Kirjoittaja Aihe: Halkomakoneen muutokset/viritykset  (Luettu 12944 kertaa)

varikonniemi

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 591
Halkomakoneen muutokset/viritykset
« : 18.11.2016-16:01 »
En löytänyt tästä aiheesta ketjua joten ajattelin että voisi olla hyvä koota minkälaisia muutoksia ootte keksineet toteuttaa tai löytäneet netin syövereistä. Vakionahan useat (useimmat?) halkomakoneet ovat aika onnettomia, taitaa joku turvamääräys sanoa että molemmat kädet pitää olla ohjausvivuilla käytön aikana.

Jos koneen rakenne sen sallii niin useimmat varmaan päätyvät johonkin ratkaisuun joka vapauttaa toisen käden pitelemään halottavaa puuta. Tämä "stage 1" viritys on yleensä helppo toteuttaa, glans powerin 3kw pystymalliin tarvitsi ainoastaan sitoa yksi rautalankalenkki. Tämän lisäksi poistin toisen ohjurin/käyttövivun jolloin voi halkoa paljon paksumpia puita, ja puut saa paljon kätevämmin syötettyä sivusta.


Tämä muutos teki vakiona liki käyttökelvottoman hitaasta ja vaikeakäyttöisestä koneesta toimivan. Kuitenkin ajan mittaan alkoi tuntumaan siltä kuin taistelisi toinen käsi selän taakse sidottuna. Varsinkin kun puun koko kasvaa niin isoksi ettei kämmenote sivusta enää toimi. Puun yläreunasta pitely ei ole täysin turvallista koska siinä on aina mahdollisuus että sormet voi jäädä väliin.

Seuraava vaihe onkin sitten "stage 2" viritys, eli toisenkin käden vapauttaminen töihin. Tämänkin toteutus on varsin helppoa ainakin useimmassa pystymallisessa halkomakoneessa: toisesta käyttövivusta naru maahan, narun alapäässä lenkki jalalle.

Täysin toinen asia onkin sitten miten helposti semmoisen ratkaisun saa toimimaan moitteettomasti. Minun ratkaisu oli laittaa ketju ja alapäähän lattaraudasta taivutettu lenkki. Se ei koskaan toiminut hyvin, ongelmana oli että piti aina katsoa missä se lenkki on ja asettaa jalka siihen. Toinen ongelma oli että aina piti seistä täsmälleen samassa kohdassa ja painaa täsmälleen samaan suuntaan että tuntuma&liikerata olisi sama ja lihasmuistin käyttö mahdollista. Minulta ei löydy edes kunnon kuvaa tästä koska se ei ollut kuvaamisen arvoinen, mutta yhteen se sattui vahingossa, josko siitä saisi edes vähän selvennystä rakenteesta.



Aika nopeasti tuli selväksi että tämän rakenteen jalostaminen ei tule onnistumaan, vaan se pitää olla lähempänä auton kytkinpoljinta. Ja käyttövoima saisi mennä suoraan pääpalkkiin eikä käyttövipuun. Huolellinen suunnittelu on yleensä projektin tärkein vaihe, loppujenlopuksi toimiva rakenne osoittautui erittäin yksinkertaiseksi toteuttaa jo olemassa olevista ylijäämäosista.


Tämä muutti koneen luonteen ja käyttöominaisuudet aivan uudelle tasolle ja on toistaiseksi toiminut moitteetta. En ole avannut koneen alakertaa niin en tiedä minkälainen rakenne siellä on ja ottaako se nokkiinsa jos käyttöpolkimelle astuu koko toisen jalan painolla. Mutta järkevällä painolla voi astua, ja kantapää maassa käyttö onnistuu myös.

Seuraavaksi vuorossa oleva viritys olisi hydraulikierron muuttaminen niin että työvaihe toimii samalla tuplanopeudella kuin palautus niin kauan kunnes vastapaine nousee liian kovaksi, mutta en usko että siihen asti koskaan tulee tarvetta mennä koska nykyään kahdenkin henkilön voimin töitä tehdessä saa hengähdystauon ainoastaan kun vastaan tulee puu joka ei 2 halkaisulla antaudu. Kun stoppiketjun asettaa oikein ja kun halottavat puut ovat sirkkelin jäljiltä saman mittaisia niin ei siinä tule kuin <3 senttiä tyhjää liikettä.
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja

seppol

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 822
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #1 : 18.11.2016-17:11 »
Nykyisin taitaa olla niin, että myyntiin tulevassa laitteessa pitää molemmat kädet olla irti puusta että se toimisi. Tuo pystykone on vaikea, kun puut ei tahdo pysyä paikallaan varsinkaan jos päät on vähän vinot. Kaverilla on sellainen ja minusta se on ihan mahdoton.

