Kummallako kattilalla olet tullut mainitsemaasi toteamukseen ?
Mikä on ollut puun kosteuspitoisuus, jossa energiaa siirtyy paremmin kattilasta varaajaan?
Vastaus tuohon, että molemmilla. Arimaxin 240 yläpalokattilan 80-luvun käyttöojeet opastivat sytyttämään näin:
"kuivia syttyjä (esim. tuohia ja pieneksi pilkottuja puita.) laitetaan riittävä kerros arinalle. Polttoaineen kosteus vaikuttaa huomattavasti syttyjen määrään. Puita poltettaessa sytyt voidaan laittaa myös polttoainekerroksen väliin täyttöluukun alareunan tasolle. Puut lastataan täyttöluukun puoliväliin, jolloin yläosaan jää sopiva palotila." Tätä ohjetta noudattaen ystävällinen naapurini kyseli mm. "poltatko mahdollisesti jotain et..... vä........ä", kun katseli savunmuodostusta. Savutukseen auttoi se, että laitoin sytyt, eli roskapussin päällimmäiseksi ja siihen tuli.
Arimaxin ajanjaksoon mahtui sekä kuivia, että markiä puita, kumisaappaita ym tarpeettomaksi käynyttä tavaraa.
Atmoksen kanssa "taistellut" vasta kolmisen vuotta. Senkin ohjessa on sanottu, että puiden on oltava kuivia, mutta tuoreetkin puut palavat iloisesti jytisten ja mielestäni antavat lämpöäkin enemmin.
Puissa oleva "tärpätti" kiihdyttää paloa ja vesi hidastaa sitä. Johonkin se vesi sieltä häviää, jos se menee lämmönvaihtimen kautta ulos, niin silloin se luovuttaa osan lämmöstään sinne, eikä se energia joka höyrystää veden ole mennyt hukkaan.
Kosteusprosentteja en ole laskenut. Puut teen itse metsästä ja tiedän, mikä pino on tuore ja mikä ei. Joskus olen myös polttanut vastakaadettua, niin silti hyvin palaa.
Pitänee varata nyt pari testipesällistä kuivaa ja kevväämmällä kokeilla vuoropäivinä tuoreen kanssa.