.
Kiukaassa ei mielestäni ole ollenkaan toisioilmalle ottoja lukuunottamatta luukun reunoista falskaavaa ilmaa. Tyypillisiä savukanaviakaan siinä ei ole. Rakenne on toteutettu siten, että palotilat on yhtä isoa laatikkoa, jonka sisälle on hitsattu yksi levy tulipesän katon lisäksi pidentämään savukaasujen kiertoa. Tulipesästä kaasut poistuu pesä takaosasta noin 5cm suuruisesta koko tulipesän levyisestä raosta. Siltä ne kääntyy kiukaan etuosaan, jossa on ehkä noin 10cm samanlainen rako, josta savukaasut jatkavat 180 asteen käännöksen jälkeen taas kiukaan takaosaan, jossa sitten kiukaan päällä sijaitsee hormiyhde. Hormiyhteen etupuolella on tarkistusluukku, josta näkyy tuo levyn reuna, jossa savukaasut tekevät sen 180 asteen käännöksen. Siitä siis pääsee putsaamaan noi kaksi tulipesän päällä olevaa kerrosta.
Kokeilin äsken laittaa pari prikkaa sinne tarkistusluukun väliin, että saisi sieltä lisää ilmaa palokanavaan. Katsotaan, miten se vaikuttaa seuraavalla kerralla palamiseen.
Jos haluan tehdä jonkin muokkauksen kiukaaseen, niin mihin kohtaan toisioilma olisi parasta johtaa? Olenko aivan metsässä, jos luulen parhaan paikan olevan se ensimmäinen rako palotilan takareunassa, josta ne palokaasut lähtee kanavistoon? Siinä kaasujen virtausnopeus kasvaa ja ilman luulisi sekoittuvan hyvin palokaasuihin. Kunnvirtausnopeus kasvaa, siihen muodostuu alipaine, niinkuin kaasarissa. Tähän kohtaan tekemällä syötön virtaus imisi tehokkaasti ilmaa virtauksen sekaan. Tässä ekassa raossa palokaasut eivät ole ehtineet luovuttaa lämpöäkään, eli ovat kaikkein kuumimmillaan.