Niin saikulla aikaa.......
Löysin linkin jossa on kyseinen kompleksi ja automaatio. Tuossa päävaraaja ja ensimmäinen lisävaraaja on kytketty rinnan ja kolmas lisävaraaja sarjaan toisen lisävaraajan kanssa.
Systeemi on laddomat MR50 tai paremminkin 51
Latauksen purussa ensin tyhjennetään päävaraajan alaosa jonka jälkeen lisävaarajasta ladataan vain päävaraajan yläosaan tarpeen mukaan kuumaa vettä.
Onko kenelläkään kokemusta kyseisetä systeemistä?
Sinällään mielenkiintoinen konsepti. Kumpi pienempi paha? Päävaraaja isoin varaaja ja pienin viimeiseksi vai pienin päävaraajaksi. Jos isoin on päävaraaja, menee kauan ennekuin sen alaosa tyhjenee jolloin pienin varaaja on kauan kuumana ennekuin alkaa tyhjentyä latauksesta. Pienin päävaraajana silloin alaosa jäähtyy nopeimmin purkamisen aikana. Kuuman veden määrä on vain joitain satoja litroja syötössä radiaattoreille. Huonoa että isojen varaajien lataus kiertää sen kautta radiaattoreille pienessä varaajassa. Pohdintaa? Kerkiääkö paluuveden lämpö kerrostua ylemmäs pienessä varajassa, tuo ehkä se kulminaatio tuossa pienessä varaajassa. Tällä hetkellä kerkiää kerrostua. Varaaja on jäspi ovaali 1800 varaaja.
Varaajien järjestys lähinnä määrittäisi kumpaan huoneeseen tulisi lämmönjako ja kanaalien lähdöt. Mielestäni oleelinen asia kun uutta suunnittelee ja saisi mahdollisimman käytännöllisen ja tehokkaan systeemin.
Juu +1 asteen kelillä menovedenlämpötila pyörii noin 32 astetta ja paluu 28 astetta tänä aamuna
-10 asteen kelillä menoveden lämpötila oli keskimäärin 37 astetta paluu 32 astetta. Suht kovana pidettävä koska 70 luvun alun ptkisto ja ei mitään virtauksen säätöjä jolloin kiertoa pitää olla jotta kaikki lämpiää. remontin yhteydessä tähän tulee korjaus.
Kuva systeemistä. Sivu 11
http://www.akvaterm.fi/files/lmr_product_presentation_fi.pdfKäyttö/asennus ohje. Lue sys 50/51 ohjeista. Sivut 9 ja 10
Tässä pari linkkiä jossa kuvaa ja käyttö/asennus ohje.
http://www.termoventiler.se/application/files/5714/6477/8215/LMR_Manual_FI.pdf