Mulla on halpa polttomoottorikäyttöinen. Tein korotusvaunun sen alle jolloin pöytä on metrin korkeudella. Terän sivuilla ja takana on pöytätilaa että palikat ei putoa maahan. Pöydällä pysyy myös isomman pöllin puolikas sen aikaa kun toista pienitään.
Alla on kolme umpikumirengasta joista etummainen on kääntyvä varustettuna vetoaisalla. Konetta on helppo käsin siirrellä.
Sijoitan koneen taakse motin kehikon, johon heitän valmiit klapit. Pätkimisen teen kuormaajan kourassa 1 - 10 rankaa kerrallaan.
Halkojaa en ole viritellyt vaikka käyttöventtiili on lelun tuntuinen. Kaikki puut tähän saakka on haljenneet pienemmällä nopeudella. Terä ei varsinaisesti ole terävä, vaan siinä on n. millin levyinen suora pinta ensimmäisenä. Näin siitä ei tule haavoja käsiin.

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 524
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #2 : 18.11.2016-21:03 »


tääl on tuon näkönen pystymallinen kone ollu joskus käytössä. Molempia hantaakkeja pitää painaa että terä lähtis alaspäin. Yksi leveä kuormausliina on sidottuna kahvoihin ja sitä pääsi painamaan jalalla niin kädet oli vapaana puun pitämiseen.
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

seppol

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 822
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #3 : 19.11.2016-10:00 »
Tällainen halkaisee puun mutta siihen ominaisuudet loppuu. Mihin laitat ison pölkyn puolikkaan? Joskus se putoaa koneen taakse. Palikat ei pysy pitämättä pöydällä. Laite on hankala siirtää. Vielä hankalampi tehdä polttomoottorikäyttö.

Kun halkomakonetta ruvetaan suunnittelemaan, ensin on tiedettävä moottorin teho ja haluttu paine sekä öljymäärä. Moottorin teho on paine kertaa tilavuusvirta. Jos esimerkiksi painetta tarvitaan 200 bar ja virtausta 20 l min. moottorin pitää olla vähintään 7 Kw. Monesti itse tehdyissä on liian pienet moottorit ja se sammuu kun kaikki teho otetaan halkomiseen.

Tavallisessa 2 toimisessa sylinterissä voidaan pelata männän ja varren halkaisijoiden suhteilla ja eri venttiiliversioilla.  Yleensä halutaan, että lähestymisliike olisi nopea ja sillä voidaan halkaistakin pienempiä puita.

Klapikoneventtiilissä on differentiaalikytkentä mahdollisuus. Siinä männän molemmille puolille ohjataan sama paine. Mäntänä toimii varsi. Männän - puolelta öljy kiertää venttiilin kautta + puolelle. Jos halutaan, että nopeus on kaksinkertainen lähestyttäessä, männän ja varren halkaisijoiden suhde on (neliöjuuri 2) = 1,4. Tällä mitoituksella paluulla on sama nopeus kuin lähestymisellä. 
Kaikkia halkaisijoita ei  voi käyttää. Ei löydy putkia, varsia eikä tiivisteitä. Lähimmäksi päästää jos on 60 mm mäntä ja siinä 40 mm varsi.
Mulla on itse tehty taulukko-ohjelma joka laskee tarvittavan moottorin tehon, sylinerin pita-alat ulos ja sisään, sekä varren pita-alan. Samoin voimat ulos, sisään ja differentaalikytkennässä. Sylinerin tilavuden ja nopeudet ulos ja sisään annetulla öljynvirtauksella.

jolla

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 874
    • charts
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #4 : 19.11.2016-10:41 »
tuossa on muutama kuva 30 vuotta sitten tekemästäni halkomakoneesta, ei kaavoja, ei laskelmia, ei taulukko ohjelmia, romukasasta raudat ja paskakoneen sylinteri uusiokäyttöön ja arkijärki
1200mm iskupituus säädettävissä
http://personal.inet.fi/cool/jolla/kuvat.shtml

tuossa kohden löytyi 25 vuoden jälkeen heikko kohta, mutta korjauksen jälkeen entistä ehompi
https://youtu.be/BfHDAYaIvNo

ja yhä käytössä
« Viimeksi muokattu: 19.11.2016-10:45 kirjoittanut jolla »
Lämpimänä 152m² + lämpökeskus 36m², kanava 30m, Hogfors vuodelta -66, Akva 4000, Ouman EH-80, 32 kpl 270W pv-panelia 13° etelään kiinteästi
seurantaa http://www.puulammitys.info/index.php?topic=457.0

tjh

  • Full Member
  • ***
  • Viestejä: 158
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #5 : 19.11.2016-12:43 »
Viime talvena värkkäsin perus vaakamallin halppiskoneesta 75 cm puille sopivan mallin. Kone poikki halkaisuveitsen edestä ja 25 cm pätkä samanlaista palkkia hitsaamalla väliin. Samalla hitsailin kiinteän jalustan kottikärryn renkailla varustettuna.

