Liityin itsekin foorumille, kun löytyi kiinnostava keskustelu. Ostin oman Veda 35 -kattilan muistaakseni vuonna 2012 ja se otettiin käyttöön varsinaisesti 2013. Ongelmia oli valtavasti, enkä juurikaan löytänyt tietoa aiheesta. Valmistajasta ei ollut mitään apua. Lähettivät ne savukaasujarrut postissa (itse jouduin maksamaan kulut) ja apu oli siinä. "Muilla ei ole ollut mitään ongelmia".
Naapureita ei ole lähellä ja lämmitettävää alaa on 170m2 (uudessa) talossa ja 60m2 tallissa (5m korkea, ja iso huonosti eristetty ovi). Varaaja 1800L Jäspi, joka on liian pieni mielestäni. Pannuhuoneeseen ei kuitenkaan mahdu isompaa.
Nyt emännän muutettua sisään on käyttövesi vuoden verran lämmitetty erillisellä sähkövaraajalla, koska suihkuun pitää päästä milloin vain.
Varaajan latausta ohjaa Laddomat, johon vaihdettiin 72-asteisen termostaatin tilalle 78-asteinen (kuumin, mitä löytyi silloin), jotta kattila pysyisi puhtaampana. Savukaasuanturi oli alunperin 200-asteinen ja niitä hajosi useampia, kunnes ostin 500-asteisen, joka on kestänyt.
Puuta menee arviolta 10 pinokuutiota tänä talvena (asutaan siis täällä etelässä, Sipoossa) ja uunissa poltetaan rakennuspuusta risujen kautta isoihin halkoihin. Omaa metsää kun ei ole juurikaan, on poltettava sitä, mitä sattuu saamaan.
Varaaja lämpenee 30->90 asteeseen yleensä kolmella pesällä, joka tuntuu mielestäni aika kovalta kulutukselta. Pikkupakkasilla lämmitetään joka toinen päivä ja kovilla joka päivä.
Savunmuodostus oli ensimmäisen talven aivan valtavaa, enkä ymmärtänyt sen johtuvan ilman puutteesta. Ajattelin, että puhallin työntää kyllä riittävästi ilmaa. Ihmettelimme lopputalvesta 2013-2014, miksi ei enää syty millään ja laitoimme piipun nuohousluukkuun paperia, josko auttausi syttymiseen. Tällöin syttyi nokipalo (koko kiven tiilipiippu), jonka saimme pidettyä maltillisena ja piippu ei vaurioitunut juurikaan. Muutamia halkeamia pintaan tuli, mutta niistä ei ole ollut ongelmia myöhemmin (nuohooja käynyt kolmesti tuon jälkeen). Onneksi ei ollut kattilassa tulia!
Nettivinkin perusteella sain ilmaläpän vastapainoa säätämällä pahimmat ongelmat taltutettua, ja kattila on toiminut jotenkuten 2014 ->. Arina oli aivan solmussa kesällä 2016 ja moukaroin sen suurin piirtein suoraksi + hitsasin arinan pohjaan vahvikkeita.
Arinakiviä on mennyt 2 kpl / vuosi, ja nyt on menossa omavalmiste, jonka tein alkuperäisen mallin mukaan.
Savutusta on edelleen vähintään riittävästi varsinkin alkuvaiheessa ja sisään tahtoo tulla ennen kaikkea iv-koneen kautta, kun käry laskeutuu matalapaineella takapihalle iv-koneen ilmanottoaukon lähelle.
Toisinaan savutusta ei juurikaan esiinny. Esimerkiksi luukku raollaan ilman puhallinta ei savuta juurikaan, vaikka olisi kierto päällä. Puhallin ja Laddomat kuitenkin ovat saman savukaasuanturin takana, joten näin ei voi toimia pitkään, sillä kattila alkaa nopeasti kiehua.
Tästä keskusteluketjusta johtuen viimeinkin innostuin kokeilemaan niitä 2014 ostettuja tehtaan savukaasujarruja. Näppituntuma kuitenkin on, että niistä on sellaisenaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Kattila yskii takaisinpäin joka kerta kuin lisään puita. Ennen näin ei käynyt kuin kylmänä satunnaisesti. Lisäksi käännettäessä kierto päälle savutus jatkuu pidempään.
Lämmityskertoja takana vasta kolme niiden kanssa eli täytyy vielä malttaa kokeilla pidempään.
Tämän ketjun perusteella muutin myös puhaltimen säädön ruuvisäätöiseksi eli säädin vastapainon minimiin ja säädän läppää puhaltimeen lisäämälläni säätöpultilla. Se on hieman auttanut läpän lepatukseen ja siten rauhoittanut palotapahtumaa.
Samoin olen kokeillut tuhkalla tiivistämistä ja siitäkin on hieman apua. Nuohouksen jälkeen kun savuttaa aina eniten. Nuohouksen teen kolmen lämmityskerran välein ja tuubien putsauksen kuuden kerran välein. Tuhkaa kertyy kolmessa kerrassa jo sen verren paljon, että olen katsonut tyhjennyksen viisaaksi. Tuubeille riittää kevyt putsaus.
Seuraavaksi ajattelin kokeilla niitä irtonaisia lattarautoja tuonne arinan ja kannakkeiden väliin estämään tuhkan tippumista. Lisäksi voisi kokeilla muuttaa ne jarrut jupekoon ohjeiden mukaiseksi.
Kovasti kyllä kiinnostaisi tuo arinamuutos. Se tosin jäisi kesälle. Kaikki lisäohjeet ja kuvat siihen liittyen kiinnostaa. Minun kattilan alareuna ei ole koskaan ollut noin puhdas kuin jupekoon kuvissa, vaan siihen tahtoo kertyä pikeä (tosin enää ei häiritsevässä määrin).
Jupekoo: Ilmeisesti siis arinakiviä on sinulla edelleen vain yksi ja se on jotakuinkin samankokoinen kuin alunperin, mutta paksumpi ja varustettu rei´illä? Sillä ilmeisesti ei ole mitään tiivistystä missään? Mistä noita ohuita tulitiiliä saa? Ainakaan täällä ei ole paikallisissa rautakaupoissa.