Ihan toimiva vempele siitä tuli, ainakin siihen nähden että rahaa taisi mennä kokonaisuudessaan joku 300 euroa. Mäntä ei tietenkään pidentynyt yhtään, eli puuta ei voi työntää läpi asti. Toistaiseksi ei ole kuitenkaan sellaista juntturaa tullut vastaan joka ei olisi 50 cm matkalla haljennut.

Männän nopeudessa olisi toivomisen varaa mutta tuollakin pärjää harrastelu hommissa...
Termax Natura 60 ja Arimax 520, varaajat 3000 + 1100 litraa, rintsikka vajaat 200 m2, lämmin ulkorakennus 80 m2

markkulievonen

  • Vieras
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #6 : 19.11.2016-13:25 »
Aikoinaan 80 luvun alussa ostin traktorikäyttöisen ruuvi halkomiskoneen, jonka muuntelin polttomoottori käyttöiseksi ja siten, että sivulta oli puun syöttäminen ruuviin. Ihan hyvä ja nopea peli,- mutta tehoton suurempien puiden halkomiseen.
90- luvlla muutin traktorikäyttöiseksi ja välityksen ketjuvetoiseksi. Käytössä traktorin käy  vain reipasta tyhjäkäyntiä. No, äkkinisille / kokemattomille vaarallinen laite, mutta kokeneet voi halkoa kahden yhtä aikaa eli halkojan molemmilta sivuilta..

Pähkäilijä

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 2 524
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #7 : 19.11.2016-15:41 »
Tällainen halkaisee puun mutta siihen ominaisuudet loppuu. Mihin laitat ison pölkyn puolikkaan? Joskus se putoaa koneen taakse. Palikat ei pysy pitämättä pöydällä. Laite on hankala siirtää. Vielä hankalampi tehdä polttomoottorikäyttö.

tuota on käytetty isompien juntturoiden kanssa mitkä ei mene Hakki-Pilkkeeseen. Isomman pölkyn kanssa eka halkasun jälkeen käännän pölkkyä 90 astetta ja sitten se menee neljään osaan.

Tuo pölkyt katokseen mihin pinoaa niin ei tuu turhia siirtoja ja sähköllä saa pyörimään ja kehtaa puuhailla myös vesisateella.

Jos enemmän ois pilkottavana isompia pölkkyjä (esimerkiksi lähitulevaisuudessa voi olla paljonkin pystyynkuolleita kuusikoita ja energiapuusta tarjotaan myyjälle täälläpäin 8€/m3 pystyyn...) niin joku tuontapainen ois ihan asiaa, jäis ylimääräinen nostelu pois ja suoraan säkkeihin sais kalikat.

https://www.youtube.com/watch?v=SbYp0bVn4pI
http://www.puulammitys.info/index.php?topic=72.msg200;topicseen#msg200
seuranta

Akvaterm 3000 rintsikka - 140 m2 - 2003 Arimax 240 - Automix 10 - 25.4.2017  Stropuva S40 - 13.6 jälkeen sarjassa Rapla metallin 1100 litrainen varaaja.  Paisarit 200 + 300 litraa ja 6.8 m2 aurinkoseinää.

seppol

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 822
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #8 : 20.11.2016-13:04 »
Kun liittämiskokeilu. Polttopuut teen kehikkoon. Säkit kestää vain pari vuotta auringossa-

seppol

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 822
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #9 : 20.11.2016-14:46 »
Latan paremman kuvan halkomakoneesta kunhan otan uusia. Toisessa kuvassa se on pölkkyjen takana. Tai näkyy se jotenkin tässäkin.

hiili

  • Sr. Member
  • ****
  • Viestejä: 286
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #10 : 20.11.2016-16:09 »
Minä ratkaisin puiden kaikenlaiset hipelöinit,hyväilyt ja siirtelyt sillä että tein sopivan kokoisen uunin  :)

CMK77

  • Jr. Member
  • **
  • Viestejä: 54
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #11 : 20.11.2016-17:40 »
Minä ratkaisin puiden kaikenlaiset hipelöinit,hyväilyt ja siirtelyt sillä että tein sopivan kokoisen uunin  :)

Itsestäänkö ne sinne hyppii?

seppol

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 822
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #12 : 22.11.2016-14:11 »
Uhallakin laitan kuvan halkomiskoneen muutoksesta vaikka uusimpien tutkimusten mukaan puut poltetaan kokorunkoina.

varikonniemi

  • Hero Member
  • *****
  • Viestejä: 591
Vs: Halkomakoneen muutokset/viritykset
« Vastaus #13 : 20.10.2018-23:20 »
Tämmöisellä virityksellä laukaisee paljon sutjakammin..


Ja tämmöisellä saa mukavan puskurin kattilapuulle, ja jos tekee saunapuuta suoraan säkkiin niin irroittaminen on äärettömän helppoa, tarvitsee vain pyörittää kierretangossa olevaa välipalaa.
VIGAS 40 Lambda / Laddomat 21-60 @ 78^c / 4,2m^3 varaaja